Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, operasyona ilişkin bazı bilgiler paylaştı. 

"Bir gizli tanık tarafından Kobani eylemleri için Duran Kalkan’ın verdiği talimatı Kamuran Yüksek’in HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ilettiği iddia edildi" ifadelerini kullanan Selvi, "Selahattin Demirtaş’ın etrafındaki çember daralıyor" yorumunda bulundu.

Selvi'nin köşesinde ilgili bölüm şöyle:

ANayasa Mahkemesi’nin Ayhan Bilgen’le ilgili gerekçeli kararında hem PKK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın, “işgal çağrısı” hem PKK’dan gelen “ayaklanma talimatı” hem de HDP’lilerin yargılanmasına konu olan HDP MYK tweet’i yer alıyor. Hiçbir yoruma girmeden bu çağrıları dikkatinize sunuyorum:

1) Karayılan’ın işgal çağrısı: “PKK’nın üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan’a ait olduğu belirtilen bir sosyal medya hesabından 5/10/2014 tarihinde saat 00.07’de ‘Gençleri kadınları 7’den 70’e herkesi Kobane’ye sahip çıkmaya, onurumuzu namusumuzu korumaya, metropolleri işgal etmeye çağırıyoruz’ şeklinde bir açıklamada bulunulmuştur.”

2) PKK’dan gençlere ‘ayaklanma’ talimatı:

Olayların başladığı 6 Ekim günü, Kandil’de alınan karar üzerine PKK’nın gençlik yapılanması ayaklanma çağrısı yapıyor. 6/10/2014 tarihinde ‘Komalen Ciwan Koordinasyonu’ (PKK’nın gençlik yapılanması) adına bir açıklama yayımlanmıştır. Açıklamada “Bilindiği üzere 23 gündür Kobani merkezli DAİŞ (DAEŞ) faşizmi son barbarlığıyla devam etmektedir. Tüm Kürt gençliği şehit Jiyan, şehit gerilla ve şehit militan yoldaşların ruhuyla zafere kadar Arin Mirkan (Kobani’deki çatışmalar sırasında düzenlediği intihar saldırısında ölen PYD/YPG mensubu) çizgisinde yürümeye çağırıyoruz. Kobani ile başlayan devrim dalgası tüm Kürdistan’a yayılmalı ve bu temelde Kürdistan gençliğini ayaklanması çağrısında bulunuyoruz” deniyor.

3) HDP MYK’nın tweet’i:

HDP’nin başını yakan MYK kararıyla ilgili tweet:

“HALKLARIMIZA ACİL ÇAĞRI! ŞU ANDA TOPLANTI HALİNDE OLAN HDP MYK’DAN HALKLARIMIZA ACİL ÇAGRI! Kobane’de durum son derece kritiktir. IŞİD (DAEŞ) saldırılarını ve AKP iktidarının Kobane’ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz”, “Kobane’de yaşanan katliam girişimine karşı 7’den 70’e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz.” ve “Bundan böyle her yer Kobane’dir. Kobane’deki kuşatma ve vahşi saldırganlık son bulana kadar SÜRESİZ DİRENİŞE çağırıyoruz.”

DEMİRTAŞ’IN DURUMU

7 HDP milletvekili hakkındaki fezlekeler meclise geldiğinde ve belki ek iddianame düzenlendiğinde fotoğraf biraz daha netleşmiş olacak. Ama görünen o ki Selahattin Demirtaş’ın etrafındaki çember daralıyor.