ABD'li Pfizer firmasıyla birlikte koronavirüse kaşı bir mRNA aşısı geliştiren Alman BioNTech şirketinin kurucuları olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Reuters tarafından düzenlenen çevrimiçi konferansta konuştu. 

Uğur Şahin'in açıklamalarından satır başları şöyle: 

Çok sayıda mutasyona uğramış bir varyanta sahibiz. Omicron'un antikorlardan kaçabileceğini düşünüyoruz. Aşılanmış insanları ve daha önce Covid geçiren insanları enfekte edebilir. Bu durum açık. Ama yeni varyantın, aşılı insanlarda ciddi hastalığa neden olabileceği açık değil.

Aşılı insanların ciddi hastalığa karşı korunabileceği de açık değil. Ancak, aşılı insanların ciddi hastalıktan korunacağını umuyoruz. 

Yeni varyant beklediğimden erken ortaya çıktı, gelecek yıldan önce bulunun olmasını beklemiyordum.

"GÜÇLENDİRİCİ DOZU OLAN KİŞİLER..."

Şu anda, yeni varyantın gerçek dünyadaki sonuçlarının birkaç haftaya çıkmasını bekliyoruz.  Şundan eminiz ki, güçlendirici dozu olan kişiler ciddi hastalığa karşı korunacaklar. Bunu birkaç hafta içinde öğreneceğiz.

En önemli gerçek şu ki aşıların tüm varyantların neden olduğu ciddi hastalığa karşı koruma sağlayacak düzeyde.

Covid-19'a karşı bir aşıya ihtiyacımız olacağını düşünmüyorum, öne çıkan soru buna ne zaman ihtiyacımız olacağı... Var olan güçlendirici aşıların uyarlamak için yeterli vakte sahibiz. Şu anda gelmesi beklenen bir sürü veri var. Durumun ne kadar acil olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz.