CHP, İstanbul Sözleşmesi’nin feshini hem Meclis gündemine taşıyacak hem de bu karara karşı hukuki mücadele başlatacak.

Fesih kararında “yetki gaspı” ve “temel insan hakkı ihlâli” olduğunu savunan CHP bu iddiayla Danıştay’a başvuracak. Dava açmak için 60 günlük süre beklenmeyecek. Başvurunun haftaya yapılabileceği belirtilirken, kadına yönelik şiddete ilişkin sözleşme olduğu gerekçesiyle kamuoyunun empatisi açısından süreci kadınların yürütmesinin daha yararlı olacağı ve davanın da kadınlar tarafından açılması görüşü partide öne çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekilleriyle yaptığı toplantıda da, “Bir gün kararlaştırılsın. O gün topluca herkesin bir dava açması temin edilsin. Danıştay’ın önünde kuyruk olsun” önerisi yapıldı. CHP’li yöneticiler, “Meclis’i, kanunları, bütün siyasi partileri devre dışı bırakarak bir karar alınıyor. Biz buna ‘tamam’ dersek tek başına uluslararası anlaşmaları feshedebilirler” değerlendirmesini yapıyor.

‘Yok hükmünde’

CHP’li hukukçular, “İstanbul Sözleşmesi, 6251 sayılı yasa ile TBMM’de oy birliği uygun bulunarak, anayasanın 90. maddesi çerçevesinde yürürlüğe konulmuştur. Cumhurbaşkanı’nın hiçbir işlemi, yasa alanında düzenleme yapamaz. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak yetkisi sadece TBMM’ye aittir. 6251 sayılı Yasa hâlâ yürürlüktedir ve yürürlükte olduğu sürece Cumhurbaşkanı işlemi ile sözleşmeden çekilmek olanaksızdır” görüşünü dile getiriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Anayasanın 90. maddesine göre insan haklarına ilişkin bu sözleşme kanunla onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak ve ancak Meclis’in kararıyla yine bir kanunla siz bu sözleşmeden çekilebilirsiniz. Yürütme yasamanın alanına girdi. Meclis’e darbe yapılmıştır, kadın erkek eşitliğine darbe yapılmıştır” dedi. CHP İstanbul Milletvekili ve anayasa hukuku profesörü İbrahim Özden Kaboğlu da, Cumhurbaşkanı’nın fesih kararının anayasa açısından yok hükmünde olduğunu, Cumhurbaşkanı işlemi ile sözleşmeden çekilmenin olanaksız olduğunu vurguladı. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer de “Türkiye’nin yüzde 65’i bu sözleşmeden çıkmak istemiyor” dedi.

‘Genç kadınlar zorbalığa geçit vermemeye kararlı’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Genç kadınlar zorbalığa geçit vermemeye çok kararlılar” dedi. Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizin genç kadınları ile buluşmalarıma devam ediyorum. Önerilerini de eleştirilerini de dinledim, yol haritamızı açıkladım. Genç kadınlar zorbalığa geçit vermemeye çok kararlılar” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Milliyet)