Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Başkenvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay ve Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç partilerinin Seferihisar ilçesinde düzenleyeceği kamp öncesi gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısına CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Rıfat Nalbantoğlu ile CHP İzmir Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Özcan Purçu da katıldı. 

"ERDOĞAN O SORUŞTURMANIN ÖNÜNDEN GÖVDENİ ÇEK"

Toplantında konuşan CHP TBMM Grup Başkanvekili Altay söze yargı sistemi eleştirileriyle başladı ve şunları söyledi: Türkiye’de her geçen gün yargının çürüdüğüne tanık oluyoruz. Sermaye Piyasası Kurulu hakkında şikayetler var. Maalesef yargı bu konuda Saray'dan işaret bekliyor. Rezillik ortada zaten. 180 milyonlardan bahsediyorlar. Erdoğan 2 tane danışmanını neden görevden aldın? Bunlar ortadaki pisliği aklamaz. Aklanmanın yolu mahkeme! Mahkemeye gideceksin. Savcıların elini kolunu çöz yeter. Senden korktukları için dilekçe almıyorlar. İYİ Parti’nin dilekçesini bile almadılar. Erdoğan bu soruşturmanın önünden o gövdeni çek kardeşim! Bu pisliği kapatamazsın. 128 milyar dolarda olduğu gibi, 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçide olduğu gibi bizim bunları unutmamız da mümkün değil. Vallahi de billahi de milletin kör kuruşunun hesabını sormazsak namerdiz. İşin içinde kamu bankaları var, SPK var. Devlet Denetleme Kurulu seyrediyor. Borsada küçük yatırımcılar kekleniyor. Bizzat bakan 'Borsaya gelin' demiş. Sonuç bankaların hisseleri şişirilmiş. Zaten milletçe bankalara çalışıyoruz. Bakan Nebati insanları borsaya çağırıyor. Bakan’ın milleti yatırım konusunda yönlendirmesi de garip! Bunlar normal demokrasilerde olan işlemler değil... Borsa İstanbul’da 2 milyon 623 bin kişinin parası var. Ekonomi yönetimi herkese borsayı adres gösterdi. Millet borsaya gitti. Sonuç: Borsa çöküyor. 13 Eylül itibari ile hisse senetleri düşüş gösteriyor. Yatırımcı resmen soyuldu, keklendi, silkelendi. SPK ne yaptı, seyretti, seyrediyor... Bu pisliği, bu operasyonu seyretti. Son 3 ayda Borsa İstanbul’da ne dümenlerin döndüğünün soruşturulması lazım. Ya mübarek devlet değil holding patronu! Borsa Recep Bey’e bağlı... Türkiye Varlık Fonu Başkanı Erdoğan... Kamu Özel İş Birliği Recep Bey’e bağlı, Merkez Bankası Tayyip Bey'e bağlı... Her şey ona bağlı. Bu normal değil. Bunu istemek de normal değil. Bu sırf para hırsıyla da izah edilemez’’ dedi. 

MERKEZ BANKASI ELEŞTİRİSİ!

CHP'li Altay konuşmasının devamında şu mesajlara yer verdi: Merkez Bankası faizi düşürdü. Şimdi 13’ten 12’ye düşürdü. Düşürsen ne düşürmesen ne? 14’ten 13’e düşürdün, hangi banka 1 puan aşağı çekti? 27 ise 28 yaptı. Bir vatandaşımız 26’dan düşük faizle para alabiliyorsa beni arasın lütfen! Soygun şöyle oluyor; Benim özel bankam var, geliyorum Merkez Bankası’na, para istiyorum... Faiz ne? 13, al... Sevda Hanım geliyor, para istiyor, faiz ne? 28! Bu eşkıyalık. Buna eşkıyalık, tefecilik denebilir. Bankacılık denemez. Sıfırlayın faizi madem. Milletin aklıyla alay etmeyin. 12’den alacağım 28’den vatandaşa satacağım. Her sektör küçülüyor bankalar büyüyor. Bankalar yüzde 400 büyümüş. Bakkal Ahmet’in karı artmamış. Çiftçi Hasan Amca’nın karı artmamış. Sanayi, arım küçülmüş bankalar büyümüş. Erdoğan sen bu milleti özel bankalara ve faiz baronlarına maraba yaptın. Nasıl bir kafa bu? İsyan ediyoruz. Hakikatten sinirleniyorum. Merkez Bankası faizi 12’ye düşürmüş. Özel banka sahibi onu yüzde 12’den alıp 28’e satacak. Tefecilik! Devlet tefecinin payandası olmuş. 

