Cumhuriyet Halk Partisi, sayısı milyonları geçen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile birlikte Türkiye’nin 81 ilinde alanlara indi. CHP il örgütleri ve CHP Emek Büroları, EYT'liler ile birlikte Ankara’daki Ulus Meydanı’nda "EYT’liler lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor” diyerek açıklama yaptı.

Basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba, CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, kitle örgütleri temsilcileri ve çok sayıda CHP’li ve EYT’li katıldı.

‘YARDIM İSTEMİYORUM, DOLAN PRİMLERİMİ VERSİNLER’

Yatalak olan eşini evde bırakarak açıklamaya geldiğini belirten 46 yaşındaki bir kadın, emeklilikte yaşa takıldığı için prim günü dolmasına rağmen emekli olamadığını söyledi. Hiçbir gelirlerinin olmadığını, 5 bin 833 prim gününü doldurmasına rağmen emekli yapılmadığını ve hakkını istediğini belirten EYT’li şunları kaydetti: “Karda, kışta, buzda 15 yaşından beri çalıştım. 10 yıldır eşim çalışamıyor, yatalak hasta. Evde bıraktım geldim. Devletten hiçbir şekilde yardım almıyorum. Hiçbir gelirim yok, akrabamız yok. Yardım da istemiyorum. Benim dolan primlerimi versin. Günüm de dolmuş, yaşa takılıyorum. Bugün de dinleye dinleye geldim. O hasta adamı bıraktım geldim. Onun vebalini kim ödeyecek? 38 dediler 43 oldu, 43 dediler 47 oldu, 47’den 52’ye çıktı. Ben ne zaman emekli olacağım? Fitre, zekât. İnsanlar fitre zekâtı nereye kadar verecek? Kıyafetlerimi başkaları verdi. Kimseden yardım istemiyorum, maaşımı istiyorum. Hakkımı istiyorum ben başka bir şey değil. Sayın Bahçeli, ‘Müslüman doğru söyler’ diyordu. Hani nerede? Söylediğini yapsın, hakkımız.”

‘HAKLARIMIZI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

CHP’nin açıklamasında konuşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Ersin Kotan, “Alınan yanlış ekonomik kararların faturası, biz EYT’lilere kesilemez. Türkiye’nin en büyük sosyal yarası olan EYT meselesinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncelikli gündeminde yer almıyor olması, ve bu durumun açıkça ifade edilebiliyor olması gerçekten anlaşılır bir mesele değildir” dedi.

İktidarın EYT’lileri görmezden geldiğini, sorunun kangren haline geldiğini belirten Kotan sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Yıllarca sıranın bize gelmesini bekledik. Hep umut ettik, mücadele verdik. Haklarımızı alana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz. EYT’liler için bugün bir yasa çıksa, ertesi gün emekli olacakların aylık maaşı ödemelere getirilecek en fazla ek gelir 2 milyar civarındadır. Oysa kayıt dışı istihdamın devlet olarak aylık maliyeti 6 milyarı geçmektedir. Devlet tarafından problem olarak görülen EYT’lilerin çözümü için iddia edildiği gibi ülke ekonomisinin uygun olmadığı değil de, finansal tercihlerin problemin çözülme noktasında yapılmadığı bir tablo var ortada. Bu tercihlerin elbette bir siyasal sonucu olacaktır. Bu gerçeği kimse yadsıyamaz. EYT’lilerin sayısı 4,5 milyon civarında olabilir ama EYT mağduru olanlar aileleri ile birlikte 15 milyonu bulmaktadır. Bu yüksek oranı göz ardı etmek, sırt çevirmek isteyen siyaseten yapılan en büyük hatalardan biri olmakla birlikte, aynı zamanda toplumsal sorun demektir. “

‘İKTİDAR 5 MİLYONA YAKIN EYT’LİYE SEN YOKSUN DİYOR’

