KRT TV program yapımcısı, duayen gazeteci Zafer Arapkirli, geçtiğimiz günlerde haberalmedya Youtube kanalı olarak, gazeteci ve iletişim uzmanı Ece Arar'la birlikte hazırladığımız programda gazetecilik adına önemli noktalara değindi.

Arapkirli, gazetecilik mesleğine adım atmak isteyenler için özellikle şu uyarılarda bulundu: "Eğer para kazanmak istiyorsanız, kendinize daha rahat, daha konforlu bir hayat kurmak istiyorsanız başka meslek seçin..."

"Gazeteciliğin, siyasetçiliğin, sanatçılığın aslında ruhunuzda ne zaman başladığını bilemezsiniz" diyen ayrıca ne zaman biteceği de bilinmeyen, emekliliği olmayan bir meslek olduğunu dile getiren Arapkirli, meslek yaşamından örnekler vererek gazetecilik hakkında oldukça önemli sözler de dile getirdi.

İnsanın içinde asla tükenmeyen merak duygusu ve araştırmacı ruhunun olması gerektiğini , iletişim fakültelerinin de çok kıymetli olduğunu, ancak her iletişim mezunununda bu ruhu taşımadığına dikkat çekerek, geçmişten ve şu an gelinen konulardan bir çok örnekler verdi.

Gazeteciliğin ne kadar meşakkatli bir meslek olduğundan, bunun bir yaşam biçimi olması gerektiğine kadar, sabah 9-17 yapılacak bir iş olmadığını, haftasonları dahil tamamen kendinize ait bir zaman olmadığından bahsetti.

Yayında medyanın ikiye ayrıldığı başlığı belki de en önemli konulardan biriydi.

Ünlü gazeteci, birinci grup olarak egemenlere hizmet edenler; yani ekonomik ve sosyal olumsuzlukların devam etmesi için bunu koruyanlar ve onlara hizmet edenleri;  ikinci grup olarak da bunu eleştirip bunu değiştirmek için uğraşanlar ve bu kişilere paralel görüşlü medya anlayışında olan kişiler olarak betimledi.

Çekinerek, korkarak "Acaba huzurum mu kaçar? diye kaygılanmak değildir gazetecilik" dedi.

"Bir gazeteci bir otobüsün nereden nereye gideceğini haber yapmaz. Bir gazeteci nerede aksadı, durakladı, nerede arızalandı?" bunun haberini yapandır dedi.

Yönetici sınıf ve onlara alkış tutanların bu arızalı otobüsleri yazanlara "muhalif" dediklerini, halbuki bu yapılanın muhaliflik değil, adil gazeteciliğin gerekliliği olduğunu ve kamuouyuna ışık tutmak adına yapılması gerektiğini özellikle vurguladı.