Maymun çiçeği, Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Maymun çiçeği virüsü kemirgenlerden köken alır. 1950’lili yıllarda bir araştırma için tutulmakta olan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtiler ortaya çıkar ve bu yüzden adını da maymun çiçeği olarak alır. İnsanlarda ise maymun çiçeği virüsü ilk kez 1970 yılında gözlenmiştir. Virüs, Batı ve Orta Afrika dışında yayılmamış, sınırlı kalmıştır. Nadir olarak bölgeden ihraç edilen hayvanların yol açtığı bulaş ile dünyanın farklı yerlerine bulaşmaya başlamıştır.

Belirtileri Nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü , virüsle enfekte olmuş bir hayvandan veya maymun çiçeği enfeksiyonu geçiren başka bir insandan bulaşabilir.Kovid gibi bununda belli bir kuluçka dönemi vardır. Büyük bir salgın olan Çiçek Hastalığına benzer. Yüksek ateş,sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlikler,halsizlik,ateş ve titreme, vücutta su dolu küçük kabarcıklar gibi döküntüler…

Özellikle ilk döküntüler yüz bölgesinde görülür. Ardından vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bazı hastalarda genital bölge, gözler ve ağız içi mukozada da lezyonlar görülebilir. Hastalık, döküntülerin benzerliği nedeniyle su çiçeği ile karıştırılabilir. Vücuttaki döküntüler başlangıçta içi su dolu kabarcıklar iken zamanla kabuk haline dönüşür ve iyileşmeye başlar. Yoğun vakalarda lezyonlar birleşerek deri yüzeyinde geniş çaplı döküntüleri beraberinde getirir. Hastalığın şiddetine göre genellikle 2 ile 4 hafta aralığında döküntüler tamamen kaybolur ve hastalık iyileşir. Maymun çiçeğinde ölüm oranı sekonder hastalıkların eşlik ettiği durumlarda kendini gösterebilir.

Bulaşıcı mıdır?

Monkeypox bulaşıcı niteliktedir. Hastalık genellikle kemirgen hayvanlardan bulaşır.Enfekte olmuş bir hayvan tarafından ısırılmak, bu hayvanların vücut sıvılarına, derilerine veya hastalıktan kaynaklı döküntülerine dokunmak, enfekte bir hayvanın iyi pişmemiş olan etini tüketmek bulaş sebebi olabilir. Bu şekilde insanlara geçen maymun çiçeği virüsü insanlar arasında da yayılarak bir salgın haline dönüşme riski oluşturur. Hasta bireyin vücudunda yer alan döküntüler ve bu kabarcıkların içerisindeki sıvılar hastalık etkenini içerir. Dolayısıyla hasta bir kişinin döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysilerin, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları ortak olarak kullanmak gibi durumlar hastalığın kolaylıkla bulaşmasına neden olabilir.Buna ek olarak enfekte kişinin öksürmesiyle veya hapşırması ile dolayısıyla damlacık yoluyla da bulaşabilir .

Korunma

En önemli şey hijyen kurallarına dikkat edilmesidir . Enfekte olmuş ya da olabilecek her türlü temas haline dikkatli şekilde yaklaşılmalıdır.

Kendinize , insana , doğaya ve hayvana iyi bakın. Sevgiler, sağlıklar …