İstanbul Park, Formula 1 tarihinde dünya çapında milyonlarca izleyicinin beğenisini toplayarak tarihteki yerini aldı. Dünyadaki çoğu pistin aksine saat yönünün tersinde koşulması nedeniyle ayrı bir heyecan yaşatıyor. 2011 yılında İstanbul Park'ta düzenlenen Formula 1 yarışında, sıralama turlarına çıkan Sebastian Vettel ve Michael Schumacher'in 8. virajda araçlarının pistten çıkışı hâlâ hafızalarda yer alıyor. Tüm sürprizlere açık olan 8. virajda yaşanacaklar şimdiden İstanbul etabının en heyecan verici yanlarından biri olmaya devam ediyor.


İSTANBUL PARK 8. VİRAJ NEDİR?

İstanbul park 8. virajıyla Formula 1 tarihinde kendisine isim yapmayı başardı. Hermann Tilke tarafından tasarlanan pistin 8. virajı art arda 4 köşe noktasına sahip. 600 metrelik uzunluğa sahip olan 8. viraj, pist saat yönünün tersinde olduğundan Formula 1 pilotlarını olması gerekenden daha da çok zorluyor. 600 metreyi bulan virajı dönmek neredeyse 8 saniye sürüyor.

Formula 1 pilotları viraj döndükleri sırada 6G'ye kadar kuvvete dayanıyorlar. Bu kuvvet, pilotların boyunlarını da olumsuz etkiliyor. Öyle ki pilotlar bu kadar büyük kuvvete dayanmak için sürekli boyun antrenmanları yapıyor. Fakat Formula 1 araçlarının yarıştığı pistlerin çoğu saat yönünde koşulduğundan pilotların boyunlarının sağ kısmı, diğer sol kısımdan daha dayanıklı oluyor.


8. VİRAJI DÖNMEK 8 SANİYE SÜRÜYOR

İşte 8. virajın zorluğu da buradan doğuyor. Halihazırda 4 noktasından da saatte ortalama 270-280 kilometre hızla giderken kusursuz bir şekilde geçmeleri gereken pilotlar, bir yandan da alışık olmadıkları bir şekilde kendilerine yüklenen ortalama 4,3G'lik kuvvetle başa çıkmak zorunda kalıyorlar.

2016 yılında F1 Dünya Şampiyonu olan Nico Rosberg, İstanbul Park'ta nasıl sürülmesi gerektiğini anlattığı videosunda sürücülerin kafalarını yana yaslayarak bu kuvvetten büyük oranda kurtulabileceklerini söyledi. Aynı zamanda birçok pilot da bu virajın modern F1 araçlarıyla oldukça kolay olacağını belirtti.

İSTANBUL PARK'TA KAÇ VİRAJ VAR?

İstanbul Park 14 virajdan oluşuyor. Bu virajlar hızlı ve yavaş, sola ve sağa, uzun ve kısaolma özelliklerine sahip. Fakat 8. viraj çok uzun, hızlı ve oldukça zorlayıcı. Toplam uzunluğu 600 metreden oluşuyor. Yani bu virajı yürüyerek tamamlamak istediğinizde ortalama 1200 adım atmanız gerekiyor. Bu özelliğiyle F1’in en uzun virajlarından da birisi olma özelliği taşıyor. Pistin doğası gereği viraja hızlı giren pilotlar ortalama 150 derecelik bir eğimle sola doğru yöneliyor ve müthiş bir basınç ortaya çıkıyor. Lastiklere ve boyunlarına oldukça fazla yük binen pilotlar bu esnada doğru açıyı yakalayıp en zararsız şekilde virajı tamamlamaya çalışıyor.
İlgili


Bu 600 metrelik mesafe aralığında 4 tepe noktası bulunuyor. Aslında bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz; pilotlar viraj içerisinde virajlarla mücadele ediyor. Viraja girilen hız azken çıkılan hız daha yüksek kalıyor. Bu da 8. virajın hızlandıran bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Tabii ki hepsi bu kadar da değil, her bir tepe noktası farklı kotlardan oluşuyor. Her bir tepe noktasını geçtiğinizde inişli ve çıkışlı kot farkıyla da mücadele etmeniz gerekiyor. 8. virajı tamamlamak 250 ila 300 km hızla ilerleyen pilotlar için 7 ila 8 saniye arasında sürüyor.

FORMULA 1 TÜRKİYE GP İSTANBUL YARIŞI NE ZAMAN?

Bu sezon Formula 1 takviminin 16. yarışı olan Türkiye Grand Prix'i öncesi antrenman turları 18 Ekim 2021 Cuma günü yapıldı. Sıralama turları 9 Ekim 2021 Cumartesi günü saat 15.00'te gerçekleştirilecek.

Büyük yarış ise 10 Ekim 2021 Pazar günü saat 15.00'te İstanbul Park'ta başlayacak. 58 tur üzerinden yapılacak yarış, yaklaşık 1,5 saat sürecek.

Formula 1 İstanbul Park yarışı S Sport'tan şifresiz olarak canlı yayınlanacak.