Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün resmi tatil ilan edilmesi, kadınlara yönelik her türlü şiddet, kötülük ve eşitsizliğin önlenmesini istedi. İktidarı 8 Mart'ı tatil günü ilan etmeye çağıran Barut, "Hala kadına yönelik taciz, istismar ve şiddetin önlenememesi, kadınların ekonomik ve toplumsal yaşamın dışına itilmesi, siyasal alandan ve yönetim kademelerinden uzak tutulması kabul edilemez" dedi.

MECLİS'E TAŞIDI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü dolayısıyla açıklama yapan Ayhan Barut, bugünün resmi tatil tatil ilan edilmesi istemiyle Meclis'e soru önergesi sundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesinde kadına yönelik şiddet, eşitsizlik ve her türlü kötülüğün ortadan kaldırılmasını isteyen Barut, "Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Ulu Önder Atatürk, 'aydınlanma ve çağdaşlaşma' perspektifiyle yaşama geçirdiği Cumhuriyet ilkelerinde de açıkça görüleceği üzere, aileye ve ailenin merkezindeki kadınlara çok önem veren uygulamalara imza atmıştır. Ancak gelinen noktada kadın hakları geriye düşmüş, kadınlarımız şiddet ve eşitsizlik sarmalında boğuluyor. Bu zinciri kırmak için hak, hukuk, adalet ve özgürlük mücadelemizde kadınlar en başta yer alıyor" diye konuştu.

"KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNE DAYALI TOPLUMSAL YAŞAM HEDEFLEDİ"

Cumhuriyetin kurulması ve geliştirilmesinde Atatürk'ün kadınların rolünü üst düzeye taşıdığını vurgulayan Ayhan Barut, şöyle devam etti:

"Ulu Önderimiz Atatürk, 'Şuna inanmak lazımdır ki; dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir' demekle kalmamış, 'Dünyada hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez' sözünü dile getirmiştir. Ayrıca 'Toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur' diyerek kadın-erkek eşitliğine dayalı toplumsal yaşamı hedeflemiştir."

"BUNLAR KABUL EDİLEMEZ"

Bugün sorunlarla boğuşan Türk kadınlarının çok sayıda hakka bir çok gelişmiş ülkeden çok daha önce kavuştuğunu ifade eden Barut, şunları kaydetti:

"Kadınları birey haline getiren, buna göre düzenlemeleri yaşama geçiren irade, 5 Aralık 1934 yılında kadınlara, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. Cumhuriyet döneminden sonra kadına yönelik bakış açısı süreç içerisinde ne yazık ki olumsuz bir seyir almıştır. Hala kadına yönelik şiddetin önlenememesi, kadınların ekonomik ve toplumsal yaşamın dışına itilmesi, siyasal alandan ve yönetim kademelerinden uzak tutulması kabul edilemez."

"8 MART TATİL GÜNÜ OLACAK MI?"

Ayhan Barut'un Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şu sorulara yanıt arandı:

"1. Toplumun yarısını oluşturan kadınlara yönelik her türlü şiddetin ve istismarın önlenmesi, siyasette kadın varlığının arttırılması, hayatın tüm alanlarında kadınlara karşı ayrımcılığın ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması için bir planlamanız var mı?

2- Çıkarılan yasalara, yapılan düzenlemelere ve alınan önlemlere karşın kadına yönelik şiddetin engellenmesinin asıl nedeni sizce nedir? Bu sorun nasıl aşılır? Bu soruların yanıtını bulabilmek için ayrıntılı bir çalışma yapacak mısınız?

3. Tüm dünyada kutlanan ve kadın hakları için mücadelenin yaygınlaştığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün resmi tatil günü ilan edilmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

4- Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, ulusal düzeyde kutlamalar kadar kadına yönelik şiddetin nedenleri ve çözüm önerilerinin ele alındığı, sorunlara kesin ve kalıcı çözümlerin üretildiği, kadına yönelik pozitif uygulamaların yaşama geçirildiği kalıcı bir süreç başlatmayı planlıyor musunuz?"