İstanbul Emniyet Müdürlüğünde, 16 Haziran’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yakın olduğu öne sürülen Mustafa Çalışkan’ın yerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun isteğiyle Zafer Aktaş’ın getirilmesi Erdoğan hükûmeti içindeki Albayrak-Soylu geriliminde Soylu’nun İstanbul zaferi olarak yorumlanmıştı.  Çalışkan, Albayrak’a yakın olmanın yanısıra Soylu’yla ‘arası açık’ olarak biliniyordu.

Ancak İstanbul Emniyetinde çok sayıda üst düzey atama ve görev yeri değiştirme kararı alındı. Bu atamaların üzerine Erdoğan'ın avukatlığını da yapmış olan Mustafa Doğan İnal "Sanki bir hükûmet değişikliği olmuş gibi" ifadeleriyle tepki gösterdi, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının yaşandığı dönemi hatırlattı.

İstanbul Emniyetinde ‘Soylu’ atamaları

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün içinde çok sayıda üst düzey atama ve yer değişikliği yapıldı.Emniyet içinde çeşitli ilçe ve şubelerde görev yapan 40 emniyet müdürünün atamalar kapsamında yeri değiştirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğünde İl Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yapan 15 müdür yardımcısı çoğunluğu doğu illeri olmak üzere başka illere atandı. 3 müdür yardımcısı ise Polis Meslek Yüksek Okulu ve Polis Eğitim Merkezi’nde görevlendirildi.

Atamalara, Albayrak’a yakın olan ve Erdoğan’ın bir dönem avukatlığını yapmış Mustafa Doğan İnal tepki gösterdi. Twitter üzerinden atamalara tepki gösteren İnal’ın, “Sanki bir hükûmet değişikliği olmuş gibi” ifadesini kullanması dikkat çekti.17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarını hatırlatan İnal şu paylaşımları yaptı:

17-25 Aralık’ın ilk günleri, her şey karmakarışık… FETÖ’cüler her şeyi geri getirilemez şekilde silmişleri. İstanbul Bilişim Şube Müdürü F.O.K uzun uğraşlar sonucu FETÖ’cülerin ‘dönemin başbakanı’ yazan fezlekesini buldu. Hep gayretli çalıştı, ödül olarak(!) bugün Diyarbakır’a gönderilmiş..Birçok kişi de aynı şekilde sanki bir hükûmet değişikliği olmuş gibi doğuya gönderilmiş. Ben vefa duygum gereği ve o günleri birlikte yaşadığım bu insanların emeklerine saygı için hakkı söyleyeceğim. Lütfen zor zamanda dimdik mücadele eden insanları kırıp dökmeyin…

Avukat daha önce de tepki göstermişti

Zafer Aktaş'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğüne Mustafa Çalışkan'ın yerine atanmasının ardından İnal, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün bir avukat arkadaş dedi ki, “Devşirmeler güçlü zamanda gelir, serdengeçti olur, öz evlatlar arka plana atılır ama sıkıntılı zamanlarda ilk ihanet devşirmelerden gelir” doğru söz…” ifadelerini kullanmıştı.