Şahane bir şey olduğunuzun farkında mısınız? 

Vücudumuzun her bir detayı, muhteşem bir sistemi oluşturuyor. Solunum sistemi de bunlardan biri.Bir filtre sistemi olarak düşündüğünüzde tüm vücudun temizlenmesine ve yenilenmesine sebep oluyor. Bu sistemin içine girmeye çalışan yabancı maddelere karşı da bir refleks olarak öksürük devreye giriyor. Öksürük,yabancı maddelerin solunum yollarına erişmesini engellemek adına savunma mekanizmasının oluşturduğu bir tepkidir. Vücudunuzun size bir şey söylemeye çalıştığı bir yoldur. Bedeninizi dinleyin. 

Genellikle geçici bir sorun olarak görülse de ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle kontrollü bir yaklaşım içinde olunmalıdır. 

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz geçmeyen (kronik) öksürük de birçoğumuzun problemi haline geldi. 

Kış aylarında artan gribal enfeksiyonlar,kovid,aşılar ve birçok sebep öksürüğün altında yatan nedenler arasında.

Doğru zamanda beslenmemek ve sigara kullanmak hastalıklara ek olarak öksürük sebeplerindendir. Beslenmenin geç saatlerde yapılması ve ardından uykuya geçilmesi öksürüğü tetikleyebilir. Yatmadan an az iki saat önce yemeyi bırakmalıyız. 

Sigara içenler,içmeyenlere kıyasla daha çok öksürükle uğraşır. Bu da kişilerde öksürüğü sıradanlaştırır ancak unutulmamalıdır ki sigara, AKCİĞER KANSERİ ve KOAH’ın en büyük nedenlerinden biridir. 

Geçmeyen öksürük için mutlaka bir hekim muayenesi gerekir. 

Evde bu durumu rahatlatacak alternatif yöntemler düşünülebilir. Kış çayları bitkisel çözümlerden biridir. Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay, zencefil,karanfil, bal veya meyan kökü, şahtere, zencefil karışımlarından olan çaylar oldukça etkilidir. Ağız ve boğaz yoluyla, bakteri ve virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda antiseptik ve analjezik etkiye sahip olan karanfil özellikle tercih sebeplerimdendir. Zencefilin bazı bileşenlerinin de iltihap giderici etkisi vardır. Ekinezya bitkisinin de soğuk algınlığı,grip,nezle gibi durumlarda korunmada kullanımı öneriliyor. Tavuk suyu çorbası da öneriler arasında. Bunlara ek olarak evde kronikleşen, öksürükten yorulan göğüs kafesine destek olarak bir yastık koyulabilir. Öksürürken göğüse konan yastık, kolaylaştırıcı bir etki yaratmaktadır. Öksürük şurupları hekim önerisine göre kullanılmalı, bitki çayları da ek hastalığınız varsa dikkatli olarak yine bir hekimden fikir alınarak içilmelidir.

Tüm bunlara ek olarak içinde bulunduğumuz,devam eden pandeminin etkilerine daha fazla maruz kalmamak adına maske kullanımı ile teması sınırlamaktır. 

Geçmeyen(kronik)öksürüğe karşı rahatlatıcı yönetmelerin yanısıra, kalabalık ortamlardan sakınılmalı,öksürükle etrafa yayılacak olan solunum partiküllerinden korunmak için maske kullanılmalıdır. Maske, mendil bulunmadığı taktirde iç kola gelecek şekilde öksürülmeli ve çevreye yayılımı en aza indirilmelidir. 

Ertelenmeyecek belirtiler arasında olan geçmeyen öksürük,mutlaka bir hekim kontrolünden geçmelidir. 

Sağlıklı ve mutlu yaşamlarımız olsun.