Bildiğiniz üzere Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanserinin farkındalık ayı, Ekim olarak belirlenmiştir.

Bugün sizlere ekim ayı gelmeden, erken tanı hakkında erken bir yazı yazmak istedim. Bazı şeylerin vakti yoktur. Hatırlanması ve kontrollerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir.

Meme kanserinin erken tanısı yüzde yüz tedavi sağladığı için çok önemlidir. Dünyada her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Meme kanseri sadece kadınlara özgü bir kanser değildir. Erkeklerde de meme kanseri olabilir. Tek farkı erkeklerde daha ileri evrelerde tanı konmasıdır. İyi huylu erkek meme hastalıkları ile kanserin karıştırılması veya erkek meme dokusunun ince olması nedeniyle kanserin hızlıca göğüs duvarına yayılması ve koltuk altına ilerlemesi erken tanı koyulamama sebeplerindendir. 

Yirmili yaşlardan itibaren meme kontrollerinin yapılması gerekir. Düzenli kontrollerinin yapılması erken tanı için oldukça önemlidir. Adet gören kadınlar adet bitiminden sonra, adet görmeyen kadınlar da düzenli aralıklarla meme kontrollerini sağlamalıdır. Yirmi yaşından itibaren iki üç yılda bir meme muayenesi,ultrasonografi olunmalı, kırk yaşından itibaren de her yıl muayene ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Meme kanserinin erken tanısıyla yüzde yüz tedavi sağlanabilir,meme dokusunun tamamının alınmasına gerek kalmayıp tedavi şansı olabilir. Yayılımın önlenmesine yönelik erken müdahale de edilmiş olur. Cerrahi müdahalelerle, kemoterapiye gerek kalmadan tedavi sağlanabilir. 

Kendi kendine meme muayenesi yapabilmeyi bilmek gerekir.

Yatarak, ayna karşısında ya da duşta fiziksel muayene kişinin kendisi tarafından yapılabilir.

Ayna karşısına geçerek kolları bele doğru koyup, omuzlar dik olacak şekilde memede fiziksel bir kontrolü öncelikle sağlayabiliriz. Meme başında çatlaklar, kan gelmesi,portakal kabuğu gibi görünümler ya da asimetrik bir bozukluk var mı kontrol ederiz. Duşta kaslar gevşediği için kontroller bu şekilde de sağlanabilir. Parmak uçları ile dairesel şekiller çizerek, içten dışa doğru memeyi kontrol edebiliriz. Yatarak da kendi kendine muayene yapılabilir. Ele gelen sertlik, herhangi bir asimetrik bozukluk gibi durumlarda derhal bir hekim muayenesi yapılması gerekmektedir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi sadece meme kanserinde değil birçok kanser tedavisinde önem taşımaktadır.

Kendi kendimize yapabileceğimiz muayenelerde vücudumuzu biliyor olmamız ve anormal seyreden durumlarda farkındalığımızın olması çok önemlidir.