Son 15-20 yılın en popüler sanatçılarından biri Kanye West. Özellikle son beş yılı epey sorunlu geçti. Eşi Kim Kardashian’dan ayrılması, ABD başkan adaylığı denemesi, ismini Kanye’den sadece Ye’ye çevirmesi ve bitmek bilmeyen gafları kariyerini bitme noktasına getirdi.

Son yaptığı çıkışlar ise West’in hayatını geri dönülmez bir yola soktu. Kanye her daim aşırı cümleler kursa ve biraz da “narsist” kimliğiyle tanınsa da yaklaşık bir ayda ulaştığı seviye bambaşkaydı.

Attığı bir tweette menejerine söylenirken “bir yatıp kalkayım bu Yahudileri öldüreceğim” gibi bir imada bulundu. İddia o ki Kanye West’e çok kötü davranan bir menejeri varmış. Paylaşılan özel mesajlarda Kanye’yi “ya dediğimi harfiyen yaparsın ya da seni hastaneye yatırır zombiye çeviririm” dediği ortaya çıktı. Mental durumu giderek kötüleşen Kanye West, ideolojik konumunu daha da sağa taşımıştı.

Nick Fluentes gibi aşırı sağın temsilcisi görülen kişileri bir etkinlikte Trump’ın masasına getirmesi de eski başkanın başını derde soktu. Kendisiyle ilgili bütün sponsorluk anlaşmaları tek tek feshedilirken altın vuruşu da ünlü komplo teorisyeni Alex Jones’un meşhur programı Info Wars’ta yaptı.

Şunu belirteyim, Alex Jones bütün komplo teorisyenlerinin başı olarak nitelendirilebilir. Uzun yıllardır akıllara en uç gelecek teorileri Jones’tan dinledik. En son 2012’de yapılan Sandy Hook okul baskının aslında gerçekleşmediğini söylemesinin ardından saldırıda hayatını kaybeden çocukların aileleri kendisine dava açınca rekor sayılacak 1 milyar dolarlık bir cezaya çarptırıldı. Zaten sonrasında da iflasını açıkladı.

Ancak Kanye, Jones’un yayınında öyle bir laf etti ki Jones’un kendisi bile afalladı. West, “ ben herkesin bu dünyaya bir şeyler kattığına inanıyorum. Buna Hitler de dahil. Bence Nazilere haksızlık ediliyor” diyince Jones bile “yani bu kadar insan öldüren bir grubu nasıl savunuruz” diye çıkıştı.

Artık ok yaydan çıkmıştı. Kanye olabilecek en aşırı cümleleri kullanmış ve kariyerini mühürlemişti. Açıkçası bu denli absürd davranışlar içinde bulunan birinin motivasyonunu çözmek için çabalasam da Kanye’nin akli durumunun iyi olmadığını söylemem gerekir. Muhtemelen çevresindeki menajerlerin Yahudi olması onun zaten mevcut olan aşırı sağ fikirlerini artırdı. Başka aşırı sağcıların aksine ise kendi fikirlerini gizleme gereği duymadı. Neredeyse artık “bitsin bu kariyer” havasındaydı West.

Kendi kariyerini böylesine bitirmiş olmasının yanında giderek yalnızlaşan ve paranoyaklaşan bir kişiden bahsediyoruz. Kanye’ye art niyeti olmayan (ve bunu ona da ispatlayabilen) biri yardım etmezse mental durumu belli ki kötüye gidecek.

Yaptığı aşırılıklara Elon Musk da tahammül edemedi ve Twitter hesabı kapatıldı.

West’in bundan sonra ne yapacağı merak konusu ancak kendisi ve kariyeri adına mantıklı adımlar atması düşük ihtimal gözüküyor.