Prof. Dr. Faruk Şen

Türkiye’de futbol ekonomisi, 2011 yılında FETÖ ve başka güçler saldırı yapmadan önce, ciddi bir ekonomik güçtü. Baktığınız zaman Fenerbahçe bir endüstri kuruluşu gibi değerlendirilirse, Türkiye’de ilk 100’ün arasında yer alıyor olurdu. İlk olarak Fenerbahçe çöktü. Daha sonra bundan diğer takımlarda nasibini aldılar. Kulüp takımlarımızın Avrupa’da aldığı neticeler dip yaptı.

Pandemi nedeniyle kulüpler önemli bir seyirci gelirini kaybetti. Süper Lig’in yayın haklarını alan BEIN Sport, bu hak karşılığı ödediği parayı her yıl düşürerek takımları çok mağdur etti.

TFF Başkanlığına getirilen Nihat Özdemir, Fenerbahçe’ye saldırayım derken, Türk futbolunun da dip yapmasını sağladı. Türk Milli Takımı’nın önce iyi başlayıp, sonra kötü devam ettiği Avrupa ve Dünya Şampiyonalarındaki konumu durumu gözler önüne seriyor.

Kulüp takımlarımızın borç yükü artıyor, artık Avrupa’dan yaşı ilerlemiş futbolculara büyük paralar ödeyerek Türkiye’ye getirmemizin belirli istisnalar dışında fayda etmediğini görmemiz gerekiyor.
Türkiye’de gastronomi ve kültür ekonomisi gibi ölçülmemiş sektör arasında yer alan futbol ekonomisinin gerilemesi, insanları ümitsizliğe itiyor. Bu açıdan Türkiye yaşı ilerlemiş futbolcular için vergi cenneti olarak uluslararası alanda dibe doğru ilerliyor.