Sevgili okurlar;
Malumunuz ülkemizde zorunlu 12 yıllık bir eğitim programı var.

Ortalama 6 yaşında tanıştığımız okul sıralarını 12. sınıfın sonuna kadar bırakma ihtimalimiz yok. Ama artık zorunlu eğitim 16 yıla çıktı diyebiliriz…

Çünkü;

Üniversite sınavına girişte uygulanan lisans programları için 180 puan barajı, ön lisans programları için 150 puan barajı 2022 yılı YKS’de ve bundan sonraki yıllarda uygulanmayacak.

Peki bu ne demek?


Üniversiteli olmanın zaten çok zor olmadığı ülkemizde YKS’de 14-15 net yapan bir öğrenci Türkiye'nin herhangi bir üniversitesine gidebilme hakkı kazanıyordu. Buna rağmen 2021 yılında sınava giren yaklaşık 2 milyon 500 bin öğrencinin yaklaşık 700 bin’i 14-15 net yapamadığı için barajı geçememişti ve yine 2021 yılında üniversitelerin yaklaşık 200 bin kişilik kontenjanı boş kalmıştı. Hatta öğrenci bulamadığı için kapanan bölümler olmuştu.

Durum böyleyken şimdi bu çocuklara deniliyor ki "Sen liseyi bir şekilde bitir gel, üniversite sınavına gir, 1 soru cevaplasan bile biz seni alıp üniversiteli yapalım.".
Üniversitelerin amacı geleni almak yerine belli bir başarı göstermiş olan çocukları alıp ciddi eğitimlerden geçirip işin sonunda alanında uzmanlaşmış tam donanımlı bireyler yetiştirmek olmalı ama üniversite sınavında barajın kalkmasıyla birlikte
Fizik bilmeden fizik bölümü kazanmış Matematik bilmeden matematik bölümü kazanmış
hiçbir şairi tanımadan edebiyata, hiçbir ilgi duymadan edebiyat bölümünü bitirmiş üniversitelilerle dolacak…

İş böyle olunca üniversitelerin bir çok bölümü niteliğini kaybetmiş amacına hizmet etmeyen birer eğitim kurumu olmaktan öteye gecemeyecek.

Nihai sonuç ise ailelerin binbir emekle okuttuğu üniversite bittiğinde yapacakları üzerine onlarca hayal kurduğu bu çocuklar 4 yılın sonunda hiçbir konuda uzmanlaşmamış ismi diploma olarak adlandırılan bir kâğıt parçasıyla dışarıda kendisini bekleyen işsizler kervanının en arkasında kendine ayrılan yeri alacaklar…

Kalın sağlıcakla…