tv100 ekranında her pazar yayınlanan Pınar Işık Ardor'un sunduğu 'Pazar Siyaseti'ne bu hafta CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan konuk oldu.

Bayraktutan, cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarıyla ilgili " Adaylarımızı HDP’nin belirleyeceği siyasi atmosfere göre belirlemiyoruz" açıklamasında bulundu.

tv100 ekranında her pazar yayınlanan Pınar Işık Ardor'un sunduğu Pazar Siyaseti'ne bu hafta CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan konuk oldu.

Cumhurbaşkanı adayılığı ve "7 ayaklı masa" tartışmalarıyla ilgili konuşan Bayrakturan, "HDP’nin olduğu bir ittifak var, o ittifakı kurduktan sonra Cumhur İttifakı’ndan "7 ayaklı masa" diye bir terim duymadım. Adaylarımızı HDP’nin belirleyeceği siyasi atmosfere göre belirlemiyoruz" diye konuştu.

İşte Uğur Bayraktutan'un açıklamalarından satır başları:

Gürkan Hacır'ın sunduğu tv100'ün ses getiren programı Yüzler Kulübü'nde CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile İYİ Parti Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu arasında başlayan 'kulak çekme' polemiği sorusuna Uğur Bayraktutan şöyle yanıt verdi:

Bu masa bizim için çok önemli bir masa. Biz Genel Başkanımızın aday olmasını çok istiyoruz. Diğer partiler için de bu böyledir. Bu çok doğaldır. Ama bu masa bizim namusumuzdur, şerefimizdir. Bu masa çok önemlidir. Çünkü Türkiye bir dönüm noktasındadır. 2023 diye kurdukları hedef laik Cumhuriyeti, Mustafa Kemal'in Cumhuriyetini tarihe gömme hedefidir. Bunu göremeyen, aymazlık içerisinde olanlar kendi iç dünyalarında muhasebe yapmak zorundadırlar.

"İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder" demiyor muydu? Ne oldu? Kaybetti. Bakın dün İçişleri Bakanı ne komik açıklamalar yapıyor. Şimdi ne oldu? Beyefendi kaybedebildiğini hisseti. Cumhuriyetin başkenti yeniden Mustafa Kemal Atatürk'ün başkenti oldu. 11 şehirde belediyeleri biz kazandık. Şimdi bunu genel iktidarla sağlamlaştıracağız. Niye? Önümüzdeki dönemde seküler yaşamı yani Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkesinde yeniden yaşamak isteyen, özgürce bu sokaklarda dolaşacak, gelecek kaygısı taşımayacak, Mustafa Kemal Atatürk'ün kızlarına, evlatlarına ihtiyacımız var. O nedenle bu tartışmalar onların açısından bakınca yapaydır. Bizim bu taraftan her hangi bir şekilde oraya koz vermememiz gerekir diye düşünüyorum. 

"Engin Bey'in sözleri üzerine değerlendirme yapacak kadar kendimi hazır hissetmiyorum"

Milletvekillerimiz bu konuda çok hassas yani biz masanın önümüzdeki dönemde üstleneceği misyona aykırı davranacak bir davranış içerisinde bulunmayız. Her ne kadar kamuoyunda başka türlü köpürtme olsa da masada bir çatlak yok. Yavuz Bey’in değerlendirmeleri kişisel değerlendirmelerdir, aldığım siyasi terbiyede ona ilişkin bir mezura yok.

 Engin Bey (Altay) çok tecrübeli bir siyasetçi. Onun sözleri üzerine değerlendirme yapacak kadar kendimi hazır hissetmiyorum. Ama şunu ifade edeyim, bir parti adına açıklama yapan bir sözcü ve Grup Başkan Vekili'nin sözü bizim için partinin kurumsal kimliği adına değerlidir. Ama bir milletvekilinin yapmış olduğu açıklama kendisini bağlar. Muhtemelen Meral Hanım da, saygım sonsuz, hafta içinde yapacakları değerlendirmede basın mensuplarına muhtemelen bu yanıtı verecektir. 

2023 öncesi hangi ittifak avantajlı?

