CHP’nin “İkinci Yüzyıla Çağrı” vizyon belgesinin sloganlar eşliğinde açıklandığı salonda, büyük coşku vardı. Belli ki insanlar umuda susamış. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun salona girmesi ile bu umut ve coşku doruğa çıktı.

Kısaca Vizyon Belgesi

Vizyon belgesi; adil bir ekonomik sistemin, yaşanabilir bir çevre için yapılacakları  ve sosyal politikaların nasıl hayata geçirileceğini de içeren, çerçeve niteliğinde genel bir yol haritası olarak özetlenebilir.

Kılıçdaroğlu’nun gelirin adil paylaşılacağını güçlü olarak ifade etmesinin, özellikle altının  çizilmesi gerekir. Çünkü çalışan kesimlerden, bazı varsıl çevrelere kur korumalı mevduat gibi yollarla yapılan muazzam servet transferini durdurmak bile başlı başına, çalışanların refahını artıracaktır.  Zira son iki yılda çalışanların milli gelirden aldığı pay, yüzde 12 civarında azalmış durumda.

CHP liderinin Atatürk’ün hayalindeki Türkiye’yi  inşa edeceklerini vurgulamasının, tarihsel öneme sahip olduğu anımsanmalı.

Atatürk ve arkadaşları; 1930’ların sosyolojik koşullarında mümkün olanın en iyisini hayata geçirdiler. Mesela Avrupa’da faşizmin kol gezdiği bir ortamda demokrasi, çalışanların haklarının yasal güvenceye alınması, eğitim ve sanayileşme gibi alanlarda ciddi adımlar atıldı

Ancak Atatürk bu adımları yeterli görmüyordu. Sanayileşmiş, örgütlü ve refah içinde, adil paylaşımın olduğu  tam demokratik bir Türkiye düşünü; yazdığı Medeni Bilgiler kitabında resmini çizdi. Bu kitap 1930’larda okullarda ders kitabı olarak okutuldu. İşte Atatürk’ün  bu düşü hala hayata geçirilmeyi bekliyor. Ve CHP lideri Kılıçdaroğlu güçlü bir şekilde vurgulayarak bu düşü hayata geçirme sözü verdi.

Kuşkusuz ve kaçınılmaz olarak vizyon belgesinin bazı eksiklikleri ve yetersizlikleri olduğu da söylenebilir. Çünkü yaşamda hiçbir şey mükemmel değil.

Ayrıca hâlihazırdaki sistemden, radikal bir kopuşu içermediği ve çalışanlara yeterli güvence getirmediği şeklindeki eleştirilerin, kısmen doğruluk payı da olabilir. Fakat yolsuzluğun, benciliğin ve ikiyüzlülüğün yaygın olduğu ve  bunca haksızlığa ve adaletsizliğe rağmen tepkisiz ve örgütsüz bir toplumsal atmosferde daha radikal çözümler  mümkün mü sorusunu bu eleştireler yanıtlamamaktadır.  Bu çerçevede vizyon belgesine getirilen birçok eleştirinin gerçekçi olduğu söylemek zor.

Dolayısıyla bugün içinde bulunduğumuz karanlık çukurdan çıkışı sağlayacak en küçük adım ile dayanışma içinde olmak, demokrat olmanın gereğidir. Bu kapsamda 6’lı masada oluşan tarihsel uzlaşma, ortak yaşamı güçlendirme çağrısı, umutları yeşertecek, sahiplenilmesi gereken önemli bir çıkış. Ancak diğer demokrasi güçleri de bu dayanışmaya dahil edilmeli.

Yapılması Gereken

Bugün fikir tetikçileri tarafından oluşturulan, içinde bulunduğumuz boğucu atmosferin mümkün olanın en iyisi olduğunu yansıtan halüsinasyon halinin dağıtılması için, başta CHP’li kadroları konforu bırakıp Vizyon Belgesi çerçevesi çizilen  programı, somut örneklerle sahada halk ile paylaşmalı. Bu kapsamda ivedilikle açlık, yoksulluk, barınma ve adaletsizlik gibi acil sorunların çözümünü de  içeren halkın onurlu bir yaşam süreceği  bir sistemin  nasıl hayata geçirileceği, kitlelerle aktif iletişim içinde paylaşılmalı.