Elon Musk’ın Twitter’ı almasının üstünden sadece bir kaç gün geçmişken sitede epey büyük bir tartışma patladı gidiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin eşi Paul’a evinde yapılan saldırı sonrası ortaya atılan komplo teorileri ABD politik gündemine bomba gibi düştü. Bunun sebebiyse teorinin Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk tarafından paylaşılmasıydı.

Hatta paylaşmakla kalmadı, doğrudan Hillary Clinton’a gönderdi. Peki neydi bu komplo teorisi?

Paul Pelosi’yi evinde yaralayan saldırgan ABD medyasına göre “Nancy nerede?” diye bağırmış. Ancak bahsi geçen komplo teorisi konunun Nancy Pelosi’yle alakası olmadığını söylüyor. İddia o ki Paul Pelosi eşcinsel jigololarla sürekli vakit geçiriyormuş ve onlardan biriyle evdeyken kavga çıkınca kendisini yaralamış. Demokrat parti de politik olmayan bu meseleyi büyütüp Cumhuriyetçilere karşı bir silah olarak kullanmak istemişler.

İddia böyle. Çok popülerleşmesinin sebebi ise bunu Elon Musk’ın Hillary Clinton’a yollaması. New York Times, haberin kaynağı olan sitenin aşırı sağcı komplo teorilerini sıkça paylaşan bir yer olduğunu ve Elon’un komplo sitelerini paylaştığını söyleyince Elon Musk “ hayır, ben NY Times makaleleri paylaşmıyorum” diyerek gazeteden de lafını esirgemedi.

İddia doğru mudur bilinmez. Yüksek ihtimal de değildir ancak saldırganla ilgili bilgilerin politik silaha çevrilmesi çok kısa sürdü. Saldırganın 6 Ocak Kongre baskınından sorumlu Qanon grubuna yakınlığı Clinton da dahil bir çok Demokrat tarafından paylaşıldı. Neredeyse saldırının sorumlusu Cumhuriyetçi Parti ilan edildi.

Bu sırada Elon Musk da yeni platformunda ilk skandalına imza attı. Dahası vurgusunu yaptığı düşünce özgürlüğü konusu platform el değiştirince kontrolden çıkıverdi. Bir gün içinde İngilizcede aşırı saldırgan ve ırkçı bir ifade olan meşhur N kelimesinin sitede kullanımı %500’ü geçti.

Tabii bunun sebebi Musk’ın yeni moderasyonu değil. Zira yeni moderasyon için kuracağı ekip henüz oluşturulmadı bile. Yine de Musk sosyal medyada fazla vakit geçirmesinin bedelini ödemiş oldu. Paylaştığı tweeti kısa zamanda sildi. Sildiği için de muhafazakarlardan linç yedi. Özetle, Twitter’daki ilk günü Musk için pek iyi geçmedi.

Sitede değişim süreci şimdiden başlamış gibi gözüküyor. Artık “mavi tik” sahibi olabilmek için aylık ücret ödenmesi gerekecekmiş. Temelli kapanmış hesapların da açılacağı açıklandı. Musk “bot hesapların” kapanacağına dair sözünü de tutarsa sitenin rengi epey değişecek gibi gözüküyor.