ABD ve İngiltere'ye gerçekleştirdiği ziyaretler sonrası iktidar tarafından eleştirilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Çok güzel şeyler açıklayacağız. Yatırımcılar hazır. Taze para da hazır" diyerek işaret ettiği 3 Aralık tarihinde açıklayacağını duyurduğu 'vizyon belgesi'nin detayları belli oldu.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın CHP kulislerinden aktardığı bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, iki ülkeye yaptığı ziyaretlerdeki bilim, teknoloji, ekonomi ve finans çevreleriyle görüşmeleri doğrultusunda, yatırım ve istihdamın teşvik edileceği, “yüksek teknolojiye dayalı” bir kalkınma modeli açıklayacak.

Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin ikinci yüzyılı” vizyonu olarak da nitelendirilen 3 Aralık’ta açıklayacağı projeleri, parti içinden sınırlı isimlerle paylaşıyor. Çalışmalar, yurt içinde ve yurt dışında yaşayan bilim, ekonomi ve finans alanında uzmanlar ve akademisyenlerle hazırlanıyor.

ELEŞTİRİLERE 'VİZYON BELGESİ' İLE YANIT VERECEK

“Vizyon belgesi”nde yer alacak projelere ilişkin çalışmaları çok geniş bir ekip yürütüyor ancak istihdam, işsizlik, yatırım, yoksulluk, dijital dönüşüm gibi birbirinden bağımsız alanda çalışan gruplar, hazırladıkları proje önerilerini Kılıçdaroğlu’na sunuyor.

CHP kurmaylarına göre Kılıçdaroğlu, 3 Aralık’ta, 37. Olağan Kurultay’da kamuoyuna açıkladığı “İkinci yüzyıla çağrı” bildirgesi doğrultusunda, daha önce defalarca vurguladığı “Dördüncü Sanayi Devrimi'nin kaçırılmaması” için neler yapacaklarını anlatacak. Kılıçdaroğlu'nun İngiltere gezisinde yaptığı “temiz para” vaadine dikkat çeken bir parti yöneticisine göre de CHP lideri, yatırımcılara “kaynak” güvencesi vereceği, yatırım ve istihdamın teşvik edileceği, “yüksek teknolojiye dayalı” çevreye duyarlı bir kalkınma modeli açıklayacak. Kılıçdaroğlu'nun yurt dışındaki bilim insanlarına ülkelerine dönmeleri ve “teknolojik devrime destek vermeleri” çağrısı yapması da bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun, partisi içinde de eleştiri konusu olan ABD ve İngiltere gezileriyle ilgili eleştirilere, açıklayacağı “vizyon belgesi” ile yanıt vermiş olacağı yorumu yapılıyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN YURT DIŞI ZİYARETLERİ

Kılıçdaroğlu, ekim ayında ABD’ye yaptığı ziyaret nedeniyle AKP-MHP iktidarının “İcazet almaya gidiyor” eleştirilerinin hedefi olmuştu. Kılıçdaroğlu, ABD’de siyasilerle görüşmek yerine; bilim insanları, akademisyenler ve önemli teknoloji merkezlerine yönelik ziyaretlerde bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu, Altılı Masa ortakları tarafından da eleştirilmiş, gezi sürerken sosyal medya hesabından “Bu ziyaretleri eleştirenler var, 'Sansür yasası oylanırken neden gittiniz' diyenler var. İkinci yüzyılın iki farklı Türkiyesi’ni konuşmaya başlamamız lazım” paylaşımında bulunmuştu. CHP lideri, “Yine tekrar ediyorum, Kasım ayını bekleyin. Bay Kemal’i bekleyin…” diyerek eleştirilen ziyaretlerinin altında yeni bir projenin hazırlığının yattığı mesajını vermişti.

Kılıçdaroğlu, ay başında yaptığı İngiltere ziyaretinde de finans çevreleri ile görüşmeler yaptı ve “temiz para getirme” vaadinde bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu'nun 23-26 Kasım tarihleri arasında “üretim ve istihdam” modelleri konusunda görüşmeler yapacağı Almanya ziyareti ise Altılı Masa’nın yoğun çalışma programı gerekçe gösterilerek ertelenmişti. Buna bağlı olarak “vizyon belgesi” açıklaması da 3 Aralık’a kaydırılmıştı.