Meclis Genel Kurulu'nda Güvenlik Soruşturması Kanunu üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir, Afyon, Mersin gibi bir çok illerde yaşanan Polis ve jandarma intiharlarındaki dramatik hikayelerini dile getirdi.

SARAYDAKİ İNTİHAR

15 Mart da sarayda koruma polisi olarak çalışan 1993 doğumlu 28 yaşındaki polis memuru Mehmet Ali Bulut’un arkasında bıraktığı mektubu okuyan Bakan, “O mektubunu size okuyayım: "Personelini aşağılamak, tehdit etmek, meslekten etmek, küçük düşürmek, yalancı konumuna koymak en iyi yaptığınız iş olsa gerek. Her insanın bir gururu vardır ve ben o lafları kaldıramadım. Evet, Coşkun Bodur ve Abdullah Önder, bina tesis ve kapılar size ait. Keşke yukarıda yazdıklarım yerine biraz da personele iyi davranıp hâl hatır sormayı, onları anlamayı deneseydiniz. Cenazeme Mustafa Yavuzkanat komiserim hariç hiçbir rütbelinin gelmesini istemiyorum." diye yazmış” ifadelerini kullandı.

HAFTADA 1-2 POLİS İNTİHAR EDİYOR

30 Ocak da Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Halil Akkaya’nın intiharıyla ilgili bilgileri de paylaşan CHP’li Bakan, “ Yalanlanan ancak bize gelen bilgilere göre doğru olan notunu okumak istiyorum size: "İstanbul'da 12/12 çalışan tek birim biziz, intiharın eşiğine geldim, aile düzenim kalmadı. Büro amiri hakkında 6 sayfa bir rapor tuttu bir ağabeyimiz, yapılan tüm mobbingleri anlattı ama hiçbir şey değişmedi. CİMER'e defalarca yazı yazıldı ama değişmedi. 12/12 çalıştığımızla ilgili mahkemeye dava açtı bir arkadaşımız, bir şey değişmedi. Biz de insanız ve insanca çalışmak istiyoruz. Bize 12/24 bile çok görüldü. Ben intihar edince cenazeme ne Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü gelsin, ne İstanbul Emniyet Müdürü gelsin, ne İçişleri Bakanı gelsin, hepsinin vebali boynunadır." Değerli arkadaşlar, neden ülkemizde haftada 1 veya 2 polis memuru intihar ediyor?” diye sordu.

SOYLU POLİSLER HAYKIRIYOR DUYUYOR MUSUN?

İçişleri Bakanı Soylu’yu bakanlığındaki kötü çalışma koşulları ve yöneticilerin mobbing uygulaması sonucu yaşanan intiharları görmezden gelmekle eleştiren CHP’li Bakan, “Süleyman Soylu polis memurları haykırıyor, sesini duyuyor musun? Kendi çocuklarımız yarım saat eve geç geldiğinde gözümüz yollarda onların yolunu gözlüyoruz, nerede kaldılar, başlarına bir şey geldi diye. Bu, evlatlarını polis yapan ve yemin törenlerinde sevinç gözyaşları içinde yemin törenlerini seyreden analar, babalar çocukları intihar etsin diye mi polis olsun istediler? Şimdi, bu çocuklar intihar edince arkalarından ağıt yakıyor o analar, babalar. Süleyman Soylu, bu çocuklar sana emanetti, bunlar terörle mücadelede, operasyonda şehit olmadılar, ecelleriyle ölmediler. Amir tahakkümünden, mobbingden, haftada 240, 260 saat çalışmadan, zorunlu kölelik sisteminden, maç angaryasından, FETÖ sonrası göreve başlattığınız komiser yardımcılarının, devletin polisi yerine partinin polisini, AKP'nin polisini yaratma çabasından, Orta Doğu ülkelerinde dahi uygulanmayan 12/12 ve 12/24 çalışma sisteminden, haklarını koruyacak sendikaları, seslerini duyuracak kimseleri olmadığından intihar ediyorlar” diye seslendi.

POLİSİN SESİ OLACAĞIZ

Binlerce polisin psikolojisinin bozuk olduğunu, gerekli desteği alamadıkları, seslerini duyuramadıklarını söyleyen Bakan, polislerin sesi olmaya devam edeceklerini belirterek şöyle konuştu: “Biz sesinizi duyuyoruz değerli kardeşim. Biz bu Mecliste sizin sesiniziz, hangi meslek grubundan olursa olsun bu ülkede bir adaletsizlik, bir zulüm varsa onun karşısındayız ve buradan polis ve Jandarma teşkilatına sesleniyorum: Sizlere yapılan haksızlıkların, size yapılan zulmün, polisin, jandarmanın intiharına sebep olanlardan bunun hesabını sormak bu ülkenin bir milletvekili olarak boynumuzun borcudur. Polis Haftası'nda "Polis onurumuz, polis şerefimiz." Bunlar yeterli değil arkadaşlar. Şehit olduğunda arkasından ağlamak yeterli değil, dirisinde bileceksin kıymetini, dirisindeyken sorun dinleyeceksin, derdiyle dertleneceksin, sorununu sorun bileceksin. Polis hamasete tok, değerli arkadaşlar.”