AKP hükümetlerinde Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Geleceği Özel’de Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve TELE1 Ana Haber sunucusu Evren Özalkuş’un sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci’nin “Pelikan” ile ilgili eleştirilerini açıkladığı için 28 Şubat’tan ve 15 Temmuz’dan önce ifadeye çağrıldığını söyledi.

"Pelikancılar" için "çete" ifadesini kullanan Davutoğlu, Temurci'nin 15 Temmuz’da İstanbul’u ayağa kaldıran isim olduğunu belirterek, “Birisi şunu demeye çalışıyor, '15 Temmuz’un kahramanlarını bile hesaba çekeriz.’ Bakın buradan söylüyorum Selim Temurci'nin kılına dokunulursa ve herhangi bir baskı görürse 15 Temmuz’da nasıl direnmişsek bu çeteye de direniriz” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Pelikan bir grup. Aslında herkesin bildiği bir grup. Şu anki bazı Bakanlar da ‘pelikan'a atıfta bulundu dikkat ederseniz” diyen Davutoğlu devamında şöyle konuştu:

* Dolayısıyla herkesin bildiği bir gerçek. Buradan uyarıyorum. Bir partinin genel başkan yardımcısı, yani benim genel başkan yardımcım sayın Selim Temurcu, 15 Temmuz'un kahramanı.

* Sayın Cumhurbaşkanı'nın sol tarafında oturan, en yakınında. Ve 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı'nın talimatı gelmeden İstanbul'u ayağa kaldırmış bir kahraman. 28 Şubat'tan 1 gün önce çağrılıp ‘pelikan' konusunda yaptığı bir yorum dolayısıyla emniyete hesap vermeye çağrıldı.

* Şimdi de, 15 Temmuz'dan bir hafta önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne, ‘pelikan' konusunda yaptığı eleştiri için ifade verilmeye çağrıldı. Birisi şunu demeye çalışıyor, '15 Temmuz'un kahramanlarını bile hesaba çekeriz.

BU ÇETEYE DE DİRENİRİZ

Temurcu'nun kendi partisinin genel başkan yardımcısı olduğunun altını çizen Davutoğlu şöyle devam etti:

* Kılına dokunulursa ve herhangi bir baskı görürse dimdik ayakta dururuz. 15 Temmuz'da nasıl direnmişsek bu çeteye de böyle direniriz.

* Kimse bu çete. 15 Temmuz'un kahramanı bir hafta önce Emniyet'e çağrılmaz. Suçu ne? ‘Pelikanla' ilgili eleştiride bulunmuş.

* Birileri diyor ki, ‘biz pelikan değiliz, sen bizi kastediyorsun.' Ya değilsen neden üzerine alınıyorsun? Niye üzerine alınıyorsun?

GEREKÇE PELİKAN DEĞİL

Bunun FETÖ'den gelen bir kültür olduğunu savunan Davutoğlu şunları söyledi:

* Aynı yöntemler… Bu daha öncesinde 28 Şubat'ta da başka yöntemlerle aynı şeyler uygulandı. Türkiye'de meşru çizgi dışında meşru hükümete, meşru olarak iktidara gelenlere karşı birtakım unsurlar bazen eskiden buna cunta denirdi ve başka araçlar kullanılırdı.

* Şimdi sosyal medya üzerinden bir algı operasyonu yapılıyor. Ve bir kişi, grup üzerinde bir şahsiyet suikastı yapılıyor. Yani onun şahsiyetine doğrudan saldırı yöneltiliyor. Ama şu yanlış anlaşılmasın, benim Başbakanlık'tan ayrılma gerekçem ‘pelikan' değildir bunu söyleyeyim.

* Pelikan değil, pelikan sürüsü gelse milletin bana verdiği emaneti hiçbir şekilde terk etmezdim..

ÇOKLU BARO TARTIŞMASI

Davutoğlu, AKP ve MHP’nin Meclis’e getirdiği çoklu baro teklifiyle ilgili Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

* Çoklu barolara karşıyım. Hepimizin ortak kanaati şu; bir, baroların, avukatların yaptığı gösterileri durdurmak anayasal bir suçtur. Seyahat yapma özgürlüğü, gösteri yapma özgürlüğü anayasal bir haktır, bu engellenemez.

* Bunu net olarak söyledim. İki, çoklu baro, hukukun en önemli ayağı olan savunmayı zayıflatır, böler. Daha tehlikelisi bir müddet sonra siyasallaştırır. Çoklu baro neye yol açar biliyor musunuz?

* Şu baro Sünni baro, şu baro Alevi baro, şu baro Kürt baro, şu baro sağcı, şu baro solcu… Ya sen ülkeyi nasıl parçalarsın.