Açıklamada konuşan CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, EYT’lilerin 22 yıldır anayasal hakları olan emeklilik haklarını karşı mücadele verdiğini belirtti. 1999 yılında yapılan değişiklikler ve 2008 yılında yürürlüğe giren Emeklilik Yasası ile emeklilik gün ve prim sayısının kademe kademe artırıldığını belirten Akıllı, bu değişiklik sonucunda ülke tarihinin en büyük hak gasplarından bir tanesinin ortaya çıktığını söyledi. “EYT’liler yaş engeliyle birlikte bir de AK Parti ve MHP’nin eline düşmüş durumda” diyen Akıllı, CHP olarak EYT’lilerle ilgili getirdikleri bütün kanun tekliflerinin AK Parti ve MHP tarafından reddedildiğini hatırlattı ve şunları kaydetti: “İktidar EYT mağdurlarına 'daha gençsin emekli olamazsın' diyor. Öte yandan işverenler ‘sen yaşlısın sana iş veremem diyor.’ İktidarın kurduğu bu düzen adeta 5 milyona yakın insana ‘sen yoksun’ diyor. Emeklilik hakkı elinden alındığı için halen çalışmak zorunda olan vatandaşlarımız, iş cinayetlerinde can vermeye devam ediyor. 2013 yılından bu güne emeklilik yaşı gelmiş olmasına rağmen çalışan 2 binden fazla işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. EYT’liler sadece açlıkla değil, iş kazaları ve iş cinayetleri ile de sınanıyor. Bu ağır tabloya karşın AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT’lileri hedef göstermeyi tercih ediyor. Erdoğan, emeklilik hakkını isteyen vatandaşlarımızı ülke ekonomisini çökertecek bir yük olarak gördüğünü söylüyor. 20 yılda faiz lobilerine her ay 2 milyar 271 milyon 284 bin dolar pay biçen iktidar, söz konusu emeklilik hakkını isteyen vatandaşlar olunca ülke ekonomisinin çökeceğini söylüyor. 46 yaşında emekli olan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, milyonlarca vatandaşa mezarlıkta emekliliği reva görüyor. 38 yaşında emekli olan biri, 40 sene devlette maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.”

‘EYT’LİLERİN TALEPLERİ ANALARININ AK SÜTÜ GİBİ AKTIR’

Basın açıklamasında sözlerine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını ileterek başlayan Veli Ağbaba, “İktidara geldiğimide ilk iş olarak EYT'lilerin sorununu çözeceğiz” dedi. CHP olarak vaatlerinin iktidar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Akbaba, “Nasıl ki geçmiş yıllarda ‘taşerona kadro’ dedik, kadro verildiyse, nasıl ki ‘emekliye iki maaş ikramiye’ dedik ve ikramiye verildiyse, muhtarların maaşlarını düzelttiysek, asgari ücrete yüzde 70 zam yapıldıysa bunun sebebi iktidar değil, bunun sebebi CHP’dir, Kemal Kılıçdaroğlu’dur” diye konuştu.

EYT’lilerin iktidardan lütuf değil, iş girerken ki haklarını ve anayasal haklarını istediklerini belirten Ağbaba şunları kaydetti: “EYT’lilerin talepleri, analarının ak sütü kadar aktır. İlk seçimde yapacağımız ilk iş EYT meselesini çözmek olacak. Türkiye’de maalesef Avrupa’daki en düşük emekli aylığını alan ülke. Bizi kıskanan Almanya’da emekliler sekiz katımızı alıyor. Maalesef açlık sınırın 4 bin 13 lira olduğu bir ülkede en düşük emekli maaşı 2 bin 500. Sözümüz söz, en düşük emekli maaşını asgari ücret kadar yapacağız. Umutsuzluğa kapılmayın, az kaldı. Hem EYT’lilerin, hem emeklilerin hem de 3600’lülerin sorunlarını çözeceğiz. Ülkenin dört bir yanından çıkan bu sese ülkeyi yönetenlerin de kayıtsız kalmayacağını umuyorum. Türkiye’nin kaybedecek bir günü daha kalmamıştır. Başta EYT olmak üzere tüm sosyal sorunların çözümü için hemen seçim, derhal seçim istiyoruz.”