CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki adaletsiz uygulamaların görüşülmesi istemiyle TBMM İçişleri Komisyonu’nun toplanmasını talep ettiklerini ancak İçtüzük hükümlerine rağmen talebin reddedildiğini açıkladı. Torun, “Komisyonu toplamamak suçluluğun itirafıdır. Türkiye Belediyeler Birliği’nin araştırılmasından neden korkuyorsunuz? Veremeyeceğiniz hesabınız mı var?” diye sordu. Torun, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan da randevu istediklerini bildirdi.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, yazılı açıklamasında, şu değerlendirmelerde bulundu:

"KAYNAKLAR PARTİZANCA KULLANILIYOR"

Türkiye Belediyeler Birliği, tüm belediyelere tarafsız destek vermek amacıyla kanunla kurulmuştur. Ülkemizdeki tüm belediyelerin doğal ve zorunlu üyesi olduğu birliğin bütçesi belediyelerden kesilen paylarla oluşmaktadır. 2019 yerel seçimlerinden bu yana birlik bütçesinin yüzde 50’den fazlası Cumhuriyet Halk Partili belediyelerden kesilmektedir. Ancak birlik yönetimi, bütçesini partizanca kullanmakta ve kaynakların tamamına yakınını sadece Cumhur İttifakı belediyelerine aktarmaktadır.

"İKTİDAR REDDETTİ"

Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki adaletsiz uygulamaların görüşülmesi amacıyla, TBMM İçtüzüğü’nün 26’ıncı maddesi kapsamında TBMM İçişleri Komisyonu’nu olağanüstü toplantıya çağırdık.  Ancak üzülerek ifade ediyorum ki; komisyonun toplanması için yeterli sayıda milletvekili imzası ile 28 Aralık 2021’de başvuru yapmamıza rağmen, komisyon toplanmamıştır. Adalet ve Kalkınma Partili TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı da, ‘komisyonun toplanmayacağını’ tarafımıza bildirmiştir.

"NEDEN KORKUYORSUNUZ?"

TBMM İçtüzüğü’nün 26’ıncı maddesinde, komisyon üyelerinin 3’te 1’inin imzasıyla komisyonların, başkanları tarafından toplantıya çağrılacağı belirtilmiştir. 3’te 1 imza toplanmasına rağmen komisyonu toplamamak, İçtüzüğü çiğnemektir. Sadece bu örnek bile TBMM’nin nasıl etkisizleştirildiğinin kanıtıdır. Komisyonu toplamamak suçluluğun itirafıdır. Soruyoruz: Türkiye Belediyeler Birliği’nin araştırılmasından neden korkuyorsunuz? Veremeyeceğiniz hesabınız mı var? Milletten neyi gizlemeye çalışıyorsunuz?

TBMM BAŞKANI’NA ZİYARET

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’u da ziyaret etme kararı aldık ve randevu talebimizi Meclis Başkanlığı’na ilettik. Sayın Başkan’ın randevu vermesi halinde kendisiyle de görüşeceğiz.