CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CHP Grup Toplantısı'nda konuştu. Kılıçdaroğlu sözlerine, hayatını kaybeden Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur'a Rahmet dileyerek başladı.

Hakkındakidokunulmazlık fezlekesini işaret eden Kılıçdaroğlu, "Kiminle gelirsen gel, nasıl gelirsen gel. Vız gelir tırıs gider. Hesabını soracağım. Çalınan bütün hakları aynen iade edeceğim. Yiğide savaş bayramdır. Unutmasın bu salonda binlerce yiğit kadın ve erkek vardır." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Belediye başkanlarımız bu süreçte bütün çabaları gösteriyorlar. Bizim belediyelerin olduğu yerlerde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Biz CHP olarak hiçbir ayrım yapmadan herkese eşit hizmet götüreceğiz.

Halkçılığın, inancımızın temel kuralı budur. Düzenli olarak her hafta bütün belediye başkanlarımızdan verileri alıyoruz. 13 Nisan-19 Nisan arasında 730 bin 952 haneye 219 bin haneye nakdi yardım yapılmış durumda.

MALZEME YAPMADIK

Türkiye zor günlerden geçiyor dedim. Bir salgın dönemindeyiz doğru. Her bir vatandaşımızın canı çok değerlidir doğru. Herkesin üzerine düşen görevler var bunların yapılması gerekiyor. Biz salgın başladığından beri politik malzeme yapmadık. Hatalar varsa söyledik, neler yapılması gerektiğini de söyledik.

SARAYDA OTURANLAR VE BESLEMELERİ FADEKARLIK YAPMADI

Bilim Kurulu vardı bize güven veriyordu. Bazı eksiklikleri vardı, TTB'den TEB temsilciler almamışlardı. Yine de Bilim Kurulu'nun açıklamalarına biz de uyarız, iktidar da uyar dedik. Sözlerimize hep öneri ile başladık. Bütün açıklamalarda öneri ile başladık. Salgınla mücadelenin sadece sağlık boyutu yok ekonomik boyutu da var dedik. Merkez Bankası karşılıksız para basabilir önerisi bile yaptık. İsraftan vazgeçin, tasarruf yapın dedik. Herkes fedakarlık yaptı. Kahveci, pastaneci, kantinci, taksici, servisçi herkes üzerine düşeni yaptı. Sarayda oturanlar üzerine düşenleri yapmadılar. Kibir ile bir devlet yönetilmez. Her türlü kesim fedakarlık yaptı, sarayda oturanlar ve onların beslemeleri fedakarlık yapmadı. Dövizle borçlananlar daha zengin yoktu. Sonradan devlete borç vermeye başladılar. Bir değil aynı anda iki vurgun yapmaya başladılar. Emekliye, taksiciye ne verildi? Bin'er lira 3 ay.

BU BEYLER NE YAPTI?

Biz fedakarlığı toplumun her kesimi yapsın dedik. Saray beslemeleri bunun dışında kaldılar. Havaalanlarını yapanlar, köprüleri yapanlar, yolları yapanlar, aylıklarını dolarla garantiye alanlar bunlar hangi fedakarlığı yaptı? Bu soruyu geçen seçimlerde AK Parti'ye ve MHP'ye oy veren vatandaşlarıma soruyorum. Siz her türlü fedakarlığı yaptınız, bu beyler ne yaptı?

3 tane mercedes daha alıyorsun, neyine yetmiyor senin?  Bu Kamu Özel işbirliği milleti iliklerine kadar sömürüyor. İktidar olduğumuz zaman ilk yapacağımız iş bunların tamamını kamulaştırmaktır. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını sonuna kadar savunacağız. Vatandaşlarımız o yollardan, köprülerden onların istediği parayı ödemeden geçecekler.

SORUMLUSU KİM?

Devleti yönetenlerin örnek olması lazım dedim. Barolar Genel Kurulu'nu yapmayacak sen Genel Kongreni yapıyorsun. Üstelik maskesiz, insanlar sırt sırta. Dün 341 vatandaşımız hayatını koronavirüs nedeniyle kaybetti. Sorumlusu kim? Geçen seçimlerde AK Parti'ye ve MHP'ye oy veren kardeşlerime soruyorum.

O kongreye gidenler sokağa çıktılar binlerce insan Kovid oldu. Yoğun bakımlarda yer yok. Torpiliniz varsa yer buluyorsunuz. Hala onun partisine oy vermeye devam edecek miyiz?

