Sayıştay denetiminde birçok usulsüzlüğün tespit edildiği Rize Belediyesinde keyfi uygulamalarla yasaların hiçe sayıldığı goze çarpıyor. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan bu usulsüzlüklerle ilgili inceleme ve soruşturma açmasını istedi.

Rize Belediyesi ile ilgili 2019 yılına ilişkin Sayıştay Denetim Raporunda ‘Denetim Görüşünü Etkilemeyen’ “toplu taşıma hizmetlerinin ihalesiz gerçekleştirilmesi” başlıklı 7 numaralı bulguda; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesi uyarınca imtiyaz hakkı kapsamındaki toplu taşıma hizmetinin Rize Belediyesince mevzuata aykırı olarak ihalesiz şekilde gördürülmekte olduğunu hatırlatan Bekaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Bekaroğlu, 5393 sayılı Belediye Kanununa göre belediyelerin imtiyaz hakkı kapsamındaki toplu taşıma hizmetlerini ancak açıklık ve rekabet ilkelerini gözeterek; imtiyaz sözleşmesi, ruhsat verme, kiralama veya hizmet satın alma yoluyla üçüncü kişilere ihale ile devredebileceğini kaydettiği soru önergesinde, ihalesiz olarak toplu taşıma imtiyaz hakkını üçüncü kişilete devreden belediye yetkilileri hakkında adli ve idari soruşturma açılmasını istedi.

İMTİYAZ HAKKI HALESİZ DEVREDİLEMEZ

Sayıştay tarafından yapılan incelemede; Rize Belediyesi’ne ait toplu taşıma imtiyaz hakkının konusu olan toplu taşıma hizmetlerinden; Alipaşa-Bozkale hattına ait ihalenin yapılmadığı ve söz konusu hattın 6 adet özel halk otobüsü ile S.S. 8 No’lu Motorlu Taşıyıcılar ve Şehiriçi Dolmuşları Kooperatifi tarafından işletildiği tespit edilmiştir. Yine şehrin güney mahallelerine ait olan 7 ayrı hattın ise 12 adet özel halk otobüsü ile 44 No’lu Şehiriçi Halk Otobüsü Kooperatifi tarafından işletildiği fakat söz konusu hattın işletilmesine dair sözleşmenin 30.12.2017 tarihi itibariyle sona ermesine rağmen, toplu taşıma hizmetlerinin ihalesinin ise aradan 3 yıl geçtikten sonra 20.02.2020 tarih ve 2020/136 sayılı encümen kararıyla gerçekleştirilmiş olduğu saptanmıştır.

Toplu taşıma imtiyaz hakkını ihalesiz olarak devreden Rize Belediyesi'nin yasal zorunluluğu yerine getirmediğini, bu şekilde rekabet ve açıklık ilkesini ihlal ettiğini ifade eden Bekaroğlu, İçişleri Bakanı Soylu'dan şu sorularına yanıt istedi:

1. Rize Belediyesinin imtiyaz hakkına sahip olduğu toplu taşıma hizmetlerini üçüncü şahıslara ihalesiz olarak gördürmekteki ısrarının nedeni nedir? Rize Belediyesinin bu konudaki tutumunun engellenmesi için Bakanlığınızca herhangi bir tedbir alınacak mıdır?

2. Rize Belediyesi, kendisine ait olan bir imtiyaz hakkını ihalesiz olarak devretmekle açıklık ve rekabet ilkesini çiğnemiştir. Usulsüz olarak yapılan bu işlemler nedeniyle herhangi bir kamu zararı meydana gelmiş midir? Geldiyse ne kadardır ve ilgililerden tahsil edilecek midir? Bu konunun tespiti için bir araştırma ve inceleme çalışması yaptıracak mısınız?

3. Bu uygulamayı yapan sorumlular hakkında herhangi bir idari ve adli soruşturma süreci başlatılmış mıdır veya başlatmayı düşünüyor musunuz?