Prof. Dr. Faruk Şen

Özellikle üç kamu bankasının zararları önümüzdeki dönemde çok büyük olacak. Görevi Türkiye’de çiftçiye kaynak sağlamak olan Ziraat Bankası, Demirören’e Doğan Medya’nın satın alınması için 750 milyon dolarlık kredi vermiş ve bu parayı geri alamamıştı. Halk Bankası ve Vakıf Bank’ta tehlikede. Özel bankalarında sorunları da artıyor. Türkiye olarak bankaların ciddi bir krize gireceğine şahit olacağız.

Bir diğer bankacılık sorunu da liyakatsız insanların bankaların yönetim kuruluna girmesinden kaynaklanıyor. Türkiye’de kamu bankalarında yönetim tamamıyla eski politikacı ve iktisatçı olmayan insanlarla dolu. Türkiye’de ciddi bir bankacılık krizi beklenmekte. Bunun bilincinde olalım ve bankaya bu durumu bilerek paramızı emanet edelim.

*

Türkiye’de ekonomik sorunlar insanı ister istemez bir takım düşüncelere itiyor. Sosyal medya üzerinden hükümete baskı her geçen gün artıyor. Parlamento Başkanı sosyal medyayı kontrol altına alacağını duyurdu. İnsanların ifade özgürlüğü kapsamında fikirlerini beyan ettiği sosyal medya konusunda bu baskı neden? Niçin ve nereye kadar devam edecek?

*

Türkiye’de siyasi gerilim ve istikrarsızlık nedeniyle dış ülkelere göç her geçen gün artıyor. Türkiye’ye Suriyeli ve Afgan sığınmacılar gelirken, Türk insanı kendisini yurtdışına atma arayışı içinde. Bu kadar kaçış hiçbir zaman olmamıştı. Bu gidişe artık dur demek lazım. Bu gidişin sonu ülkemiz için kötü olacak.