Kasımın son haftasına girilmesiyle birlikte hava sıcaklıkları özellikle akşam saatlerinde düşmeye başladı. Vatandaşlar şimdilik evlerinde kalın giyinerek idare edebiliyor ancak işletmeler ısıtıcılarını çalıştırmaya başladı bile.

Sözcü'den Batuhan Serim'in haberine göre; yılın ilk günüyle birlikte özellikle elektrik ve doğalgazda hız kesmeden devam eden zam furyası ise yurttaşların gözünü korkutuyor. Eve gelen elektrik ve doğalgaz faturaları 300 liraya ulaştı. İşletmeler için ise bu tutar şimdiden 6-7 bin liralarda…

Yurttaşlar da esnaf da kışın gelecek faturaları kara kara düşünüyor. Vatandaşlar artık iktidardan da ümidini kesmiş durumda çünkü atılacak adımların, işleri daha da kötü yapacağından endişe duyuyorlar.

Esnaf ve vatandaşlar, içinde bulundukları durumu şu sözlerle dile getirdiler:

“YETKİLİLERDEN BEKLEDİĞİMİZ DESTEĞİ KENDİ KENDİMİZE VERİYORUZ”

Esnaf Mehmet Sarıtaş: “Elektrik faturaları oldukça zorluyor, daha da zorlayacak gibi duruyor. Çok büyük bir işletme olmasak da 8 tane ısıtıcımız, içeride kalorifer tesisatımız var. O yüzden önümüzdeki aylarda oldukça yüklü elektrik ve doğalgaz faturası geleceğini düşünüyorum. Ocak ayından sonraki senaryo bizi daha da korkutuyor.

Karamsar bir tablo var, korkutuyor bizi. Herhangi bir tasarruf yöntemine de başvuramıyoruz çünkü eğer ısıtıcıları açmazsak müşteri kaybımız olur. O yüzden ne yazık ki bir kısıtlamaya gidemeyeceğiz. Bol bol keseden harcayacağız gibi gözüküyor. Kışın zorlanacağız. Bu anlamda herkesten destek lazım ama destek hep kendimizden…”

“FATURALAR NEREDEYSE KİRAYI GEÇİYOR”

Esnaf Hamza Ergün: “Kışa yaklaştığımız için faturalarımız şu an artışa geçti. Birkaç ay önce 5 bin lira civarında gelen elektrik faturası şu an 6 bin civarında geliyor. Henüz ısıtıcıları çok açmıyoruz, tam olarak çalıştırmaya başladıktan sonra faturanın 8 bin lirayı geçeceğini düşünüyoruz ama daha fazla da gelebilir. Faturalar neredeyse kirayı geçiyor… Faturaları düşürebilmek için tasarrufa gitmeyi düşünüyoruz. Çünkü hem kışın işler düşüyor hem de ısıtıcıların tüm gün açık kalması gerekiyor.”

“KAZANDIĞIMIZDAN FAZLASI FATURAYA GİDİYOR”

Esnaf Adem Yel: “Daha ısıtıcıları açmadığımız halde elektrik faturamız 7 bin liradan fazla geliyor. Mekanda 10 tane ısıtıcı var, hepsini çalıştırmaya başladığımızda elektrik faturamız 10 bin lirayı geçecek… Bundan henüz 2 ay önce bile 5 bin lira civarında geliyordu. Pek bir şey kazanamıyoruz ama neredeyse kazandığımızdan fazlasını faturaya ödüyoruz.”

“DAHA EVİ ISITMADAN DOĞALGAZ 300 LİRA GELDİ”

Ömer Kolabaş: “Bu ay 300 lira doğalgaz, 247 lira elektrik, 120 lira su ödedim. Evi ısıtmak için doğalgazı daha kullanmadık bile… Geçen sene kışın evi ısıtmak için açtığımda 550 lira fatura ödüyordum. Şimdi daha kış gelmeden neredeyse o kadar fatura ödüyoruz. İlerleyen aylarda bu tutar 1000 lirayı bulacak diye düşünüyorum.”

“FATURALAR ORTADA AMA ENFLASYON YÜZDE 80!”

Akif Karataş: “En son elektrik faturam 200-300 lira civarında geldi. Geçen sene 100-150 lirayı pek geçmiyordu. Yaz döneminde normalde 20 lira gelen doğalgaz, bu sene 140 lira geldi. Daha henüz evi ısıtmak için hiç kullanmadık. Geçen sene kışın doğalgaz için en fazla 500 lira ödemiştim, şimdi daha açmadan 150 liraya dayandı. Doğalgazı açtıktan sonra faturayı 1500-2000 lira civarında bekliyorum. Ama enflasyon yüzde 80! Bütçeyi sasrıyor, zorlanıyoruz ama bir şekilde idare etmek zorundayız. İktidar tarafından atılacak adımlar böyle olacaksa benim beklediğim bir adım yok. Olması gereken tek bir adım var, o da değişim.”

“İKTİDAR BİZİ DÜŞÜNSÜN, YETER ARTIK”

Samime Karaca: “Elektrik faturam 408 lira, doğalgaz faturam da 100 liradan fazla geldi. Henüz ısınmak için doğalgazı açmadım… Açınca fatura herhalde 500 lirayı bulur. Bu tutarlar bütçemizi sarsıyor. Geçen sene kış ayında elektrik faturam 200 lira civarında geliyordu. 150-200 civarında da doğalgaz geliyordu. İktidar yetkilileri; öğrencileri, emeklileri düşünsünler. Yeter artık.”