Çinli bilim insanlarının yaklaşık 34 bin erkeğin üzerinde yaptığı çalışmanın sonuçları endişe yarattı. Bebek sahibi olmak için tedavi gören erkekler üzerinde yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; hava kirliliğinin sperm sayısını azaltarak, sperm kalitesinin düşmesine neden oluyor.

 

1970'LERDEN BERİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya'da yapılan araştırmalarda 1970'lerden bu yana sperm sayılarının ve kalitesinin düştüğü tespit edilmişti. Bilim insanları, daha yüksek kirlilik seviyelerinin olduğu bölgelerde sperm sayısının ve kalitesinin yok denecek kadar az seviyelerine düştüğünü ileri sürdü.

Araştırmacılar, erkeklerden alınan sperm kalitesini analiz etmek için Dünya Sağlık Örgütü onaylı bir yöntem kullandılar.

HAVA KİRLİLİĞİ İLE SPERM KALİTESİ BAĞLANTILI

Hava kalitesine ilişkin resmi kayıtlar, 90 gün öncesine kadar yaşadıkları hava kirliliği seviyelerini kontrol etmek için kullanıldı. Çalışmadaki erkekler, bölgelerinin ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak dört gruba ayrıldı. Hava kirliliği en yüksek olan bölgelerde yaşayan erkeklerin sperm sayısı düşüklüğü neredeyse olması gerekenin yarısı kadardı. Uzmanlar, bunun kirlilik ve düşük kaliteli sperm arasında potansiyel bir bağlantı olduğuna dair daha fazla kanıt olduğunu söyledi.