Prof. Dr. Faruk Şen

Türkiye’de enflasyonu düşürmek için faizleri indirme politikası, şu anda iflas etmiş durumdadır. Dünya çapında ekonomist Steve Hanke’ye göre Türkiye’deki enflasyon %58,75 civarındadır. Bunun ne kadar gerçeği yansıttığını bilmek güç fakat Türkiye’de enflasyon ölçen bağımsız kuruluşlarda bu konuda Steve Hanke’ye yakın sonuçlar ortaya koymaktadırlar. Bu açıdan Türkiye’nin faizleri indirme politikasının ülkenin aleyhine olduğu sonucu ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Faiz indiriminden inşat sektörü biraz faydalanmaktadır

Bu çerçevede Türkiye, Aralık ayında %15 olan faizleri 50 veya 100 baz puan indirmek yerine, en azından 200 baz puan çıkarması ve politika faizinin %17’ye yükseltmesi gerekmektedir. Son faiz indiriminden sonra, banka kredilerinden yalnız devlet bankaları çok küçük bir indirime gitmiş ve bu indiriminde konut satışlarını arttırmak için yapıldığını belirtmişlerdir. Bu faiz indirimlerinin tek yararı Türkiye’de yeni binalar inşa eden kuruluşlara yönelik olmuştur. Bunların kimler olduğunu iyice araştırmak lazım.

Döviz artırıyor alım gücü düşüyor

Türkiye, dövizdeki bu çıkışın önünü kesemezse, ekonomik olarak tam bir batışa gitmektedir. Baktığınız zaman çarşı pazarda fiyatlarda korkunç bir artış ortaya çıkmakta. Bu artışın her geçen gün daha da yükselmesinden korkulmaktadır. Türkiye bu yanlış faiz politikasını Aralık ayında sonlandırmalı ve tekrar faizleri yükseltmelidir. Böylece dövizin akıl almaz yükselişini önleyebiliriz. Dövizdeki her artış, Türkiye’de fiyat artışını beraberinde getirmektedir. Halkın buna dayanma gücü her geçen gün azalmaktadır. Ayrıca Türkiye, 5 müteahhite döviz kuru üzerinden gerçekleştirdiği ödemeleri, TL’ye çevirmeli ve en azından 2 yıl ertelemelidir.