Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Esnaf Masası 35 milletvekili ile 2 gün ziyaretler gerçekleştirmek üzere Niğde’ye çıkarma yaptı. Heyet 2 gün boyunca ilçeleri gezecek, esnafla, STK’larla, muhtarlarla ve halkla bir araya gelerek sorunları dinleyip, CHP’nin çözüm önerilerini aktaracak.

AKP’NİN ÖZETİ SARAYLAR, UÇAKLAR

Genel Başkan Yardımcısı ve Esnaf Masası Başkanı Veli Ağbaba düzenlediği basın toplantısında “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu iktidar olduğumuzda Saray’ın 13 uçağını satacağımızı söyledi. Cumhurbaşkanı ise tarifeli uçakla ya da trenle mi gideceksiniz? Dedi. İtibardan tasarruf olmaz deniliyor. Şimdi ki iktidarı iki kelimeyle tanımlarsak akla gelen ilk iki kelime saray ve uçak. Saray yapımında ve VIP uçak almada ustalar. Avrupa’nın 1. Dünyanın 4. Büyük ekonomisini yöneten Almanya Başbakanı Merkel tarifeli uçakla seyahatler yapıyor. Makam aracı kullanmayan, Kraliyet Sarayı'na bile bisikletiyle giden Hollanda Başbakanı Mark Rutte var. Makam aracı sayısı Japonya'da 10 bin, Türkiye'de 125 bin, Fransa'da 8 bin, Almanya’da 9 bin. Dünyanın en önemli araç üreticisi ülkelerdeki duruma bakın bir de Türkiye’ye bakın. İtibardan tasarruf olmaz diyorlar bakalım kim itibarlı kim itibarsız?”dedi.

ABD’DE , ALMANYA’DA 2 ÖZEL UÇAK VARKEN TÜRKİYE’DE 13 UÇAK VAR

9,48 Trilyon Dolar Gayrı Safi Yurt İçi Hasılası ile Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de başkanın emrinde 2 jet bulunuyor. 3,69 Trilyon Dolarlık Almanya’da Başbakan Merkel 2018’de G-20 zirvesine giderken jeti arızalandığı için tarifeli uçakla gitmişti. Bu olaydan sonra 2 jet alındı. Japonya’da imparator emrinde 2 uçak var. Türkiye ekonomisi Amerika’nın 15’te 1’i. Bizim 13 tane uçağımız var. Jetlerin ve uçakların yıllık bakım masraflarının 800 bin dolar olduğu belirtiliyor. İtibar basın özgürlüğü ile olur. Türkiye’yi 180 ülke arasında basın özgürlüğünde 154. Sıraya getirmişsin İtibardan söz ediyorsun. İtibar demokrasi ve insan haklarına saygıyla olur. Liberal Demokrasi Endeksi'nde 179 ülke arasından 149'uncu olmuşuz. Türkiye son 10 yılda en fazla otoriterleşen ülkeler arasında Polonya ve Macaristan'dan sonra üçüncü sırada yer almış. Demokrasi liginde Kongo bile bizi geçmiş” İfadelerini kullandı.

HALK PERİŞAN, 13 DEĞİL 130 UÇAĞIN OLSA NE OLUR?

Ağbaba; “17 milyon sosyal yardımlarla geçinen, açlık sınırı altında yasayan milyonlarca insan varken 10 milyonu aşkın işsiz iş ararken 125 bin makam aracına sahip olmak, 8 milyon emekli açlık sınırında maaş alırken Kıbrıs'a 7 uçakla pikniğe gitmek, 17 milyon yoksul varken 3 ayrı Sarayda oturmak israftır! Günahtır.Her 3 gençten biri işsizken 13 özel uçakla övünmek ayıptır. Halk perişan, 13 değil 130 özel uçağın olsa ne olur? “dedi.

AKP DEMEK GEL-GİT DEMEK

“AKP Demek gel-git demek/ medcezir demek/ bir gün siyah bir gün beyaz demek” ifadelerini kullanan Ağbaba, “Hatırlayın Recep Tayyip Erdoğan geçmişte, "'Dış güçler sebebiyle kalkınamıyoruz' görüşüne katılmıyorum. Başımıza bir iş gelince yabancılar, dış güçler deriz. Eğer sizin bünyeniz güçlüyse virüs size zarar vermez” demişti. Tabi aradan yıllar geçtikten sonra sanal düşman ihtiyacı ortaya çıkınca dış güçler bu kez Erdoğan’ın en sık kullandığı cümlelerden biri oldu.Enflasyon artar dış güçler,İşsizlikte rekor kırılır dış güçler,faizin sebebi dış güçler.İçerideki başarısızlığın faturası dışarıya çıkarmak en rahat yol.Erdoğan dış güçlere bu kadar karşıyken geçtiğimiz günlerde birden yine geçmişine döndü ve dış güçleri savunmaya başladı. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun Kanal İstanbul’u parasını ödemeyiz dediğinde bir den aslan kesilip, “Söke söke sizden alırlar” dedi. Hani dış güçler bu ülkeyi batırıyor, bitiyordu, ne oldu birden onların alacakları parayı savunmaya başladın? Kimden yanasınız çıkın açıklayın.Ekonomi kötüye gidince suçlu dış güçler. ‘Kanal İstanbul’dan paranızı vermeyiz’ dediğimizde dost dış güçler. Nabza göre şerbet dedikleri bu olsa gerek” şeklinde konuştu.

