AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu Emeklilikte yaşa takılanlar yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akbaşoğlu, "En geç Salı veya Çarşamba günü EYT'nin genel kurulda yasalaşmasını öngörüyoruz" diyerek maaşların Mart ayında yatmasının planlandığını kaydetti. 

Akbaşoğlu'nun açıklamasından satır başları:

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yasal düzenlemesini yapacağız dedik. Bunu 2021 yılında 2022 bütçesi görüşülürken bunları ifade etmiştik. İşte bugün şu anda EYT ile ilgili kanun teklifimizi AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak arkadaşlarımız TBMM Başkanlığı'na sunuyorlar hayırlı olsun.

Tarihi bir gün bir sözümüzü daha yerine getirmenin bahtiyarlığı içindeyiz. 5 adım atacağız demiştik. Asgari ücret, memur ve emekli düzenlemesi, 3600 ek göstergeyle ilgili düzenlemeyi hayata geçireceğiz, 500 bin sözleşmeliye kadro ve EYT dedik. Bunu 2021 yılında söyledik. Bir sıralama yönetimi olarak bunların hayata geçirileceğini belirtmiştik. Sıra EYT’de.

 Bugün sunuyoruz teklifi. Hayırlı olsun. Bu kanunla ilgili detaylı açıklamalarda bulunacağım. Bütün sosyal güvenlik sistemlerinde 3 şart aranız sigorta süresi prim ödeme sayısı ve yaş şartı. Bu çerçevede özellikle kamuoyunda EYT adı altında oluşan platformlar bu konuda talepler söz konusu oldu. Bizim bu açıklamalarımızı ortaya koymakla beraber 2022 yılında dernekler farklı zamanlarda Ak Part ve MHP’yi ziyaret ederek talep dile getirdiler. Prim süresi ve sigortalı süresini dolduranların taleplerini bizlere ilettiler. Yaş şartının ortadan aktarılması talebi söz konusu oldu.

Ak Parti ve Cumhur İttifakı milletvekilleri imzaladı, teklifi sunduk. 2 milyon 250 bin çalışanımızı doğrudan etkileyen yaklaşık 5 milyon çalışanımıza bu konuda dokunan bir düzenlemeyi getiren bu tarihi reforma sağlam bir irade ile bütün milletimizin derdiyle dertlenen refah seviyesini yükseltmeyi sağlayan Milli Ekonomi Modelini hayata geçiren Erdoğan’a teşekkür ederiz.

Sıralama ve süreç yönetiminde bu konu teklife dönüştü. Meclis başkanlığına sunuldu. Bu teklifle 3 şeyi düzenliyoruz. 4 maddeden oluşan bir teklif ikisi esasa biri yürürlük biri yürütmeye ilişkin yalın sade ve kapsamlı şekilde hakları genişletici bir düzenlemeyi getiriyor bu teklif. EYT platformlarımız yaş şartı kaldırılsın demişlerdi. EYT platformlarının dediği gibi yaşa takılma şartının kaldırılması. Prim gün sayısı ve çalışma süresini dolduran herkes ister Bağkur ister SSK’lı olsun emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 tarihi dahil olmak üzere 9 Eylül öncesinde sigortalılık süresini götürebilen herkes emekli olabilecek.

İkinci madde; 5 puan işyerlerine her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı işyerinde 10 gün içinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi devlet üstleniyor. Yüzde 5 destek primi söz konusu.

 Üçüncü olarak da taşeron olarak bilinen ve bu konuda daimi statüye geçen bütün çalışanlara ilişkin de dokunuş yapıyoruz. Emekliliğe hak kazanan bu çalışan işçilerin de zorunlu iş akdi feshine dönük düzenlemeyi de kaldırıyoruz. İster emekli olma isterlerse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz. Bu konuda zorunlu emeklilikleri kaldırılmış oluyor.

En geç Salı veya Çarşamba günü EYT'nin genel kurulda yasalaşmasını öngörüyoruz.