Muhalefete muhalefet yapılmaz. MHP siyaseten muhalefette, 2 numaralı kapıdan giriyor Bahçeli, 2 numaralı kapı muhalefet kapısı.

Biz ana iktidara odaklıyız. Sayın Genel Başkanımız da Salı günü grup toplantılarında Sayın Bahçeli çıkıyor her türlü lafı diyor Sayın Genel Başkan'a. Genel Başkanımız saat 13.30'da çıkıyor, sadece Erdoğan'a cevap veriyor. Muhteşem bir taktiktir. Biz kimi muhatap aldığımızı biliyoruz.

 Muhalefetin ekonomi planı ne?

Türkiye gerçekten büyük bir travmayla boğuşuyor. Bizim buna ilişkin somut öneriler anlatmamız gerekir. Ben bir yurttaşım. He rcumartesi pazara kendim çıkarım. Eğer Ankara pazarında salatalık, domates 35-40 liraysa su çürümüştür bu ülkede. Suyun çürüdüğü bir ülkede konuşacak bir şey yoktur. Vatandaş o nedenle kimin ne dediğle ilgilenmiyor. Gerçek, somut olana bakıyor. Açım kardeşim, ben elektiriğimi, suyumu ödeyemiyorum, bir yerden bir yere gidemiyorum diyor. Vatandaşın gündemi çok başka.

Suriye'ye operasyon ihtimali

Dış politika, muhalefeti olmayan bir olay. Ülkemizin çıkarlarını AK Partili milletvekilleriyle çıkarlarımızı ortak savunduk. Başka bir Türkiye yok, biz burada doğduk burada öleceğiz.

Suriye'ye olası bir operasyonu kesinlikle destekliyoruz. Kelime net. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ayağına taş, gözüne yaş değmesin. Allah Mehmetçiğimizin yollarını açık etsin. Türkiye Cumhuriyeti'nin terörle mücadelesi meşrudur. Karşımızda bize saldıran bir güç var. Biz son Gaziantep saldırısında Mahir Polat'ın yiğenini kaybettik. Bu operasyonla ilgili hiç kimse TSK’nın müdahalesini haksız göremez.

"Amerika'nın taziyesini kabul etmiyorum" dedi bahsettiğiniz beyefendi, öbür tarafta da Sayın Erdoğan diyor, "F-16'nın modernizasyonu bizim için yeterli değil, F-35'i bize verin." Hangisi doğru yapıyor. Bu taraf. Amerikan Büyükelçiği zaten bunu ciddiye almadı. Ciddiye alınacak bir şey yok onlara göre. Yunanistan 20 yıldır adaları silahlandırıyor. Oradaki beyefendi de buradaki beyefendide hamaset yapıyorlar. 

İç politikada Türkiye tatbikat yapmayı bıraktı. Bakın çok önemli bir şey diyorum. Tatbikatları bile Yunanistan'a karşı sessiz yapıyor. Bunu bir yere not alın. Türkiye'nin şu an sorunu olmayan bir ülke var, Gürcistan.

"Adaylarımızı HDP’nin belirleyeceği siyasi atmosfere göre belirlemiyoruz"

HDP’nin olduğu bir ittifak var, o ittifakı kurduktan sonra Cumhur İttifakı’ndan "7 ayaklı masa" diye bir terim duymadım.

Adaylarımızı HDP’nin belirleyeceği siyasi atmosfere göre belirlemiyoruz.

6'lı masanın adayının herkesi memnun etmeyeceğini biz de biliyoruz. 6'lı masanın siyasi tercihleri, genel başkanların değerlendirmeleri, yapılan anket çalışmaları aday belirlenmesinde belirleyici olacak.

CHP kuruluşun ve kurtuluşun partisidir. Biz bugün itibariyle bu ülkeyi umudun ve özgürlüğün ülkesi yapacağız. Ne Mustafa Kemal’den vazgeçeriz ne onun ilkelerinden. Tasfiye edildiğini düşünen bu ilkelerin değil kendisinin tasfiye edildiğini düşünüyordur.