Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Millet İttifakı'nın aday belirleme süreci ile CHP'de son gelişmeleri köşesine aktardı.

Sarıkaya şunları yazdı: 

"Aday belirlenme sürecine daha çok var…

Genelde de bu süreçlerin çalışması seçime yakın bir dönemde ortaya çıkar…

Hatta o derece ki önceden adı yıpratılmasın diye birkaç isim dolaştırılır.

Ancak başkanlık sistemi ile birlikte bu süreçlerin işlerliği farklılaştı, adayın önceden belirlenmesinin de bazı durumlarda fayda getireceğini ileri sürenler oldu.

Bu formül MHP Cumhur İttifakı gibi önceden üzerinde zaten zımni mutabakat sağlanan ortaklıklar için söz konusu olabilir; ancak daha geniş ittifak yapılanmalarına kapısını açmış Millet İttifakı açısından söylemek zordur.

Bunu kendileri de gizlemiyor, bugünden bunun sağlanmasının olanaksızlığına dikkat çekiliyor.

AYNI ORJİNDEN GELENLER

Bırakın şimdi ayrılma çabasında olanları, aynı orijinden gelen yapıların uzlaşında sorunla karşılaşılabileceğine vurgu yapılıyor.

Bunun için verilen örnek de Gelecek Partisi lideri Davutoğlu ile DEVA Genel Başkanı Babacan…

Her ikisi de aynı kökenden geliyor olmasına karşın, ayrıştıkları noktalar dolayısıyla farklı partilerde oldukları açık.

Bundan dolayı önceden neyin olabileceği yerine, nelerin olmayacağı üzerinde duruluyor.

Karşısında dinamik, tek parça gibi duran Cumhur İttifakı karşısında parçalı yapıda bir muhalefet görüntüsü sergilemenin getireceği olumsuzluklara da işaret ediliyor.

İYİ Parti’deki bakış, “Meral Akşener ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında oluşan diyaloğun diğerleri ile nasıl sağlanacağı?” üzerinde yoğunlaşmış.

Beklenti partilerle ilişkileri artırarak aykırılıkların bir kenara bırakılmasının sağlanması…

Akşener’in geçen hafta Babacan'a gerçekleştirdiği, bugün de Davutoğlu’na yapacağı ziyaretin hedeflerinden biri de bu zemini oluşturmak olduğunun altı çiziliyor.

ÖNCE PROGRAM

CHP’deki bakış da aynı paralelde olmakla birlikte yöntem farkı içeriyor.

Önceki ittifak görüşmelerinde de aktif rol üstlenen CHP’nin etkin isimlerinden Aydın Milletvekili Bülent Tezcan dün sohbet ederken, “Aday belirleme süreci hiç de zor olmayabilir” dedi.

Kendisinin 2018 sürecinde yaşadıklarını anımsatınca da sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem sistem, hem de ittifak yeniydi, ilk uygulama olduğu için bazı zorlukları vardı. Şimdi onlar yok oldu. Millet İttifakı’nı toplumsal barış zemininde tüm kesimlerle birleştiren süreci çalıştıracaksak, erken aday açıklaması zarar verir...”

Bu nedenle partilerin önce “program mutabakatı, ardından ittifakı gerçekleştirmeleri gerektiğini” belirtip ekledi:

“Önümüzdeki dönemde ittifak kurmayı planlayan partiler önce yeni dönem inşasını parlamenter demokratik sistem üzerinde gerçekleştireceği, seçilen cumhurbaşkanının tek adam olmayıp, tüm demokratik kurum ve kuralları işleteceğini baştan kabul edeceği bir programda uzlaşmalı. Bu sağlanırsa, partilerin ortak veya farklı aday çıkarması sorun yaratmaz. Önemli olan ekonomik ve demokratik programda mutabakatı sağlamak; bunun üzerine ittifakı inşa etmek.”

ADAYLIK İKİNCİ PLANDA

Tezcan, aynı hedefler ve program etrafında bütünleşen partilerin ittifak süreçlerinin de sağlıklı işleyeceği kanısında.

Adaylık sürecinin bunun ardından ikinci planda yürüyeceği görüşünde

Muhalefet partileri açısından ele alındığında, parlamenter sisteme geçiş konusunda uzlaşıları bir zemin olarak kabul edilebilir.

Ancak bunun tek başına yeterli olmayacağı açık.

Yanı sıra hem ekonomi, hem de dış politikalarını nasıl bir zemine oturtacakları, Türkiye’nin biriken sorunları konusunda hangi çözümlerde ortaklaşacakları da önemli…

Dolayısıyla bir tarafta bu sorunları aşmış ve uzlaşmasını yıllar önce tamamlamış Cumhur İttifakı, diğer yanda ise bunları yeniden inşa etmesi gereken Millet İttifakı duruyor.

Ayrıca efor sarf etmeleri gerekiyor…

ÜÇÜNCÜ GİRİŞİM

CHP dışarıda program ve ittifak ile sandık işbirliğini sağlamaya çalışırken, içerdeki hareket ise dikkat çekiyor.

Geçen hafta Muharrem İnce "Memleket Hareketi"ni 4 Eylül'de Sivas'tan başlatacağını açıklamış, onu Mustafa Sarıgül'ün bir süredir ara verdiği parti kurma çabasını hızlandırması izlemişti.

Buna dün CHP eski Milletvekili Haluk Pekşen katıldı; "Yeniden CHP Grubu" ile yeni bir hareket başlattıklarını yazılı olarak açıkladı.

Eylül sonunda Ankara'da bir büro kuracaklarını, yeni bir TV kanalının kuruluş çalışmasını da sürdürdüklerini bu aşamada kayda geçirdi.

CHP'de dajevu bitmiyor, benzer süreci yakın geçmişte de yaşadı Emine Ülker Tarhan ve Öztürk Yılmaz'ın parti kurma girişimi oldu, bazıları da niyet edip bu döneme erteledi.

Unutmadan bir noktayı anımsatayım, Tarhan ve Yılmaz seçime girmek için gerekli sayıda örgütlenme gücüne erişemedi...