Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "hukuki ve vicdani kanaatle alındığını" belirttiği Musa Orhan’ın tahliye kararında özetle şu gerekçeleri sıraladı:

* Mağdur 24 Haziran’da ikâmetini terk ettikten sonra Kurtalan’da bir gece, Siirt’teki bir otelde de 3 gece kaldı. Ardından sanık ile birlikte kaldıkları ikâmete geçti. Rızaya dayalı cinsel yönden yakınlaşma mağdurun ifadelerine de yansıdı. Rıza dışı gerçekleştiği iddia edilen cinsel saldırı eyleminden sonra, rızaya dayalı olarak yeniden cinsel birlikteliklerde bulunulması olağan yaşam koşulları ile bağdaşmıyor.

* Olaydan sonra intihar girişiminde bulunduğu iddia edilen mağdurun, intihar girişiminde bulunmadan önce yazdığı iddia edilen mektubunda geçen bir kısım isnatlar, mağdurun daha önce vermiş olduğu ifadesi ile bariz zıtlıklar barındırıyor.

* Sanığın eylem öncesinde mağdura yapmış olduğu iddia edilen evlenme vaadi, doktrin ve yargısal kararlara göre mağdurun fiile karşı koymasını ortadan kaldıracak nitelikte bir hile olarak kabul edilmiyor.

* Sanığın mağdura yönelik gerçekleştirdiği iddia olunan cinsel eylemlerini cebir ve tehdit kullanarak veya mağdurun iradesini fesada uğratacak sair diğer davranışlarla gerçekleştirdiğine ve dolayısıyla üzerine atılı ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçunu işlediğine dair dosya kapsamında yer alan deliller, tutuklama kararı verilebilmesi yönünden kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterecek boyuta ulaşmıyor.

* Hakkında çıkartılan yakalama emri üzerine kolluk birimine kendiliğinden gelerek teslim olan sanığın kaçacağı, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme veya tanıklar üzerinde baskı eylemlerinde bulunacağı yönünde dosya içerisinde herhangi bir emare bulunmuyor.