Yangını söndürmek için ekiplerin yoğun çalışması devam ederken havanın aydınlanmasıyla havadan müdahale yeniden başladı. Yangını, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kriz merkezinden takip ediyor.

Bakan Kirişçi, yangınla ilgili son yaptığı açıklamada "Çalışmalarımız dünden bugüne hava araçlarıyla sürdü ama karadan da çalışmalar yürütüldü. Çalışmalar sonucunda düne göre daha iyi olduğumuzu gördük" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise sabotaj iddialarıyla ilgili olarak "Yangının çıkışına yönelik bir tespitimiz, kimliğimiz var" diye konuştu.

 BAKAN KİRİŞÇİ'DEN AÇIKLAMA: "DÜNE GÖRE ÇOK DAHA İYİYİZ"


Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yangınla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Çalışmalarımız dünden bugüne hava araçlarıyla sürdü ama karadan da çalışmalar yürütüldü. Çalışmalar sonucunda düne göre daha iyi olduğumuzu gördük. Bu noktada hava araçlarıyla bilgi vermekte fayda var. Bugün itibarıyla 12 tane uçağımız ve 45 tane helikopterimiz var. Dün 41 olan sayı, bugün 57. 253 adet arazözümüz sahada aktif olarak kullanılıyor. 2600 civarında kişi sahada yangına müdahale ediyor. Bir taraftan da meteorolojik veriler bizim çalışmalarımıza dün olduğu gibi bugün de ışık tutuyor. Bugün için beklentimiz düne göre rutubetin daha yüksek olacağı, rüzgarın da düne göre bir miktar artacağıdır. 103 aile, 274 birey herhangi bir zarar görmesin diye tahliye edilmiştir. Biz ormanımızın, bütün canlılarımızın tırnaklarına zarar gelsin istemiyoruz. Hassasiyetimiz bu. Temennimiz yangının kontrol altına alınması konusunda akşam saatlerinde daha somut veriler almaktır."

BAKAN SOYLU'DAN SABOTAJ İDDİALARINA YANIT

Bakan Soylu ise şunları ifade etti: "Şu anda 15 çalışma grubumuz çalışmasına devam etmektedir. Sabaha kadar kara çalışmalarımız devam etti. Bütün sektörlerle birlikte koordinasyonuyla sabaha kadar devam etti. Bugün farklı bir şey var. İlk kez TSK envanterinde bulunan, bir kerede 7-10 ton su atan Chinook helikopterleri de şu anda görev başındadır.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER AÇIKLAMASI

Dünden beri sayın Cumhurbaşkanımıza sürekli olarak bilgi arz ediyoruz. En son geçen gece aradığımda 3.30'du. Devlet bütün ciddiyetiyle hakim. Akşener, Meclis kürsüsüne çıkıyor laf üretiyor. Gece görüşlü helikopterle ilgili, bu çok riskli bir iştir. Gece görüşlü helikopterler normal gece uçan bir helikopter gibi değildir. Gece görüşlü helikopterlerle ilgili o kadar iyi hesaplanması lazım ki başka faciayla karşı karşıya kalmayalım. Planlamalarda da temmuzun başında gece görüşlü helikopterler konusunda anlaşmaları yaptı. Türkiye her meselesini, özellikle afet, Orman Yangınları gibi vatandaşının mağdur olabileceği konuları yönetebilecek kudrettedir. 1500 şu ana kadar sorti var, devlete iftira atmak doğru değildir, yanlış bir davranıştır. Gece görüşlü helikopterler de bu gece veya yarın gece uçuşuna başlayacaktır. Bu bir planlamadır.

"YANGININ NASIL ÇIKTIĞINA DAİR BİR TESPİTİMİZ VE KİMLİĞİMİZ VAR"

Bu konuda hepimizin ortaya koyacağı tedbirleri bir şekilde düşünmek durumundayız. Orman yangınının başlangıç konusunu bir kez daha konuştuk. Bir koy, bizim bir tespitimiz var. Hem emniyet istihbaratımızın hem de jandarmamızın tespiti oldu. Bir açıklamayı yakın bir zaman dilimi içinde gerçekleştireceğiz. Yangının nasıl çıktığına dair bir tespitimiz ve kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler, nasıl çıktığını, nasıl ortaya konulduğu yönünde de tespitleri söz konusu. Çıkış noktasını görürseniz daha iyi anlayabilme kabiliyetine sahip olabilirsiniz."