KANALİZASYON PATLAMAMIŞ, ÜLKE KANALİZASYONUN İÇİNE DÜŞMÜŞ

Ağbaba “Türkiye’de kanalizasyon patladı sanıyorduk ama görünen o ki ülke tamamen kanalizasyonun içine düşmüş durumda. Suç örgütü lideri olduğu iddia edilen bir kişinin açıklamalarıyla ülkenin içine düştüğü durumu daha rahat görüyoruz. Dünkü açıklamalar facia ve açıklamalarda ismi geçen kişiler tarafından doğrulanmış durumda. 15 Temmuz’da başlanarak Soylu tarafından silahlar dağıtılıyor, sivillerin silahlandırıldığı iddia ediliyor. Bu konu defalarca gündeme geldi. Savcıların mutlaka bu iddiaları araştırması gerekiyor. Soylu tarafından sivil halkın silahlandırılması milis güçlerin yaratılması dehşet verici. Türkiye bir çete tarafından yönetilmeye çalışılıyor. Herkes bilmelidir ki Türkiye bir çete devletine mafya devletine teslim olmayacaktır. Bu saatten sonra İçişleri Bakanının bir gün bile o görevde kalmaması lazım. Hem onun hem de hükümetin derhal istifa etmesi lazım. Bahçeli Soylu’ya sahip çıkıyor. Bahçeli geçmişte mafyaya sahip çıktığını, mafya liderini cezaevinde ziyaret ettiğini biliyoruz. Yaşanılanlar Türkiye demokrasisine vuruşmuş bir hançerdir. Soylu mutlaka istifa etmelidir. Soylu içişleri bakanı değil suçişleri bakanıdır. Hala 10 bin dolar maaş alan siyasetçi ortaya çıkmadı, hala 10 milyon dolar rüşvet isteyen bakan ortaya çıkmadı ve hala 128 milyar dolar nerede ortaya çıkmadı. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye’yi çetelere mafyalara teslim etmeyeceğiz.”dedi.

EMEKLİYE GÜNDE 5 YUMURTA PARASI ZAMMI LAYIK GÖRDÜLER

Ekonomik ve sosyal yaşamla ilgili verileri de paylaşan Ağbaba, “ TÜİK’in Haziran ayı enflasyonu yüzde 17,53. Enflasyon bu ülke de 20 aydır çift hanede. Sadece temmuz ayında Elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12, ekmeğe yüzde 16 zam geldi. Peki, memura ve emekliye verilen zam oranı nedir. Yüzde 8,45. Enflasyon 20 aydır çift hanede ama memurun, emeklinin zam oranı tek hanede. En düşük işçi emeklisine verilen zam 126 TL! Yani emekliye günde 5 yumurta parası zammı layık gördüler. Tasarruf tedbirlerinden kendisini muaf tutan Cumhurbaşkanı, Örtülü ödenekten ilk 5 ayda 884 milyon TL para harcıyor, Yılın ilk 4 ayında koruma bedeli olarak devletin kasasından 100 milyon TL harcıyor, 640 Milyon TL’ye yazlık saray yaptırıyor, Emekçinin, emeklinin payına da ekmeği azaltın, porsiyonları düşürün tavsiyesi geliyor. Saray, Memura ve emekliye de TÜİK eliyle zorunlu diyet uygulatıyor” şeklinde konuştu.

140 BİN ESNAF SALGINDA İFLAS ETTİ

“Salgın süresi boyunca, 16 aydır dükkânını aç kapa yapan, faaliyetlerine ara verilen esnafa en son verilen toplam hibe desteği 4,6 milyar TL. Sadece 5’li çeteye verilen 2021 yılının ilk 5 ayında verilen para 11,5 milyar TL” diyen CHP Esnaf Masası başkanı Ağbaba; “ Salgının en başından bugüne iflas eden esnaf sayısı 140 bin.Basit usuldeki 850 bin küçük esnaf için vergi beyanname zorunluluğunu kaldırıyoruz dediler. Ama basit usulden vergilendirilen küçük esnaftan vergi almaya devam ettiler. Bu yılın ilk 5 ayında basit usulde vergilendirilen esnaftan alınan toplam vergi 130 milyon TL! 16 aydır iş yapamamış, dükkânını kapatmış, yeterli destek alamamış, kredi borcunu ödeyememiş esnaftan halen vergi toplamaya devam ettiler” ifadelerini kullandı.

GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİNDE DÜNYADA İKİNCİYİZ

“Türkiye Rusya’dan sonra dünyada da gelir dağılımı en bozuk olan ikinci ülke konumunda” diyerek konuşmasını sürdüren Veli Ağbaba, “ Dünyanın en yüksek faizini uygulayan 7. Ülkesiyiz. Öyle ki vatandaşların ilk 5 ayda bankalara ödedikleri faiz 44,1 milyar TL’ye ulaşmış. Ülke de 34,5 vatandaş borçlu. İcra dairelerindeki dosya sayısı 22,4 milyonu geçti. 10 milyondan fazla işsizimiz var.Enflasyon son 20 aydır çift hanede.Salgın döneminde ücretsiz izin kapsamında toplam 3 milyon kişi günlük 50 TL’ye ile geçinmek zorunda kaldı. SGK verilerine göre 7 milyon 769 bin kişi aylık sadece 1192 TL ile geçimini sağlamaya çalışıyor. Pandemi döneminde 5,5 milyon hane yani yaklaşık 20 milyona yakın vatandaş sosyal yardımlarla geçimini sağlamaya çalıştı.”dedi.