Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu milletvekili Can Atalay ile ilgili verdiği hak ihlali kararı sonrası Yargıtay 3. Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'ne yönelik sert çıkışı gündem olmaya devam ederken bir açıklama da MHP kanadından geldi. 

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, TV100'de Pınar Işık Ardor'un sunduğu Akşam raporunda Anayasa Mahkemesi hakkında sert ifadeler kullandı.

Yönter canlı yayında  şunları söyledi:

Bizim dağda, taşta başını ezdiğimiz teröristler, AYM’ye arka kapıdan giriyor. AYM tarafından can simidi atılıyor. Sayın Genel Başkanımızı hüküm cümlesini vermişti zaten.

 Ya kapatacağız ya yeniden yapılandıracağız. Dünya sadece Anayasa Mahkemesi’nden ibaret değil. Bunu pek çok gerekli nedeni var idi. AYM bir defa Anayasa’nın 14. maddesini işlevsiz hale getirdi.


NE OLMUŞTU?


Avukat Can Atalay, 14 Mayıs'ta yapılan genel seçimde milletvekili seçildi. Ancak Atalay, Gezi Parkı Davası'nda aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandığı için tahliye edilmedi.
Atalay’ın avukatları, Anayasa'nın milletvekillerine yasama dokunulmazlığı getiren 83.maddesine dayanarak seçim sürecinin ardından müvekkillerinin tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması istemiyle Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay bu talebi reddetti.

TİP Hatay Milletvekili, Yargıtay'ın kararı sonrası avukatları aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Tahliye ve yargılamanın durdurulması istemi görüşüldü, AYM başvuruyu Genel Kurul’a sevk etti.
AYM Genel Kurulu 25 Ekim'de oy çokluğuyla Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Karar, Gezi Parkı Davası'na bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım'da AYM'nin Can Atalay için verdiği “hak ihlali” kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddetti ve bu yönde karar veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını savunarak, söz konusu AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya karar vermişti.