2023 seçimlerine kısa bir zaman kaldı. 2018 seçimlerinde Erdoğan, milletvekillerinden dört ismi bakan olarak atayınca Meclis’teki sandalye sayısı düşmüştü. Peki, partiler bu yeni kuralla ilgili çalışmalar yapıyor mu? tv100 editörü Betül Araz’ın özel haberi…

Beş yıl önce Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçti. Sistem değişikliği yeni uygulamaları da beraberinde getirdi. Onlardan biri ise bakan olacak kişilerin aynı zamanda milletvekili olamamasıydı.

2018 seçimlerinden zaferle çıkan Ak Parti hükümetinden dört isim, bakan olarak gösterilince milletvekilliğinden istifa etmek zorunda kaldı.

İstifalar sonrası AK Parti’nin Meclis’teki sandalye sayısı azaldı. 2018 seçimlerinde 293 koltuğu bulunan AK Parti’de 4 ismin istifasıyla sandalye sayısı 289’a düştü.

Türkiye, şimdi ise 2023 seçimlerine hazırlanıyor. Cumhurbaşkanının milletvekilleri arasından bakan ataması durumunda vekillikleri düşürülecek kuralı bu seçimler için de geçerli olacak.

 
 

PEKİ PARTİLERİN BİR ÇALIŞMASI OLACAK MI?

Peki, AK Parti, sandalye kaybetmeyi göze alarak milletvekillerinden biri ya da birilerinin bakan olarak mı atayacak yoksa bakanlar Meclis bünyesi dışından mı seçilecek?

Tv100 editörü Betül Araz’ın muhalefet kulislerinden edindiği bilgilere göre, altılı masa toplantısında bu konu gündeme geldi. Bu konu gelse bile ortak bir karar çıkmadı.

“Bakanlar milletvekillerinin içinden mi seçilecek?” konusuna her parti kendi çalışmasını yapma kararı aldı. Aynı zamanda bakanlık için ismi geçen kişilerin de milletvekili olmaması gerektiği konuşuldu.