Korkusuz gazetesi yazarı Ahmet Takan, Area Araştırma'nın mayıs ayı anket sonuçlarını bugünkü köşesinden paylaştı. Ankete göre Süleyman Soylu'ya inanların oranı sadece yüzde 19'da kaldı.

Takan'ın bugünkü köşesinde paylaştığı anket sonuçları şöyle:

Elimde, mayıs ayının siyasi gündem konuları ile ilgili tarafsızlığına inandığım sonuçlarına da güvendiğim bir anket çalışması var desem… Şüphesiz ilk olarak merak edip de soracağınız, Sedat Peker videoları olur.

AREA Araştırmanın mayıs ayı sonunda yaptığı anketin sonuçlarına baktığımda Sedat Peker’in anlattıklarının toplumda kafaları karıştırdığı ve inandırıcılığının da yüksek olduğunu gördüm. Neyse… Lafı uzatmayalım. Kişisel yorumlarımızı da bir kenara bırakalım. Doğrudan anket sonuçlarını-rapordan aynen alıntılayarak- bilgilerinize sunalım;

–Sedat Peker’in YouTube ve sosyal medyadan yaptığı açıklamaları ne kadar takip ettiniz?
Sedat Peker’in YouTube ve sosyal medyadan yaptığı açıklamaların tamamını izlediğini belirtenlerin oranı % 26.7, bir kısmını izlediğini belirtenlerin oranı % 27.8, haberlerden takip ettiğini belirtenlerin oranı % 17.6 iken, izlemediğini / bilgisinin olmadığını belirtenlerin oranı % 27.8’dir.

Erkeklerin Sedat Peker’in açıklamalarını izleme oranı kadınlara oranla yüksektir. Eğitim düzeyi arttıkça Sedat Peker’in açıklamalarını izleme oranı da artmaktadır.

MHP’lilerin Sedat Peker’in açıklamalarının tamamını izleme oranı diğer partililere göre yüksektir.

–Sedat Peker’in YouTube ve sosyal medyadan yaptığı açıklamalarla ilgili kanaatiniz nedir?
Sedat Peker’in YouTube ve sosyal medyadan yaptığı iddiaları gerçekçi bulanların oranı % 23.3, şüpheli bulanların oranı % 33.3, asılsız bulanların oranı ise % 16.8’dir. Bilgisinin olmadığını / ilgilenmediğini belirtenlerin oranı ise % 26.6’dır.

Erkeklerin söz konusu iddiaların gerçekçi olduğunu belirtme oranı kadınlara oranla yüksektir.



Eğitim düzeyi arttıkça söz konusu iddiaların gerçekçi olduğunu belirtme oranı da artmaktadır.

CHP’lilerin ve HDP’lilerin söz konusu iddiaların gerçekçi olduğunu belirtme oranı diğer partililere göre yüksektir

★★★

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sedat Peker’in iddialarından sonra sizce ne yapmalıdır?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sedat Peker’in iddialarından sonra istifa etmesi gerektiğini belirtenlerin oranı % 37.3, istifa etmesine gerek olmadığını ancak yargının iddiaları araştırması gerektiğini belirtenlerin oranı % 23.2, istifa etmemesi gerektiğini belirtenlerin oranı ise % 20.7’dir. Bilgisinin olmadığını / ilgilenmediğini belirtenlerin oranı ise % 18.8’dir.

Erkeklerin Soylu’nun istifa etmesi gerektiğini belirtme oranı kadınlara göre yüksektir.

Eğitim düzeyi arttıkça Soylu’nun istifa etmesi gerektiğini belirtme oranı da artmaktadır.

CHP’lilerin ve HDP’lilerin Soylu’nun istifa etmesi gerektiğini belirtme oranı diğer partililere göre yüksektir.

–İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun haber kanallarında yaptığı açıklamaları ne kadar takip ettiniz?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun haber kanallarında yaptığı açıklamaların tamamını izlediğini belirtenlerin oranı % 27.2, bir kısmını izlediğini belirtenlerin oranı % 24.5, haberlerden takip ettiğini belirtenlerin oranı % 18.1 iken, izlemediğini / bilgisinin olmadığını belirtenlerin oranı % 30.3’tür.

Erkeklerin söz konusu açıklamaları izleme oranı kadınlara oranla yüksektir.

Eğitim düzeyi arttıkça söz konusu açıklamaları izleme oranı da artmaktadır.

CHP’lilerin ve İYİ Partililerin söz konusu açıklamaları izleme oranı diğer partililere göre yüksektir.

–İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun haber kanallarında yaptığı açıklamalarla ilgili kanaatiniz nedir?
-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun haber kanallarında iddialara verdiği cevapları yeterli bulanların oranı % 19.2, yetersiz bulanların oranı % 52.3’tür. Bilgisinin olmadığını / ilgilenmediğini belirtenlerin oranı ise % 28.5’tir.

