Sağ popülist, kürtaj karşıtı Hukuk ve Adalet (PiS) partisinin aralık ayında resmen sona eren iktidarı sırasında adalet bakanı olan Zbigniew Ziobro'nun evinde özel servis personeli tarafından arama yapıldı. Savcılık Sözcüsü Przemyslaw Nowak, kanser tedavisi gören eski bakanın evinde kapısı kırılarak yapılan aramanın yanı sıra PiS hükümeti döneminde fonların kötüye kullanıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında üçü eski bakanlık çalışanı, toplam dört kişinin de gözaltına alındığını bildirdi. 

'KAPI, İÇERİ GİRMEYE İZİN VERECEK KADAR KIRILDI'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Nowak, Polonya'da 'suç mağdurlarına' yardım etmek için kurulan 'Adalet Fonu'un kötüye kullanıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan bir kişinin de fondan yararlanan biri olduğunu söyledi. 

Eski bakan Ziobro'nun evinin de arandığını doğrulayan Savcılık Sözcüsü, "Sayın Ziobro evde yoktu. Savcılar aileyle iletişime geçerek mülkü açmalarını istedi ancak sonuçsuz kaldı. Kapı, daireye girişe izin verecek kadar kırıldı" ifadelerini kullandı. 

'ARAMA SIRASINDA EVDE KİMSE YOKTU, KİMSEYE HABER VERMEDİLER'

Ziobro, Polonya'daki muhaliflerin ve hak savunucularının 'mahkemelerin bağımsızlığına zarar verdiğini' söylediği yargı reformlarının mimarıydı. Eski bakan, daha önceki açıklamalarında yanlış bir şey yapmadığını söylemişti. Ziobro'nun Egemen Polonya partisi, PiS'in büyük ortağı olduğu koalisyon hükümetinin bir parçasıydı. Egemen Polonya'dan Avrupa Parlamentosu üyesi Patryk Jaki, eski adalet bakanının evinin aranmasını 'gangster eylemi' olarak nitelendirdi. Eski bakanın avukatı Maciej Zaborowski de arama sırasında mülkte kimsenin olmadığını ve kimsenin mülk sahiplerine ulaşmaya çalışmadığını söyledi.

Savcılık Sözcüsü Przemyslaw Nowak ise söz konusu soruşturmanın 'suçla ilintili ciddi bir mesele olduğunu ve hiçbir siyasi temayülünün bulunmadığını' ifade etti.

Polonya'da aralık ayından bu yana iktidarda olan Başbakan Donald Tusk yönetimindeki Avrupa Birliği (AB) yanlısı koalisyon hükümeti, PiS'in başını çektiği sekiz yıllık bir önceki hükümet döneminde kanunları ihlal eden kişilerin artık 'siyasi nüfuzdan azade olan savcılar tarafından' yargı önüne çıkarılacağını söylerken, eski PiS yönetimi ile bağlantılı isimler yeni hükümeti kendilerine karşı 'cadı avı' başlatmakla suçluyor.