Ali Erbaş, Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erbaş’ın açıklamaları şöyle:

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU ÇALIŞTI

Din İşleri Yüksek Kurulumuz bu konuyu çalıştı. İnşallah pazartesi günü son halini verecek. Ayasofya 1453’ten önce yaklaşık bin yıllık bir kiliseydi. Özellikle Ortodoks kiliselerinde ikonalar, resimler bulunur. Ayasofya 1453’te ibadete açıldıktan bir müddet sonra süreç içerisinde onlar kapatılmış ve o şekilde ibadet yapılmış. İnşallah 24 Temmuz’dan itibaren ibadet yapmaya başladığımızda o resimlerin üzerini bir şekilde perdelemek ya da teknolojik imkanlardan yararlanarak ışıkla karartmak ve namazdan sonra da tekrar perdeyi açarak ya da o karartmayı kapatarak ziyaretçilerin müşahedesine sunmak şeklinde bir uygulama yapacağız. İnşallah güzel bir sistemle bunu çözeceğiz. Cami, orijinal ismi olan ‘Ayasofya-i Kebir Camii’ adıyla ibadete devam edecek.

İSİM İSİM DAVET YOK

(Muharrem İnce’nin, ‘Davet gelirse Ayasofya’da namaza giderim’ açıklaması) Bütün Müslümanlar davetlidir. İsim isim herhangi bir davet söz konusu değildir. Ezan, bütün Müslümanlar için bütün camilere umumi davet anlamı taşır zaten.

CHP'li Muharrem İnce'den flaş karar!

6 DİN PERSONELİ ÇALIŞACAK

Ayasofya Camii’nde görev yapacak hocalarımızın isimlerini belirledik. 2 imam 4 müezzinin önümüzdeki günlerde atamalarını da yapacağız. Hem kıraati, seslerinin güzel olması hem de ilmi birikim itibarıyla imamlarımızı öyle seçtik. Müezzinlerimizi de sesleri güzel olan, İstanbul’un gerçekten ezan okuduğu zaman herkes tarafından beğenilen müezzinlerimizi orada görevlendireceğiz.

24 TEMMUZ’A DENK GELMESİ ANLAMLI

(Açılışın Lozan Antlaşması’nın yıldönümüne denk gelmesi) Ayasofya’yla ilgili kararları alma noktasında her zaman özgür hareket ettik ve bundan sonra da özgür hareket etmeye devam edeceğiz. Herkesin de bizim bu özgürce verdiğimiz kararımıza saygı duyması gerekir. İnşallah 24 Temmuz’a denk gelmiş olması tabii ki bir anlam da ifade ediyor. Milletimizin özgürlüğünü perçinlemiş olması noktasında mutlaka katkısı olur.

NAMAZ KILINAN YERDEN GEÇİLMEYECEK

(Ayasofya’nın yabancı turistler tarafından ziyareti) Hiçbir sıkıntı olmaz. Sultanahmet, Süleymaniye, Fatih yani bizim bütün tarihi camilerimize yüzbinlerce turist ziyareti oluyor. Önemli olan ibadet esnasında ibadetteki huzura ve huşuya zarar vermeyecek şekilde planlamalar yapmak. Namaz kılınan yerlere ya da namaz kılanların önlerine geçmemek şeklinde diğer taraflarda ziyaretlerini yapabilirler.

KALMASI GEREKENLER KALIR

Ayasofya’daki önemli alanların tamamının ziyarete açılıp açılmayacağını Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığımız belirleyecek. (Taşınabilir semboller bir müzeye taşınacak mı?) Camide kalması gerekenler kalacak ama camide bulunması ya da bulunma zorunluluğu olmayanlar uygun ortamlarda müşahede edebilirler.

AYASOFYA İÇİN UZMAN EKİP

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Danıştay kararı ile yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii’nde incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleştirilen ziyarette UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da yer aldı.

Ayasofya’da bundan sonraki sürece ilişkin detaylı tespitlerin yapıldığı incelemelere, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. İskender Pala, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Emin Maşalı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, tarihçi-yazar Murat Bardakçı, mimar Hilmi Şenalp ve hattat Uğur Derman da katıldı.

‘Hazırlıklar başladı’

Bakan Ersoy, düzenlemelerle ilgili uzman bir ekip oluşturulduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Restoratörlerden, mimarlardan, Diyanet İşleri Başkanımız ve ekibinden hem de tarihçilerden oluşan bir ekiple içeride durum değerlendirmesi yaptık. UNESCO’dan da bir temsilcimiz vardı. Bütün bunları derleyip Sayın Cumhurbaşkanı’mızla da son bir kez daha değerlendirip 24 Temmuz’da cuma namazına hazır hale getireceğiz.”

Hazırlıkların başlayıp başlamadığına ilişkin soru üzerine Ersoy, “Başladık, birçok konuda mutabakat sağladık zaten” dedi.