BOTAŞ’ın büyük sanayi tesislerini temsil eden Kademe-2 abonelerinin tükettiği doğalgazın yüzde 40'ının artık EPİAŞ'taki doğalgaz piyasasında belirlenen günlük referans fiyatına göre faturalandırılacak olmasını “gizli zam” olarak değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, BOTAŞ’ın zam gerekçesini de sert bir dille eleştirdi.

“İktidarı değil vatandaşı koruyup kollamak ve şeffaf olmakla yükümlü BOTAŞ, ‘yeni fiyat mekanizması’, ‘enerji merkezi olma hedefi’, ‘sürdürülebilir ve öngörülebilir fiyat yapısı’ gibi süslü cümlelerle laf ebeliği yaparak zammı allayıp pullayıp vatandaşa sunuyor” diyen Ahmet Akın ‘gizli zam’ ile ilgili şu tespitleri yaptı:

TURİZMDE KULLANILAN DOĞALGAZA YÜZDE 25 ZAM

Yeni mekanizma ve tarife uygulamasına göre çeşitli iş kollarının elektrik üretimi haricinde tüketeceği doğalgazın fiyatı, sektörden sektöre değişti. Turizmde konaklama tesislerine uygulanan gaz fiyatı yüzde 25 arttırıldı. Oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar ve apart oteller, tüketim miktarları aynı kalsa bile Ekim 2022 döneminde Eylül ayına göre yüzde 25 daha yüksek bir fatura ile karşı karşıya kalacaklar.  

SANAYİ DOĞALGAZINDA BULMACA GİBİ ZAM

Sanayi doğalgazına yapılan zam ise bulmaca gibi. Kademe-2 tüketicileri olarak adlandırılan sanayi tüketicileri, elektrik üretimi amaçlı hariç fiili gaz tüketiminin yüzde 60’ına tarifede yer alan fiyat uygulanacak. Bunun üzerindeki kısım ise EPI·AS¸ tarafından işletilen Organize Toptan Doğal Gaz Satış¸ Piyasası’nda (OTSP) 2022 Yılı Eylül ayının ilk 25 gününde oluşan Günlük Referans Fiyatların (GRF) aritmetik ortalaması uygulanacak. Bu şu anlama geliyor. Ekim tarifesiyle birlikte, yüzde 60'ın üzerindeki tüketimler eylül ayının ilk 25 günündeki GRF ortalamasına uyarlandı. Hesapladığımızda 26 TL oluyor. Bu da yüzde 40 üzerindeki kısım için yüzde 9.8 zam demek. Kümülatif baktığımızda yüzde 5 zam demek. Altın, alüminyum, bakır, bor, çinko, demir/çelik, gümüş, krom, kurşun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde ise tüketicilerin  tüketimlerinin tamamına 26 TL uygulanacak. Yani fiyat artışı yüzde 37.3 olacak. 

SANAYİDE DOĞALGAZ 10 AYDA YÜZDE 300’E DAYANDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın doğalgaza yapılan gizli zammın vatandaşın hayat pahalılığı mücadelesinde zor günlerin habercisi olduğunu ifade etti. Sanayi abonelerine yapılan zamlar nedeniyle üretim maliyetlerinin artarak  vatandaşlara hayat pahalılığı olarak geri döneceğine dikkat çeken CHP’li Ahmet Akın, sanayi abonelerine Eylül ayında yapılan yüzde 50,8 oranındaki zammın ardından Ekim ayında yapılan yüzde 5 ila yüzde 40 arasındaki gizli zamla 2022 yılında yapılan toplam zam oranın yüzde 300’e dayandığını bildirdi.