BÖYLE BİR TABLODA TURİST GELİR Mİ?

Böyle bir tabloda Türkiye'ye turist gelir mi? Şubatta yükselmeye başlamış vakalar, en yüksek noktaya gelmişiz. Bu ülkeyi yöneten hükümet bunun sorumlusu değil mi? Diyoruz ki, Bilim Kurulu var. Geçiniz. Bilim Kurulu'nun ne dediğini bilen var mı? Neyi önerdiğini bilen var mı? Kimse bilmiyor. Sağlık Bakanı 84 milyon sorumludur bundan diyor. Bunlar devleti falan yönetmiyorlar. İnsanlar hayatlarını kaybediyor bunlar sadece seyrediyor. Kahvede 4 kişi kağıt oynarsa ceza yazıyorsunuz, on binleri toplayıp kongre yapıyorsunuz.

TURİZMCİYİ BİTİRİYORLAR

Esnafı bitirdiler, turizmciyi de bitiriyorlar. Bu tablo Türkiye'ye turist gelmesini engelliyor. Turistler niye gelsin? Turizm bizim için çok önemli. Bacasız sanayi diyoruz. Cari açığı kapatan turizm, pek çok alana baktığınız zaman turizm 54 farklı alana katkı veriyor. Kısa Çalışma Ödeneği'nin kaldırılması en büyük sorun. Tekrar gelmesi. TOBB, ATO, İTO, İstanbul Sanayi Odası istiyor. Antalya, Samsun Ticaret odaları bunu istiyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Kısa çalışma ödeneğinin tekrar gelmesi lazım. Turizm sektörü bu pozisyondayken ve siz kısa çalışma ödeneği kaldırılırken gözden kaçan bir şey yaptılar. Bankalardaki mevduat faizine uygulanan stopajını düşürdüler. Kısa çalışma ödeneğinden kaç kişi yararlanıyordu, 1 milyon 139 bin kişi... İşsizlik tehlikesiyle karşı karşıya getirildiler. Hükümet rantiye sınıfına çalışıyor.

ERDOĞAN'A ÇAĞRI

Erdoğan'a bir öneride bulunmak isterim. Kardeşim turizmcileri çağır davet et, sizin sorununuz nedir diye dinle. Turizm sektörü Türkiye için çok önemli. Türkiye, buradan büyük emek harcamadan dolarlar kazanıyor, cari açığı kapatıyor.

"SÖZÜM SÖZ, SİZİN BURNUNUZDAN FİTİL FİTİL GETİRECEĞİM"

Ticaret Bakanı ve kocası ikisi şirket kurmuşlar dezenfektan üretiyorlar. Kendi bakanlığına satıyorlar. Ne geldiğimize bakar mısınız. Kimlere ne imkanlar sağlanıyor gör. Bir yolsuzluklar ülkesi oldu Türkiye. Bu Bakan neden çıkarmıyor sesini. E yukarıdakini örnek alıyorum diyor, herkes bunu yapıyor diyor, gençler de pudra şekeri çekiyor diyor... Sözüm söz, sizin burnunuzdan fitil fitil getireceğim.

128 MİLYAR DOLARI HANGİ YÖNTEMLE SATTIN

Anaokuluna yeni başlayan çocuğun anlayacağı dille beş soru sordum. 128 milyar doları hangi yöntemle sattın sen? Bunu benim bilmeye hakkım var. Bu satışı hangi tarihlerde yaptın? 128 milyar doları hangi kurdan sattın, bunu da ben öğrenmek istiyorum. Bu ticaretin alıcıları kim, bunu da bilmiyoruz. Bu satış işleminin altında kimlerin imzası var, bunu da bilmiyoruz. Soruları sorduk, cevap yok. Bir daha sorduk cevap yok. Bizi tatmin eden cevap yok. İl ve ilçe başkanlarımız afişleri assınlar dedik. Bilboardları kiraladık oralara yapıştıralım dedik, vatandaş da sorsun dedik.

128 milyar doların nereye gittiğini şu ana kadar bilmiyoruz. Kanun ikinci madesi 4059 madde, 2018 yılında iptal edildi. İptal edildi ama satışlar devam ediyor. Öyle devam ediyor. Yani protokol şu anda kanunsuz bir protokol. Yasal tabanı, dayanağı yok. Bakıyrouz Merkez Bankası kanununa hala yürürlükte.