Eğitim düzeyi arttıkça Süleyman Soylu’nun iddialara verdiği cevapları yetersiz bulma oranı da artmaktadır.

MHP’lilerin ve AK Partililerin Süleyman Soylu’nun iddialara verdiği cevapları yeterli bulma oranı diğer partililere göre yüksektir.

★★★

Şimdi merak ettiğinizi düşündüğüm gündem ile ilgili diğer sorulara ışık tutmaya çalışalım;

–Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz? (Geçerli oylar üzerinden)
AKP: 35.1 CHP: 23.1 İYİ Parti: 14.1 MHP: 10.1 HDP:10.1

DEVA Partisi :2.5 Memleket Partisi: 1.7 Türkiye Değişim Partisi: 1.1

Saadet Partisi: 1.0 Gelecek Partisi: 1.0 Diğer partiler: 0.2

(DEVA, Memleket, Türkiye Değişim ve Gelecek Partileri yeni kurulduğu için oy oranları bana biraz yüksek gibi geldi. Kafamdaki şüpheyi AREA Araştırma Başkanı Murat Karan’a sordum.

Cevabı; “Araştırma yüzde 95 güven düzeyinde hata payı artı/eksi yüzde 2.5’dur. Yani aynı zaman ve aynı örneklem modeli ve aynı sorularla bu saha çalışması 100 kere tekrarlansa 95 tanesi artı/eksi 2.5 puan sapmayla çıkar. Bu sebepten bu tür bilimsel saha çalışmalarında yüzde 2.5’un altında kalan rakamların standart sapması büyük olur. Oy desteği yüzde 3’ün altında olan partilerin reel seçmen desteğinin ne kadar olduğu araştırmalar için muğlak alandır.

Özellikle sayın İnce’nin iktidar medyasında ve sayın Babacan’ın muhalefet medyasında bu ay çok yer alması bu rakamları ne kadar etkilediğini önümüzdeki aylarda yapılacak diğer araştırmalardan görmemiz mümkün olacaktır.)

★★★

-Sizce, erken genel seçime ihtiyaç var mıdır?
Evet: 51. Hayır: 43.8 Fikrim Yok: 4.3

★★★

–Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına muhalefetin ortak adayı olarak aşağıdaki isimlerin çıkması durumunda oy verme davranışınız nasıl olur? (Oy veririm)
Mansur Yavaş: 45.0 Ekrem İmamoğlu: 40.6 Meral Akşener: 37.2 Kemal Kılıçdaroğlu: 23.8

–Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına muhalefetin ortak adayı olarak Mansur Yavaş çıkması durumunda oy verme davranışınız nasıl olur?
Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin ortak adayı ‘Mansur Yavaş’ olursa; oy vereceğini belirtenlerin oranı % 45.0, oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı % 44.2’dir. Oy verip vermeme konusunda kararsız kalanların oranı ise % 10.8’dir.

İYİ Partililerin ve CHP’lilerin Mansur Yavaş’a oy verme oranı diğer partililere göre yüksektir. HDP’lilerin yarısının Mansur Yavaş’a oy verebilecek olması dikkat çekicidir.

–Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına muhalefetin ortak adayı olarak Ekrem İmamoğlu çıkması durumunda oy verme davranışınız nasıl olur?
Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin ortak adayı ‘Ekrem İmamoğlu’ olursa; oy vereceğini belirtenlerin oranı % 40.6, oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı % 50.0’dır. Oy verip vermeme konusunda kararsız kalanların oranı ise % 9.4’tür.

CHP’lilerin ve HDP’lilerin Ekrem İmamoğlu’na oy verme oranı % 75’in üzerindedir.

–Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına muhalefetin ortak adayı olarak Meral Akşener çıkması durumunda oy verme davranışınız nasıl olur?
Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin ortak adayı ‘Meral Akşener’ olursa; oy vereceğini belirtenlerin oranı % 37.2, oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı % 51.0’dır. Oy verip vermeme konusunda kararsız kalanların oranı ise % 11.8’dir.

İYİ Partililerin ve CHP’lilerin Meral Akşener’e oy verme oranı diğer partililere göre yüksektir.

–Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına muhalefetin ortak adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu çıkması durumunda oy verme davranışınız nasıl olur?
Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin ortak adayı ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ olursa; oy vereceğini belirtenlerin oranı % 23.8, oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı % 67.5’tir. Oy verip vermeme konusunda kararsız kalanların oranı ise % 8.7’dir.

Kürtçe anadile sahip olanların Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verme oranı diğer anadil konuşanlara göre yüksektir. CHP’lilerin Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verme oranı diğer partililere göre yüksektir.