CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde yüzde 10 seçim barajını kaldıracaklarını, temsilde adalet, yönetimde istikrar ve şeffaflık getireceklerini, elinde sopa olan devlet değil, vatandaşı kucaklayan bir devlet yapısı kuracaklarını belirtti.

Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’ne (PM) sunulan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Raporu’na yazdığı sunuş konuşmasında özetle şunları söyledi:

BORCUMUZDUR: Türkiye’yi içinden geçmekte olduğu çok yönlü buhrandan çıkarmanın yegane yolu, buhranı yaratan siyasi sorumluları demokratik yollarla iktidardan uzaklaştırmak, iktidarı değiştirmektir. Halkın, milyonların çıkarlarını temsil eden bir siyasi anlayışı iktidara taşımaktır. 19 yıldır Türkiye’yi yönetmekte olan ancak yurttaşların temel sorunlarına çözüm olamadığı gibi yurttaşların süregelen sorunlarını daha da büyüten ve derinleştiren bu iktidara bir son vermek ülkemize ve milletimize olan borcumuzdur.

ADALET MÜCADELESİ: Mücadelemiz bir hak mücadelesidir. Mücadelemiz adalet mücadelesidir. Mücadelemiz herkesin tok karnına uyuduğu bir Türkiye mücadelesidir. Kamu kaynakları ve devlet imkanlarıyla, halkın parasıyla bir avuç siyasal ve ekonomik eliti ihya etmektense; esnaf, işçi, çiftçi, köylü kazansın diye mücadele ediyoruz.

KIŞLAYA SİYASET SOKMAYACAĞIZ: Bizler, iktidara alternatif olarak neler yapacağımızı, sorunları nasıl çözeceğimizi vatandaşla sahada istişare ediyoruz. Öncelikle tüm yurttaşların can ve mal güvenliğini sağlayacağız. Güçlü bir demokratik yapı inşa edeceğiz, tasfiye edilmiş veya içi boşaltılmış kurumlarımızı yeniden canlandıracağız. Güçlendirilmiş parlamenter demokrasi ile kuvvetler ayrılığını, yargı bağımsızlığını tekrar tesis edeceğiz. Parti genel başkanının hakim tayin ettiği düzene son vereceğiz. Adliyeye, camiye, kışlaya siyaset sokmayacağız. Medya özgürlüğünü sağlayacağız.

SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ: Siyaseti bir zenginleşme aracı haline getiren anlayışa son vereceğiz. Siyasi Ahlak Kanunu çıkartacağız. Milletvekili, bakan, devlet görevlisi olan, bir kurumda yönetici olan makamını zenginleşmek için kullanıyor... Millet iradesini sınırlayan yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Temsilde adalet, yönetimde istikrar ve şeffaflık getireceğiz.

VATANDAŞI KUCAKLAYAN DEVLET: Elinde sopa olan devlet değil, vatandaşı kucaklayan bir devlet yapısı kuracağız. Demokrasiden hepimiz nasipleneceğiz. İktidarda kim olursa olsun vatandaşlar rahatsızlıklarını anayasal sınırlar içerisinde demokratik bir biçimde dile getirilebilecek. Temel hak ve hürriyetlerin kullanımı güvence altına alınacak.

CHP, yurt dışı seçmeni sandığa teşvik edecek

CHP, yurt dışındaki seçmeni oy kullanmaya teşvik etmek adına örgütlenme modelinde bazı değişiklikler yapacak. Yurt Dışı Koordinatörlüğü’nün çalışmalarının anlatıldığı MYK raporuda, yurt dışı birliklerden istenen çalışma raporlarının koordinatörlüğe iletildiği, bu raporların analiz ve değerlendirmelerinin yapıldığı belirtildi.

Yurt dışında yaşayan 7 milyon vatandaşımızdan üç milyona yakınının ülkemizdeki seçimlerde oy kullanma hakkının olduğu, bu seçmenlerden yaklaşık yüzde 55’inin sandığa gitmeyerek seçme ve seçilme hakkını kullanmadığı, diğer partilerde seçmeni sandığa götürme oranının CHP’ye göre daha yüksek olduğu değerlendirildi. Raporda, CHP’ye oy verme potansiyeli yüksek olan fakat sandığa gitmeyen seçmeni oy kullanmaya teşvik etmek adına örgütlenme modelinde bazı değişiklikler yapmak adına çalışmalara başlandığı da belirtilerek, bunlar kaydedildi:

“Cami, cemevi, kültür merkezleri, spor kulüpleri, sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıflara düzenli ziyaretler yapılması gerektiği konusunda yurt dışı birliklerimizle fikir birliğine varılmıştır. Mevcut olan geniş örgütlenme biçiminin değiştirilerek seçmenle temasın daha kolay olduğu kent ölçekli örgütlerin kurulması gerektiği sonucuna varılmış, kent esasına göre yapılan örgütlenmenin çatı örgütü oluşturması yönünde çalışmalara başlanmıştır.” (Kaynak: Milliyet)