Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP'nin kapatılmasını talep ettiği ikinci iddianamesini oy birliğiyle kabul etti. Toplam 451 kişiye siyasi yasak istenilen 843 sayfalık iddianamede "Siyasi parti tabelası adı altında parti binalarının örgüt hücresi haline getirildiği tespit edilmiş, HDP bu nitelikteki eylemlerin odağı haline gelmiştir" ifadeleri yer alıyor. Yargıtay'ın ilk iddianamesini sunduğu 17 Mart sonrasında dile getirdiği "Partiyi kapattırmayacağız" tezini sürdüren HDP ise geniş katılımlı bir hukuk komisyonuyla AYM'ye karşı savunma hazırlıklarını başlattı. İddianamenin HDP'ye ulaşmasından sonra AYM, partiye ön savunmasını yapmak için 60 günlük süre tanıyacak. HDP'nin ek süre istemesi halinde, ön savunma süresi 90 güne uzayabilecek.

Kürt seçmen AKP'den kopabilir"

Metropoll Araştırma şirketinin sahibi, kamuoyu araştırmacısı Özer Sencar ise parti kapatma girişiminin CHP içindeki ulusalcı ve HDP karşıtları ile yine İYİ Parti'deki HDP karşıtlarına dönük bir mesaj olduğunu düşünüyor.

Davanın muhtemel siyasi sonuçlarını DW Türkçe'ye değerlendiren Sencar, "MHP’nin yoğun bir ısrarı var. Erdoğan'ın partiyi kapatmak isteyeceği kanaatinde değilim. İYİ Parti seçmeninin yüzde 60'ı HDP’nin kapatılmasını destekliyor. Kapatma davası öncesi HDP'ye dönük hücumların İYİ Parti seçmenini etkileyip Kürtlere yaklaşmasını önlemek için yapıldığını tespit ettik. Şimdi temel soru Erdoğan'ın kapatma davasından gerçekten samimi olup olmadığıdır" diyor.

Sencar, kapatma davasının seçmenin oy eğilimini nasıl etkileyeceğini iki olasılık üzerinden değerlendiriyor. "Diyelim ki kapattılar. HDP'nin ya da devamı olacak bir partinin seçime girmesine izin verilmeyecekse HDP seçmeninde bir miktar dağılma olur, dağılanların çoğunluğu CHP'ye gider, bir kısmı da sandığa gitmeyebilir. Ama HDP seçime girerse oyların rengi değişir" diyen Sencar, o tabloyu da şöyle özetliyor:

"HDP bir şekilde seçime girerse, HDP seçmeni hiç dağılma göstermez. Hatta HDP, kapatma davasına tepki gösteren seçmenden de oy alabilir. Mevcut durumda Kürtlerin yüzde 25'i AKP'ye oy veriyor. HDP kapatılırsa AKP'den en az yüzde 5 Kürt seçmen oyu kopabilir. Yani AKP, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olur. HDP'li seçmen, kapatma davası var diye oyunun yönünü zaten değiştirmez."

Seçmenin oy tercihinde parti kapatmaktan çok seçim barajının daha etkili olacağını hatırlatan Sencar, yüzde 10'luk seçim barajının yüzde 7'ye ya da 5'e çekilmesi durumunda Haziran 2015'te yüzde 13'ün üstüne çıkan HDP oylarından Kürt olmayanlarının bir kısının "HDP’nin baraj sorunu kalmadı" düşüncesiyle kendi partilerine gidebileceğini öngörüyor.