31 yaşındaki Megan Montgomery, Şubat 2019'da doktorlara polis memuru olan eşi Jason McIntosh'un kendisini vurduğunu söylemişti. Sağ kolunun üst kısmında kurşun yarası bulunan kadın, Alabama'nın Birmingham bölgesindeki acil servise kaldırılmıştı. Şikayet üzerine polis, McIntosh'un silahına el koymuştu.

Ancak ev içi şiddet suçlamalarının nihai karara bağlanmamasına ve devam eden önleyici emirlere rağmen Alabama'nın en yetkili kolluk kuvveti kurumu, tabancayı McIntosh'a geri vermenin güvenli olduğuna karar verdi. Yalnızca 16 gün sonra McIntosh, bir tartışma sırasında tabancasını eşini öldürmek için kullandı.

Montgemery'in annesi Susan Montgomery-Clark, "Yani uzaklaştırma kararı ‘temasa geçmesini, aramasını, mesaj atmasını, taciz etmesini, takip etmesini' yasaklıyor ama bu arada tabanca taşıyabilir, öyle mi yani? Bu saçmalık" dedi.

McIntosh'un kendi avukatı Tommy Spina da, silahın polis memuruna iade edilmesi hakkında "Bence bu akıldışı, mantıkdışı ve tedbirsizce bir şeydi" diyerek Montgomery-Clark'a katıldı. Avukat tabancanın iade edilmesinin müvekkilinin suçunu mazur göstermediğini belirtti. McIntosh, bu yıl 31 Mart'ta cinayet suçunu itiraf etti. Kendisi eyalet hapishanesinde 30 yıl hapse mahkum edildi.

Spina, tabanca olmasaydı "O gece yaşananların, o gece gerçekleşeceğini sanmıyorum" dedi.

ÜLKENİN YARISI SİLAH SAHİBİ

2020 yılında ateşli silahlar sebebiyle 41 bin kişinin hayatını kaybettiği ülkede, yaşanan son olaylar silahlanma tartışmalarını yeniden başlattı. Bu oranla birlikte ateşli silah kaynaklı ölümlerde 40 yılın zirvesine çıkıldı.

ABD anayasası, silah bulundurma ve taşıma hakkına devletin karışamayacağı ve özgür bir ülke için düzenli milislerin gerekli olduğu gibi düzenlemelere sahip.

Silahlanma yasasının değiştirilmesi birçok kez gündeme getirilmesine rağmen, politikacıların siyasi kariyerlerini gözeterek bu konuda adım atmadığı biliniyor.

Aynı zamanda ülkenin en güçlü lobilerinden olan silah üreticileri de değişimin önündeki en büyük engellerden biri.

ABD, birkaç yıl öncesine kadar büyük marketlerde bile silah satılıyor olması ve silah alma protokolünün oldukça basit olması nedeniyle dünya gündemindeydi.

İsteyen herkesin birkaç dakikalık güvenlik araştırmasının ardından silah sahibi olduğu ülkede, nüfusun yarısının evinde silah bulunduğu biliniyor.