Sevgili okurlarım,bugün sizlerle üzerinde çalışmış olduğum Motivasyon Hemşireliği’nin temel amaçlarından olan Terapötik Mizah’tan bahsetmek istiyorum. Kelime anlamı olarak terapötik , tedavi edici demektir. Terapide kullanımı dolayısıyla da kişinin kendini iyi hissettiği ortam olarak ifade edilir. Hastane çatısı altında bulunan herkesin kendini iyi hissetmesi ki buna personeller de dahil, Palyaço Hemşireliğinin / Motivasyon Hemşireliğinin esas sebebidir.

Bir ortamda gülümserseniz ufak tefek tebessümlere sebep olursunuz . Bir ortamda sebepsizce gülmeye başlarsanız, sizle beraber bir süre sonra gülen insanlar olacaktır. Kahkaha atmaya başladığınız da artık sizinle karşılıklı kahkaha atanlar olacaktır.

İstikrarlı bir gülüş,samimi duyguları da beraberinde getirir.

Norman Cousins bir hastane odasında düzenli aralıklarla attığı kahkahasıyla , komedi içeren izlediği filmleriyle ve mizaha dair her şeyiyle kendini iyileştirecek tedaviyi sağlamıştı.

İçinde bulunduğumuz durum her ne kadar zor olsa da bunun içinden nasıl çıkacağımızdan çok o durumda kendimizi nasıl mutlu edeceğimizle ilgilenmeliyiz. Çünkü hayat da bu zaten. Yaşıyor olduğumuz an. O an nefes alıyorsak mutluluğu gelecekte aramamalıyız. Tabi tıp dünyasına neşeyi katabilecek çalışmalar uzun zamandır var ancak doğru zaman,doğru doz çok önemli.

Tarihte Hipokrat’tan ,Sigmund’tan , William Osler’a ve bir çok profesyonelden sağlıkta mizahın önemine hep değinildi.

Eğer ki profesyonellik arayışındaysanız bu örnekler yeterli olacaktır lakin bunlara gerek de yoktur. Sevgiye, kahkahanın, güleryüzün, mizahın iyileştirici gücüne günlük yaşantımızda dahi ihtiyaç duyuyoruz.

Bir de hastane ortamında tedavi edici tarafını düşünün.

Palyaço hemşireliği kostümler giyerek, makyaj yaparak anlık eğlenceler yapmak ve anı geçirmek değil,olmamalı.

Bizler bunu severek, içten çalışmayla yaptığımız sürece üzerimize giydiğimizin, yüzümüze çizilmiş çiçeklerin önemi kalmayacak.

Çünkü yüzümüzde zaten güller açacak.

Bunlar bizim işimiz olmaktan çıktığında amacımıza ulaşmış olacağız…

Kendinize ve dünyaya iyi bakın.

Kahkahayla efendim. Sevgimle.