Son seçimlerde CHP’nin beklenen başarıyı gösterememesi partide değişim ve dönüşüm tartışmalarını tetikledi.  

CHP’de bir süredir devam eden tartışmalar lider, kadro, program ve örgütün yapısını değiştirilmesini de içeren bir niteliğe sahip. Doğal olarak bu tartışma Pazar günü yapılan CHP İstanbul İl 38. İl Kongresine de yansıdı. Çünkü buradaki sonuç CHP’in genel başkanlık seçimleri de dahil genel kongresini de etkileyecek bir niteliğe sahipti. Dolayısıyla kongre kamuoyu tarafından büyük bir dikkat ve merakla izlendi.

En Kalabalık Kongre

Bu il kongresi belki de katılımın en çok olduğu ve çekişmeli geçen kongre oldu demek yanlış olmaz. İki adayın yarıştığı kongrede 343 oy alan Özgür Çelik kazandı. 
Kemal Kılçdaroğlu'nun desteklediği aday gibi gözüken Cemal Canpolat 310 oy aldı. Kongrede Cemal Canpolat ve Özgür Çelik'in yaşıyor gbi gözükse de ,asıl yarışan CHP  Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğluydu  arasında geçtiğini ifade etmek çok da yanlış olmaz.

Değişim ve dönüşüm öncülük eden Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu birleştirici bir yaklaşım sergilemelerinden dolayı Özgür Çelik’de aynı çizgide kalmaya özen gösterdi.

Diğer aday Cemal Canpolat’ın bu açıdan olumsuz bir tutum sergilemesi parti kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı. Canpolat zaman zaman sert ve yapıcı olmayan ifadeler kullanması dikkati çekti ev bu tutum muhtemelen delegeleri negatif etkiledi ve Canpolat’ın kaybetmesine yol açtı. 

Bizim Davamız Birbirimizle Değil

İmamoğlu'na yakınlığı ile biline ve seçimi kazanarak İl Başkan'ı olan Özgür Çelik ise yaptığı konuşmasın da değişim değil dönüşümden yanayız dedi ve şunları söyledi: ''Partimiz 100 yıllık şanlı bir tarihi olan bir partidir, ilkeleri ve doğruları asla değişmez ama parti içerisinde misyonun da ve vizyonun da var olan Demokrasi gereği her zaman değişim ve dönüşüm olabilir. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığımız güzel işler asla unutulmayacak ama daha iyilerini yapmak ve iktidara erişmek ve yerelde  zafer kazanmak için dönüşüm gerekiyorsa bunu da kabullenmek lazım' bizim derdimiz bir birimiz ile değil.”

Partinin Gençlere İhtiyacı Var

Dün günün erken saatlerinden itibaren takip ettiğim kongrede şunu gördüm: Bu Ülkenin gençlere, onların daha kirlenmemiş, yozlaşmamış beyinlerine, enerjisine  ve düşüncelerine ihtiyacı var. 

Bu anlamda İl Başkanı Özgür Beyin genç olması parti için bir avantaj.  Kuşkusuz siyasette tecrübe de önemli ama  mevcut tecrübeli kadrolar gençlere yol açmazsa, parti nasıl yenilenecek ve gençler nasıl tecrübe kazanacak?

 Türkiye’nin  yakından takip ettiği CHP İstanbul İl Kongresinin sonucu bir çok insanın CHP'ye bakış açısını değiştirecek ve bu değişim de yerel seçimlere başarı olarak yansıyacak gibi görünüyor. 

CHP’de ki Dönüşüm İstanbul’da Başladı

Gerçek değişim sadece partinin merkez kadrolarının değişmesi olarak algılamak eksiklik olur. Bundan dolayı Kılıçdaroğlu’nun da amaçladığı; CHP’deki dönüşümü kurumsallaştıracak,  tabandan tavana  kadar köklü bir dönüşümü de başlatmak gerekiyordu. Pazar günü gerçekleşen kongrede bunun temeli atıldı ve bu durum partinin genel kongresine de yansıması bekleniyor.

Mayıs seçim yenilgisinden sonra Kılıçdaroğlu, partinin üst düzey kadrolarında değişiklik yaptı. Her ne kadar Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresi bu değişikliği yeterli görse de; bu çaba ne parti tabanı da ne de halk tarafından yeterli görüldü.

Bundan dolayı eğer CHP Mayıs seçiminin kaybedilişinin nedenlerine dair kapsamlı bir analiz  ve yapılan hatalara ilişkin özeleştiri yapmaz ise; yerel seçimlerde ciddi bir yenilgi ile yüz yüze kalabilir. Dolayısıyla sadece üst düzey kadroların değişmesi değil yeterli değil. CHP’nin tüzük, çalışma yöntemi vs içerecek kapsamlı bir değişim çalışması başlatması hem partinin, hem de ülkenin yararına olacaktır.  

NURAY YILMAZ