Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutanları iftar heyecanı sardı. İftar; oruç sırasında yaklaşık 16 ila 17 saat aç ve susuz kalan vücudun, sonunda bu eksiklikleri tamamladığı çok önemli bir öğün. Peki, doğru iftar menüsü nasıl olmalı? İftar yaparken nelere dikkat etmeli? Uzun süren açlık ve susuzluktan sonra nasıl besinler alınmalı?

Bu sene ramazanın Nisan-Mayıs aylarına denk gelmesi oruç tutmayı çok daha zor bir hale getiriyor. Yüksek sıcaklıklarda tutulmaya çalışılan oruç, vücuttaki suyun ter yoluyla daha kolay kaybolmasına ve neredeyse 17 saati bulan oruç süresi vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerden mahrum kalmasından çeşitli zorluklara sebep olmaktadır. Ancak bu kadar uzun süre aç ve susuz kaldıktan sonra iftar yaparken dikkatli olmalı ve iftarınızı hızlı bir şekilde yapmamalısınız.

Açlık hissini kontrol altına almak özellikle ramazanın ilk birkaç günü zor olacağı için yemeklerinizi olabildiğince küçük tabak ve porsiyonlarda yemeye çalışmalı, gereğinden fazla yemek yememeye dikkat etmelisiniz.

İftara öncelikle bir bardak su ve hurma gibi küçük bir iftarlık ile başlamak önemlidir. Bir anda çok fazla su içmek ise önerilmeyen bir davranıştır. Uzmanlar, bir anda yemek yemeye başlamak çok sağlıklı olmayacağı için ilk adımda mideyi yumuşatma gerekliliğinin altını çizerler.

Bunu yapabilmenin en iyi yolu ise yemeğe çorba ile başlamaktır. Doktorlar, iftarda yemeğin yenmesinin zamana yayılmasının daha iyi olduğunu savunmaktadırlar (Çorba içtikten sonra ana yemeğe geçmek için yaklaşık yarım saat beklenmesi ve ana yemekten sonra tatlı yemeden önce de araya yaklaşık bir saat konması gibi).

Her ne kadar bunun yapılabilmesi ne kadar zor olsa da iftarda yemeğin hızlı bir şekilde yenmesi kesinlikle önerilmemektedir.

İftar sofrasında neler olmalı?

İftar sofrasının olmazsa olmazlarından biri olan hurma, orucu açarken yenebilir. Orucu, hurma veya bir bardak su ile açmak hem gelenekte bulunan hem de doktorlar tarafından önerilen oruç açma şeklidir. Ardından, ana yemekten önce mideyi yumuşatmak için çorba içmek yararlı olacaktır.

İftar sofrasında istediğiniz herhangi bir tür salata, kararında olmak kaydıyla yapılabilir. Ana yemeğiniz ise günün neredeyse tamamını aç geçiren vücudunuzu zorlayacağı için çok yağlı olmamalıdır.

Kızartma yerine ise ızgara tercih edebilirsiniz. İftar sofranızda gazlı içecekler tüketmek ise uzmanlar tarafından önerilmediği için iftar boyunca içecek olarak su veya ev yapımı içecekler tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Uzun süreli açlıktan sonra yiyeceğiniz tatlının ise çok ağır olmaması önemli.

Hayırlı ramazanlar