CHP’de Ekim ayında start alan kurultay sürecinde sona yaklaşılmaya başlandı. İlçe kongrelerinin tamamlanmasının ardından, Şubat ayında il kongreleri yapılacak ve Mart ayında il kongreleri tamamlanacak. Ardından Parti Meclisi toplanarak Büyük Kurultayın tarihini ilan edecek. CHP’de Büyük Kurultayın Nisan ayının ortasında veya en geç Mayıs ayının başında toplanması planlanıyor.

YENİ TÜZÜKLE SEÇİM YAPILACAK

CHP’de 37’inci Olağan Kurultay’da, 9-10 Mart 2018 Tarihli 19. Olağanüst Kurultayda kabul edilen Tüzük değişikliği ilk kez uygulanacak. Yeni Tüzük, en çok parti organlarına seçim konusunda delegeleri etkileyecek.

GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI KOLAYLAŞTI

Yeni tüzüğe göre geçmişte tartışma konusu olan genel başkan adaylığı artık rahat olunabilecek. Kurultayda ‘genel başkan’ adayı olmak için üye tam sayısının en az yüzde beşinin (% 5) yazılı önerisi yeterli olacak. Geçmişte bu sayı yüzde 10’ndu. Geçmişte yaşanan ‘mükerer oy’ tartışması konusunda ise tüzükte, “Genel Başkan adaylarından sadece birisi için imza verilebilir. Birden çok genel başkan adayına imza veren kurultay üyesi, başkanlık kurulunca çağrılır ve hangi aday için imza verdiği saptanır. Aksi halde mükerrer imzalar tüm genel başkan adayları için geçersiz olur” şeklinde düzenleme yapıldı.

PM’YE HER ÖNÜNE GELEN ADAY OLAMAYACAK

2018 yılında yapılan ve ilk kez uygulanacak bir başka önemli değişiklik ise Parti Meclisi üyeliği adaylığı konusunda olacak. Artık her önüne gelen Parti Meclisi’ne aday olamayacak. Yeni düzenlemeyle, Parti Meclisi’ne üyeliğine aday olmak için, en az on (10) kurultay delegesinin veya Genel Başkanın yazılı önerisi gerekiyor. Ayrıca Parti Meclisine Bilim, Kültür, Sanat Platformundan seçilecek üyelikler için adaylık başvurusu yapılamayacak. Geçmişte çarşaf listeyle seçimlerde yaşanan upuzun liste bu kez yaşanmayacak. Çarşaf listeyle seçim yapılsa bile üye sayısının en fazla iki bilemediniz üç katı adayın PM’ye aday olması bekleniyor.

60 ÜYENİN YARISI KOTALARA GİDECEK

60 Kişilik PM’den 8 kişilik Bilim, Kültür, Sanat Platformundan seçilecek üyelikler çıkarıldığında geriye 52 PM üyeliği kalacak.

KADIN VE GENÇLER ŞANSLI

Yeni Parti Tüzüğüne göre seçimler sırasında yüzde 33 cinsiyet (20 üye yapıyor) ve yüzde 20 gençlik (12 üye yapıyor) kotasının PM listesine yansıtılması gerekiyor. Yani, 52 kişilik PM üyeliklerinin kağıt üzerinde 32’isi zorunlu olarak kotalara gidecek. Geriye sadece 30 yaş üstü erkek yazılacak üye sayısı 20 kalacak. Cinsiyet kotasının kadınlar için pozitif ayrımcılık yapmak amacıyla kullanıldığı düşünülürse kadın ve gençler otomatik olarak PM üyeliği konusunda daha şanslı olacaklar.

HEM KADIN HEM GENÇ YAZABİLİR

Tüzüğe göre, cinsiyet ve gençlik kotası özelliklerine birlikte sahip olan aday her iki kotadan da sayılabiliyor. Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmak için, cinsiyet kotasından faydalanacak 6-7 genç kızı listeye yazabilir. Bu durumda listeye yazılacak 30 yaş üstü erkek sayısı en fazla 28 kişiye kadar çıkabilir.

BYKP LİSTESİ MYK’YA REZERVE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 28 kişilik listede elini rahatlatmak için MYK üyelerinden Yunus Emre, Lale Karabıyık, Aykut Erdoğdu, Fethi Açıkel, Faik Öztrak, Ünal Çeviköz, Bülent Kuşoğlu gibi akademisyen ve bürokrat kökenli 12’isini veya en az 8’ini Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) listesine yazması bekleniyor.

MYK’DA BİR İKİ FİRE OLABİLİR

Mevcut MYK’dan memnuniyetini gizlemeyen Kılıçdaroğlu’nun BYKP listesine dışında kalacak 10 MYK üyesinden tamamına yakınını, biri iki fire dışında, Oğuz Kaan Salıcı, Veli Ağbaba, Yıldırım Kaya, Seyit Torun, Orhan Sarıbal, Onursal Adıgüzel, Muharrem Erkek, Tuncay Özkan, Gülizar Biçer Karaca ve Gamze Akkuş İlgezdi’yi PM listesine yazmasına banko gözüyle bakılıyor.

AĞIR AĞABEYLER NE OLACAK?

28 kişilik kontenjanın kadınları çıkardığınızda en az 13’ünü MYK üyeleri için kullanacak olan Kılıçdaroğlu’nun, mevcut PM’den en fazla 15 ismi yeniden listeye yazması şansı bulunuyor. Erdoğan Toprak’ı PM listesine yazmasına banko gözüyle bakılan CHP Lideri’nin, Tekin Bingöl, Bülent Tezcan ve Haluk Koç gibi partinin ağır ağabeyleri olarak görülen isimleri listesine almasına da banko gözüyle bakılıyor.

Ahmet Akın, Murat Bakan, Gökan Zeybek, Ali Öztunç, Özgür Karabat da PM üyeliği konusunda şans tanınan isimler arasında yer alıyor.

MYK 18’DEN 12+1’E DÜŞEBİLİR

Yeni tüzüğe göre, MYK’daki sandalye sayısını artırma ve azaltma yetkisini tamamen elinde bulunduran Kılıçdaroğlu’nun, kurultayın ardından PM’dnin şu anda kendisi dışında 18 olan MYK üye sayısını, 12’e düşürmesi bekleniyor. (Düzgün Haber)