İSTANBUL’DA YAŞANAN GERGİNLİKLER

Dün İstanbul’da sıkıntılar yaşadık. Anadolu ve Çağlayan Adliyesi’nde tatsız olayların önlenmesinde çaba sarfeden bizler ve polis yetkililerinin sayesinde İstanbul büyük bir sıkıntının eşiğinden döndü. Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı bir dava vardı. Kartal Kaymakamı düşünmüş, 'Ben 21 Eylül'de toplanmayı yasaklayacağım' demiş. Yasaklandı. Kartal Adliyesi’nin 10 kilometre çapı yasak! Ekrem İmamoğlu’nun avukatı duruşmaya yarım saat geç geldi. Sabah devletin yetkilileri ile görüştük, 'Yaptığınız yanlış ama biz tuzağı görüyoruz, bu tuzağa düşmeyeceğiz' dedik ve düşmedik. Dava devam edecek. Cumartesi Anneleri’nin duruşması var. Avukatlar tartaklanıyor. Mahkemelerin kapısı izleyicilere kapatılır hale geldi. İnsanların aklını alay eden cezalara hükmederken halkın gözüne bakmaktan çekinden hakimlerle karşı karşıyayız.

SOYLU’YA MÜLTECİ ELEŞTİRİSİ!

Suç İşleri Bakanı da boş durmamış, ‘İngiltere bize teklifte bulundu. Bize gelen göçmenleri size gönderelim’ demiş. Bizim ki diyor ki, ‘Biz sizin göçmen deponuz muyuz?’ Ağababanız değil mi '3 milyon az, 6 milyon verirseniz alırız' diyen? Mahallelerimizde huzur kalmadı! Yunanistan’da bir adaya gittim. Orada bir yer vardı sordum, mülteci kampı dediler. 10 bin kişi yaşıyormuş. Biz Türkiye’de hepimiz fedakarlık yapardık, kamplarda bulunsunlar ama sen Türkiye’nin dokusunu bozamasın. Türkiye’yi göçmen deposu yapan Erdoğan değilmiş gibi Soylu böyle konuşuyor. Evet siz bu ülkeyi göçmen deposu yaptınız.

TÜRKİYE’NİN SOKAKLARINI BUNLARDAN KURTARACAĞIZ!

Dışarıda kapalı kapılar ardından her türlü pazarlığı yaparlar. Merkel ile yaptıkları gibi, Rahip Brunson meselesinde olduğu gibi. İçeride caka satar; 'Ey Merkez, Ey Trump' der ama sonra 'Bu az oldu, biraz daha ver' derler. Türk Milleti’nin hiçbir yöneticisi bizi bu kadar zorda ve darda bırakmadı. Açık açık söylüyorum. Suriyelisi,  Afgan’ı farketmez, Türkiye’nin sokaklarını, mahallelerini bunlardan kurtaracağız. En geç 2 yıl içinde sokaklarımız, mahallerimiz 5-6 yıl önceki huzur iklimine dönecek. Paşa paşa, tıpış gidecekler. Direnmemeleri için her türlü teşviği sağlayacağız. 

AF DEĞERLENDİRMESİ 

Af sözcüğün çok dikkatle ağıza alınmasından yanayım. Kimsenin umuduyla oynanamaz. Cumhuriyetimizin 100.yılında böyle bir şey olabilir. Bu konuda bir meclis mutabakatı şarttır. 

MİLLETİN SABRI TAŞTI!

Ekonomi ile ilgili tablo çok kötü. Erdoğan iktidar geldiğinde hazinenin 243 miyar lira borcu vardı. Bu tam 14 kat arttı. Yeni para 3 trilyon 651 milyara ulaştı. Bu borcu millet ödeyecek. Bu borcun 3 trilyon da borcu olacak. 7 trilyon bu milletin sırtına yük. Öğrenciye destek yok, mezuna iş yok aş yok, para yok kardeşim? Para 5’lide. Millet bunalıma girmiş bunlar soymaya devam ediyor. Vergiler havuzdan toplandı aldılar zengine verdiler. Milletin sabrı taştı, dayanacak hali yok! Vatandaşlar soruyor; 'Ne zaman kurtuluyoruz?’ diye... 'Sıkın dişinizi' diyorum. 

BU KIŞ GEÇMEZ AKLINI BAŞINA AL!

