Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, 19 Ağustos 2019’da HDP yönetimindeki Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atamasının yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Halkları Anıtı önünde açıklama yaptı.


Açıklamaya HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, 78’ler Derneği Eşbaşkanı Hüseyin Barış ve HDP Diyarbakır İl Örgütü katıldı.

'BU HALKIN HALKLARI GASP EDİLDİ'

Açıklamada Kürtçe konuşma yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan "Yarın Kürt halkının iradesinin yok sayılmasının yıl dönümü. Yarın halkımızla bir araya geleceğiz. Asıl açıklamamız yarın olacak. Biliyorsunuz 19 Ağustos’ta üç büyükşehir belediyesine kayyım atandı ve buna tepki olarak yarın bir araya geleceğiz. Kayyım zihniyetini kabul etmiyoruz ve bu zihniyete karşı hep mücadele edeceğiz" dedi.

Halkın iradesinin yok sayıldığını belirten Ceylan, "Kayyım bu halkın iradesini yok saydı, bu halkın haklarını gasp etti. Yarın Lise Caddesi’nde gerçekleştireceğimiz yürüyüş için bütün halkımızı davet ediyoruz. Yapacağımız yürüyüşle bir kez daha kayyım politikalarına karşı sesimizi yükselteceğiz" diye konuştu.

'KAYYIM ATAMALARI FAŞİZMDİR'

Zeyyat Ceylan’dan sonra söz alan DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, halk tarafından seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atamalarının faşizm olduğunu söyledi.

"Halkın iradesiyle başa gelen belediye başkanlarına devlet antidemokratik bir biçimde müdahale etmiştir" diyen Altun şunları söyledi:

"Biz bu coğrafyada halkın demokratik taleplerini gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Ama bugün bu hükümetin anlayışını kabul edemeyiz, bunu hiçbir zaman kabul etmedik, etmeyeceğiz. Bu sistem demokratik bir sistem olsaydı halkın iradesini gasp etmezdi. Biz demokratik mücadelemiz devam edeceğiz. Yarın gerçekleştireceğimiz yürüyüşle kayyım politikalarının bu halka verdiği zararların cevabını vereceğiz."

Yapılan açıklamanın ardından kitle, kayyım atamalarına tepki olarak HDP’nin 19 Ağustos’ta Lise Caddesi’nde gerçekleştireceği yürüyüşe katılım için bildiri dağıttı.