Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, bugün Binali Yıldırım'ın "vaat broşürü" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Ağırel, "İzmir'de bulunan Kemalpaşa Lojistik Merkezi projesini duymuşsunuzdur. "Duymuşsunuzdur" diyorum çünkü Binali Yıldırım'ın, İzmir'den milletvekili adayı olduğu 2011 seçimi öncesi yapmayı vaat ettiği 35 projeden biriydi. Şimdi gelelim nasıl bir karadelik haline geldiğini anlatmaya. Hayır, madem vaat ediyorsunuz, projelerinizin peşine düşün… O da yok. Neyse sadede gelelim…" diyerek anlattı.

Ağırel'in yazısı şöyle:

"İlk planlara göre 1 milyon 200 bin metrekare alan üzerine yapılması düşünülen proje için 2012 yılında ihaleye çıkarılıyor. Bu ihale ile birlikte yaklaşık maliyet 27.1 milyon TL olarak belirleniyor. Sözleşme bedeli ise 21.8 milyon TL. İhaleyi kazanan firma ise İspanyol; Assignia In Fraestructuras S.A. ile ve Elron İnşaat Taahhüt Ve Ticaret Limited Şirketi.Ne oluyorsa üç sene sonra 2015 yılında söz konusu yer ile ilgili bir ihale daha yapılıyor. (İhale kayıt no: 2015/172002)


İhale konusu yine aynı; Kemalpaşa Lojistik Merkezi Alt ve Üst Yapı İkmal İnşaatı İşi. Bu sefer işin yaklaşık maliyeti 78 milyon TL olarak belirtiliyor. İhale sonucunda sözleşme bedeli 42 milyon 310 Bin TL oluyor. İhale belli istekliler arasında yapılmış. İhaleyi yine Elron İnşaat Taahhüt Ve Ticaret Limited Şirketi kazanmış.Peki, anlatıyorsun da sorun nedir diyorsunuz değil mi?Anlatayım…İhaleler yapılmış ancak birçok kez anlattığım bir durum yaşanmış. İhale sonuçlandıktan sonra "tesadüfî" bazı ihale kalemlerinde artışa gidilmiş. Bu ihalede de kazı dolgu işlerinde ihale miktarından çok çok daha fazla miktarda artışa gidilmiş bu nedenle üst yapı imalatları yapılamamış! Meydana gelen yağışlar nedeniyle bazı imalatların bozulduğu anlaşılmış.Hizmet alımı ile yaptırılan Temmuz 2010 tarihli fizibilite etüt raporunda; Kemalpaşa Lojistik Merkezi yatırım tutarının yaklaşık 144 milyon TL olarak belirtiliyordu. Bu tutar 2019 Kasım ayına ÜFE fiyat endeksleri üzerinden 2019 yılı fiyatları ile 380 milyon TL'ye karşılık geliyor. Sonuç olarak Binali Yıldırım'ın seçim vaadi için bugüne kadar yapılan 2 adet ihale neticesinde sırasıyla, 2016 ve 2019 yılları sonunda yaklaşık 80 milyon TL harcamanın yapıldığı görülmüş.

Ama ortada herhangi bir şey yok…Yine de aşırı yağışlar ve sel felaketi nedeniyle yükleniciye 90 gün süre uzatımı verilmiş.Buna rağmen iki ihalenin de iş kapsamlarında bulunmasına karşın, bir kısım imalat kalemleri miktarlarında sözleşmede belirtilen miktarlara kıyasen büyük oranlarda (16-20 katı bulan) artışlar olmuş. Haliyle Kamu İhale Kanunu'nun iş artışı konusundaki yüzde 20 limiti nedeniyle, en son ihalesi yapılan işin sözleşmesinde; inşaat imalat kalemlerinde yer alan 8.7 milyon TL tutarındaki üst drenaj imalatları, kanalizasyon hattı imalatları, saha içi beton kaplama imalatları ve stabilize alt dolgu imalatlarının yapılamadıkları anlaşılmış.Sonuç mu?Sonuç olarak yeni ihale ilanı çıkıldı (2020/320003). Yani yapılan plansızlıklar neticesinde sırf vaat broşürünü doldurmak için, açıklanan projeleri yapıyormuş gibi göstermek için boşa harcanan parayı ödeyen yine biz olacağız…"