Beyefendi şunu söylemiş; 'Enflasyon aşılmaz bir tehdit değildir. Ben ekonomistim. Avrupa’da market rafları boş’...  Pes! Bizimkiler dolu ama kimse alamadığı için dolu Erdoğan! Bakın bu devlet yurtlarında bir öğrencinin kahvaltısı... (Fotoğraf göstererek) Genç adam yakacak enerjisi var, bunu veriyorsunuz? Bu ne ya? Öğrencileri düşürdüğü durum bu Erdoğan’ın!  Erdoğan bu kış geçmez aklını başına al!

AKP ORMANLARA ODUN OLARAK BAKIYOR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç ise açıklamalarına Marmaris'te çıkan orman yangını hakkında konuşarak başladı. CHP'li Öztunç, "Marmaris’te ciğerlerimiz yandı. Büyük orman yangınları yaşıyoruz. Dünkü yangının yeri Mavi Vatan’ı koruyan gemilerin konuçlandığı deniz üssünün çok yakını... Dün bir kriz masası oluşturuldu. Muğla’da dün oluşturulan kriz masasına Büyükşehir Belediye Başkanımız çağırılmadı. Geçen sene de belediye başkanlarımız çağırılmamıştı. Çünkü partizanlık yapıyorlar! Yangının CHP’lisi, AKP’lisi olur mu? Çağırmadığınız belediye başkanı itfaiyenin amiri... Dün gündüz yangın söndürme çalışmaları başarılıydı. Çok sayıda helikopter ve uçak vardı ama hava kararınca yine fiyasko! Dün akşam gece görüşlü helikopter yoktu, yine yoktu! Çünkü 3 gün önce kira sözleşmesi sona ermiş. Doğrudan temin ile bunlarda kiralanmıştı. Ne var 1 ay da daha uzatsanız? Türkiye bir yangın ülkesi... Gece görüşlü helikopterine gelince para yok, sözleşmeyi uzatmıyorsunuz. Bu sene Meclis kapanmadan ek bütçe geldi, bir tek Orman Genel Müdürlüğü’ne istemedeniz. AKP ormanlara odun olarak bakıyor. AKP döneminde Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınları yaşanmıştır ve bunlar beceriksizliklerden dolayı yaşanmıştır. Sorumlusu AKP’dir. Pakdemir’li THK uçakları neden çalışmıyor dediğimizde antikacı mısınız demişti, gördük ki çalışıyorlar antika değillermiş demek ki..." diye konuştu. 

KİRİŞÇİ FILDIR FILDIR GEZİYOR!

Öztunç konuşmasının devamında Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye eleştirilerde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı, "Orman Bakanı Kirişçi özel jetle fıldır fıldır geziyor. Kirişçi Ağrı’da bir açıklama yapmış, ‘Bu seçim çok önemli. Öbür tarafa gittiğimizde hesap soracaklar' diyor. Komedi! Neyin hesabını soracaklar? Şunun hesabını soracaklar: Orman yangınlarını söndürmedeki becerisizliğinizi soracaklar, ormanları yok etmenizin hesabın soracaklar! Bu dünyada az kaldı arkadaşlar geliyor gelmekte olan... En geç 9 ay sonra yapılacak seçimde bu orman yangınlarının söndürülememesinin hesabı hem bu bakandan hem öncekinden Cumhurbaşkanı’ndan sorulacak. Yangın yeniden nüks etmiş. İnşallah bir an önce söndürülür" dedi. 

SOYER’E TAKMIŞ BİR CUMHURBAŞKANI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ!

Basın toplantısının sonunda Altay ve Öztunç soruları yanıtladı. 

Kemeraltı’nı da kapsayan İzmir Tarihi Liman Kenti’nin 2022 UNESCO daimi listesine alınmaması sorusuna yanıt veren Altay, "İzmir’e 'Gavur İzmir' diyen bir kafanın yaklaşımı ve anlayışı... Soyer’e takmış bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız ancak Tunç Soyer Erdoğan'ı kafasına takmıyor" ifadelerini kullandı. 

AKP’NİN İZMİR’E OLAN ALERJİSİNDEN KAYNAKLANIYOR!

Öztunç ise,  ‘’İzmirli bunu talep etti, bunu istedi ama bakanlık bir 'Ali Cengiz oyunu' yapmış. İznik alınmış ama Kemeraltı da girmelidir. AKP’nin İzmir’e olan alerjisinden kaynaklanıyor bu! Turizm Bakanı Çeşme Projesi’ne çalışacağına buna çalışsaymış. 2023'de CHP iktidarında İzmir UNESCO'ya aday olacak' diye konuştu.