Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, asgari ücret ve gıda ürünlerinde stokçuluğa ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

İkili ilişkimizde son yıllarda kaydedilen mesafeden, bundan sonrası çok daha verimli devam edecektir. Yarın yüksek düzeyli stratejik toplantımızı gerçekleştireceğiz. Türk-Katar savunma nokrasında, askerlerimizin oradaki üssü söz konusu. Üssümüzle oradaki çalışmalarımızı ayrıca yürüteceğiz. Orayı da ziyaret etmek suretiyle mehmetçiklerimizle orada bir arada olacağız. 

Katar ile bugüne kadar 69 belge imzaladık. İşbirliğimizi daha da ileri noktalara taşıdık. 7. toplantı vesilesiyle imzalayacağımız yeni anlaşmalarla dayanışmamızı daha da perçinleyeceğiz. Kardeşim Şeyh Temim ile ikili görüşmenin ardından komite toplantısına başkanlık edeceğiz. Türkiye ve Katar son yıllarda bölgesel konular karşısında güçlü duruşlarını koruyan iki devlettir.

"KÖRFEZ'DEKİ DİĞER ÜLKELERLE DE İŞBİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Katar ve Katarlı kardeşlerimizin yatırımlarına hazımsızlık gösterenlerin asıl rahatsızlığı, Türk ekonomisinin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme temelleri üzerinde yükselmesidir. Yabancı ülke büyükelçiliklerine yazılan şikayet mektuplarında, uluslararası basına demeçlerde bunun işaretlerine şahit oluyoruz. Biz gelecekte de sermaye ve yatırım düşmanı mandacılara rağmen ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz. Körfez'deki diğer ülkelerle de işbirliğimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Diyalog yollarının yeniden yürütülmesi için diplomatik çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. 

 Türk yapısı olarak, Türkiye olarak tüm Körfez ülkeleri ile olan birlikteliğimizi bundan sonraki ilişkileri çok daha güçlenerek devam ettirmekten yanayız. Bu konuda muhalefetin rahatsızlıklarını zaten biliyoruz. Buna rağmen ilişkileri devam ettirmekte kararlıyız. Katar ablukası ve müeyyideler bu yıl başından itibaren kaldırıldı. Körfez ülkeleri arasında bir dayanışma yeniden tesis edildi. Nasip olursa şubat ayı içinde benim kapsamlı bir heyet ile Abu Dabi'ye ziyaretimiz olacak. Şu anda ekonomik ilişkilerde atılan adımları daha da etraflıca ele almak suretiyle ve bu konuda gerek Türkiye'de gerekse BAE'de yapılan ve yapılacak birçok yatırımlarla bunu perçinleyeceğiz. Rakamlar öyle ufak rakamlar değil, ciddi yatırımlarla bunu sürdürüyoruz. Türk iş adamlarına yönelik Katar'ın yaklaşımı çok çok yüksek rakamlardır. 

(ABD, İngiltere, AB ülkelerinin Taliban bildirisi) Taliban yönetiminin temsilcilerinin Türkiye ziyareti oldu. Kendileri özellikle de kadınların sosyal hayattaki yeriyle alakalı, gerek çocukların eğitimi alakalı verdikleri bazı sözler var. Temenni ederiz ki bu sözler tutulur. Taliban yönetimi böylece Afganistan'ın dünya ile bütünleşmesi istikametinde adımlar atar. Kabil Havalimanı işletmesiyle ilgili görüşmelerimizi Katar'la da yürütüyoruz. 

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

(Asgari ücret sorusu) Beni köşeye sıkıştırıyorsunuz. Şu anda sayın Bakan heyetiyle beraber gerek işçi gerek işveren kesimiyle görüşmeleri yapacaklar. Görüşmelerle birlikte bir yere varacaklar. Dönünde bizler bu görüşmelerde ne yaptılar, teklifleri nedir, bunları görelim. Daha önce de söylediğim gibi, biz kesinlikle bu noktada işçimizi zora sokmayacağız. En uygun olanı en ideal olanı gerek brüt gerek net masaya yatırarak nihai kararı vereceğiz. Temenni ediyorum ki, sadece işçi kesiminin buradaki memnuniyeti değil, işveren de kararla memnun olması lazım. Bir de önümüzdeki yıl seçim öncesi alınacak olan karar da var. Tüm bunları düşünerek bir karar vereceğiz. Bu kararla beraber yolumuza devam edeceğiz. 

"STOKÇULUĞA YÖNELİK CEZAİ MÜEYYİDE ARTACAK"

(Fahiş fiyatlar) Benim en çok rahatsız olduğum stokçuluk. Diyanet İşleri Başkanımızın yanında konuşmak bana düşmez ama bizim dinimizde de haramdır. Stokçuluk yapanlar var, her alanda. Son zamanlarda otomotiv sektöründe bile stokçuluk var. Kapalı otoparklarda sıfır otomobiller stoklanıyor. Gıdada stokçuluk yenilir yutulur değil. Şu andaki cezai müeyyide çok düşük. Ben söyledim, hemen hazırlıkları yapın, müeyyideyi onları rahatsız edici noktaya çıkaralım. Ondan sonra yine yapabiliyorsa yapsın. Bedelini ağır ödeyecekler. 

TERÖRLE MÜCADELE

Terör operasyonları bugüne kadar nasıl sürdürdüysek bundan sonra da devam edecek. Şehitlerimiz var, bu şehitlerimizin kanını da yerde bırakmadan yola devam. 

KIBRIS RUM KESİMİ'NDE CAMİYE SALDIRI

Güney Kıbrıs'ta 6 camimiz var. Bu camilerimizin güvencesi Güney Kıbrıs yönetimidir. Biz nasıl ki onların kutsallarına güvenceysek onlar da aynı güvenceyi vermeli.