NEDEN İNDİRİYORLAR? KORKUYORLAR!

Seferber oldular bizim afişleri indirdiler. Bir de diyorlar ülkede demokrasi var. Hakaret etsek alabilirsin, yanlış bir şey söylesek alabilirsin. Soru soruyoruz, 128 milyar dolar nerede, diye. Gayet basit bir soru. Neden indiriyorlar, korkuyorlar. Neden indiriyorlar, millet öğrenmesin diye. Neden indiriyolar, çünkü hesabını veremiyorlar. 

Ben bu milletin, fakir fukaranın hakkını savunmayacaksam neden siyaset yapıyorum.

TOPLANTI YAPAMADI

Lütfi Elvan diyor ki, 'Ne kadarlık döviz alım satımı gerçekleştirilmiş hepsini görebilme imkanımız' var diyor. Yani öncelikle 128 milyar doların satıldığını Hazine ve Maliye Bakanı kabul ediyor. Tamamen açık ve şeffaf diyor. Siz Merkez Bankası'na bir şey bırakmadınız ki. Parayı Merkez Bankası satmadı ki. Bu da, kendisini kurtarmaya çalışıyor, Merkez Bankası açıklasın diyor.

Yaptıkları açıklamaların tamamı tutarsız. Geçen hafta çarşamba günü, bu soruya cevap bekler benden kamuoyu diyen Erdoğan grup toplantısı yapamadı.

PATATES İÇİN İNSANLAR KAVGA EDİYOR

Ülke çok sancılı bir dönemden geçiyor, ekonomi çöktü yönetemiyorlar. Dağıtılan patates için insanlar kavga ediyor. Birbirlerini eziyorlar, patates için. 21. yüzyılın Türkiyesinden bahsediyorum. Yardım gelecek haberi çıkıyor, insanlar koşa koşa gidiyor, insanlar saatlerce bekliyor. Beyefendi öyle bir yerde oturuyor ki, onları görmyüor. Vtadanşa yalan söylüyor, uzaya gideceğiz, aya gideceğiz meraklanmayın diyor. Sen uzaya gideceğine vatandaşının karnını doyur.

KODAMANLARA SATTILAR

Bu ülkede görülmemiş bir şekilde, 128 milyar dolar arka kapıdan birilerine peşkeş çekildi. Merkez Bankası devre dışı bırakıldı. Kime sattıkları belli değil, kaça sattıkları belli değil, hangi kur üzerinden sattıkları belli değil. Kim aldı bunları? Efendim halka verdik... Canikli diyor ya... Kardeşim halka soruyorum, vallahi billahi almadık diyor. Eğer vatandaşlardan biri ben aldım diyorsa, çıkıp söylesin ben de göreyim tanıyayım o kişiyi. Arka kapıdan kime sattılar, kodamanlara sattılar. Buradan Allah şahittir, milletime söz veriyorum; sandık gelecek iktidar olacağız, o kodamanların burnundan 128 milyar doların hesabını fitil fitil soracağım.

128 milyar doların kimindir. Bu da önemli bir soru. Bugün yok olan bu para kimin parasıdır? Markette alarm takılan bebek mamasını alamayan annenin parasıdır bu. 128 milyar dolar, dükkanını kapatıp, ceketini alıp evine mahçup bir şekilde giden esnafın parasıdır bu.

Erdoğan'ın oturup makul bir cevap vermesi lazım. O kodamanlara aktardığı paraları açıklaması lazım, kime gitti bu paralar. Kimler vurgunu vurdu, bunu öğrenmek zorundayız. 128 milyar dolar Merkez Bankası'nın kasasında olsaydı Türkiye'nin ekonomisi bugün farklı bir yerde olurdu.

VIZ GELİR TIRIS GİDER

Bu olayı örtmek için, emekli amiraller darbe yapıyor mizansenini koydular ortaya. 80 yaşındaki amirale kelepçe taktılar. Yetmedi arkasından da, benim ve arkadaşlarım için dokunulmazlığın kaldırılmasını istediler. Erdoğan, kiminle gelirsen gel, vız gelir tırıs gider. Troll ordusu görevlendirmiş, beni sözde karalayacaklar. Kiminle gelirsen gel, nasıl gelirsen gel, hesabını soracağım. Fakir fukaradan çalınan, o gençlerden çalınan bütün hakları aynen iade edeceğim. Yiğide savaş bayramdır diyorum.