Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaklaşık 2 milyon 200 bini aşkın EYT'linin merak ettiği maaş tarihini 1 Mart olarak açıkladı. EYT staj çıraklık bekleyenler konusu yeniden gündeme geldi. 8 Eylül 1999 öncesinde meslek lisesinde okuyup herhangi bir iş yerinde staj çıraklık yapanlar EYT kapsamına alınmamıştı. Üstüne üstlük Bakan Bilgin de dahil olmak üzere bu kapsamda düşünülmeyeceği belirtilmişti. Ancak son dakika EYT staj çıraklık gelişmesi mağdurlar için hiçbir şeyin bitmediğini ortaya koydu. Yargıtay'ın emsal kararı yüreklere su serpti.

EYT staj çıraklık bekleyenlere Yargıtay'ın emsal kararı umut oldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) herhangi bir yaş veya prim şartı olmadan kabul görmüştü. EYT düzenlemesi Meclis'e gelmiş ve yasalaşma süreci başlamıştı. 

Konuya dair açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ilk maaşının 1 Mart itibariyle yatırılacağını ifade etti. Bakanın bu açıklamalarından sonra ise gözler yeniden EYT staj çıraklık mağduriyetine çevrildi. 

EYT STAJ ÇIRAKLIK BEKLEYENLERE EMSAL KARAR

Avrupa'daki emeklilik sistemi Türkiye'ye göre farklılıklar barındırsa da staj sigortası bu ülkelerde emeklilik başlangıcı olarak sayılıyor. Böylelikle tüm Avrupa ülkelerinde meslek listesi çerçevesindeki staj faaliyeti doğrudan doğruya sigorta primlerini de tesir ediyor.

GURBETÇİLER KAPIYI ARALADI

EYT staj çıraklık mağdurlarının kapsama alınmaması üzerine çeşitli etkinlikler düzenleyenler ilginç bir gelişmenin de farkına vardı. Avrupa'da özellikle de başta Almanya olmak üzere milyonlarca işçi gurbetçinin staj ve çıraklık başlangıçlarının Türkiye'de geçerli sayıldığı ortaya çıktı. 

Türkiye'de senelerdir gündeme gelen fakat bir türlü adım atılamayann staj sigortasının başlangıç olarak kabul görmesi 2016 senesindeki karar ile Almanya’da ikamet eden gurbetçilere resmen tanınmıştı. Yargıtay, Almanya’da lisedeki zorunluğu öğrenim nedeniyle prim ödenen süreçleri, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul etmişti.

YARGITAY'IN EYT STAJ KARARI GÜNDEMDE

Türkiye dışında çalışma hayatını sürdüren Türk vatandaşları, yine Türkiye'de emeklilik hakkı kazanabilmek adına borçlanma kanunundan yararlanıyorlar. 3201 sayılı bu borçlanma yasası kapsamında, Türk vatandaşlığında geçen 18 yaşından sonraki süreler borçlanılabiliyor. 

Borçlanma, ülke dışında sigortalı olarak çalışılan süreçler ile söz konusu süreçler arasında her birinde bir seneye kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen süreler için gerçekleştirilebiliyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 6 Nisan 2016 tarihinde verdiği 2016/481 sayılı kararı (Esas no: 2014/10-454), on binlerce gurbetçiyi sevindirecek. 

Dava hususu olayda, 1998 senesinde izinle Türk vatandaşlığından çıkan 1975 doğumlu bir gurbetçi 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak, borçlanma talebinde bulundu ve sigortalılık başlangıç süresi de mesleki eğitiminden dolayı zorunlu prim ödemesi yapılan 1993 yılı olarak kabul edilmesini istedi.

CUMHURBAŞKANI'NA SUNULACAK

Diğer taraftan EYT staj çıraklık mağduriyetinin de kapsama alınması için hızla çalışmaların başladığını belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal, "Staj, Şubat ayındaki ikinci torba yasaya yetiştirilecek. Sayın Cumhurbaşkanı'nın talimatı ve iradesiyle sorunları çözülecek" ifadelerini kullandı. 

BAKAN BİLGİN NET KONUŞMUŞTU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e sorulan soruların başında EYT staj ve çıraklık problemi geliyor. Ancak Bakan, katıldığı bir canlı yayında konu hakkındaki görüşlerini paylaşmış ve staj çıraklık faaliyetinin eğitim kapsamında olduğunu, herhangi bir çalışma faaliyeti olmadğıını ifade etmişti.

İşverenlerin ve devletin staj çıraklık sigortası yapmasındaki asıl amacın ise mesleki kazalarda oluşabilecek sağlık problemlerinin karşılanması olduğunu söylemişti. Ancak Bilgin'in bu yorumu EYT staj ve çıraklık mağdurları tarafından yeterli bulunmamıştı. 

EYT STAJ MAĞDURLARI FARK EDİLMEYE BAŞLANDI

EYT yasasının TBMM'ye gelmesinden sonra yaklaşık 2 milyonu aşkın EYT'li emeklilik hakkı elde etti. Ancak EYT staj ve çıraklık sigorta başlangıcı olanlar ise bu kapsama dahil edilmedi. Oysaki 8 Eylül 1999 öncesinde staj ve çıraklık sigortası olanların ellerinde sigorta girişlerinin yapıldığına dair belgeler bile bulunuyor.
 
Öte yandan sayılarının 1,5 milyonu bulduğu söylenen EYT staj çıraklık mağdurları ise seslerini daha fazla duyurmaya başladı. Bilhassa Twitter ve Facebook üzerinde toplanan EYT mağdurları, yakın bir süre içerisinde de mitingler düzenlemek için sözleşmeye başladı.